Clio III 1.2 16v 75km. Opinie.

Wszystko co dotyczy Renault Clio z wyłaczeniem problemów technicznych. Masz ciekawy link, przeczytałeś ciekawy artykuł w prasie, chciałbyś wygłosić swoją opinię - podziel się tym z nami.

Moderatorzy: Moderatorzy, Liderzy

Re: Clio III 1.2 16v 75km. Opinie.

Postprzez alexiej » 9 cze 2013, o 14:05

Flawiusza kupiłem w połowie kwietnia tego roku - wersja oczywiście jak w tytule (tylko ta głupia naklejka Eco 2 :oops: ) ... Wrażenia? Super pozytywne! Autko naprawdę wygodne, dużo miejsca i z przodu i z tyłu. Ba! Na nogi nawet więcej niż w Alfie Romeo Gulietta (mowa o tyle :D ) a mowa o małym (segmentowo) aucie :)

Troszkę szkoda, że to tylko 1.2 ... ale spalanie naprawdę nie jest duże a mocy do jazdy po mieście wystarcza i tak do 130 w trasie jest bardzo dobre. Nie jest to demon prędkości, ale najwolniejsze też nie jest :evil:

Nowy Użytkownik

Pokaż profil

Postprzez wicekpl » 21 cze 2013, o 21:46

3 dni temu pierwszy raz sprawdzałem prędkość maksymalna-dość łatwo rozpędził się do 180!oczywiście to prędkość licznikowa-możne przy sprzyjającym układzie do 190 bym dobił ale zbyt szybko skończyła się autostrada;-)spalanie wg. kompa ponad 13 litrów i 5,5 tyś obrotów silnika.

Początkujący

Pokaż profil

Postprzez ion » 7 lip 2013, o 10:26

To fakt, 1.2 16V, bardzo dobrze się jeździ... samemu :). Jak są już pasażerowie, to dla tego silnika auto robi się za ciężkie. Ale dla samotnych wojaży, silnik jest ok, wyprzedzać się da, jak najbardziej, tylko trzeba kręcić wysoko.

W ciągu 3 lat jazdy i 75k km, wymiana łącznika stabilizatora, filtry, oleje.
ion

Pokaż profil

Postprzez 8v » 3 sie 2013, o 10:00

U mnie na drogach podmiejskich teraz 5,5 z klimą ,i jest to idealne auto na dojazdy do pracy ,fajne zawieszenie ,ciche ,i nie małe autko :thumbup:
Citroen C3 1.1 Furio 2007. C3-ph1 1.2 16v Wind 2008.
8v

Średnio Zaawansowany

Pokaż profil

Postprzez 8v » 3 sie 2013, o 20:26

Solo ,bez bagażu i max do połowy zbiornik ,to wtedy zachwytu nie ma końca :lol:
8v

Średnio Zaawansowany

Pokaż profil

Postprzez 8v » 27 sie 2013, o 16:22

T.Raven napisał(a):Podstawowa zasada nie kupuje się najmniejszego silnika w ofercie (bez wzgledu na markę) każde przyspiesza do trójki...
Najważniejsze jest przyspieszenie od 80 do 120 bo z takimi prędkościami wyprzedza się TIR-y
Zdecydowanie nie ,to jest przecież auto miejskie i taki właśnie silnik jest najlepszy, male OC ,małe spalanie no i po co większy i mocniejszy? Zobacz ile takich 1.2 jeżdzi po mieście ,zdecydowanie najwięcej.Na twoją zasade właściciele mniejszych pojemności nie zwracają uwagi ,tu akurat nie o to chodzi.
8v

Średnio Zaawansowany

Pokaż profil

Postprzez Duster » 27 sie 2013, o 22:29

8v napisał(a):
T.Raven napisał(a):Podstawowa zasada nie kupuje się najmniejszego silnika w ofercie (bez wzgledu na markę) każde przyspiesza do trójki...
Najważniejsze jest przyspieszenie od 80 do 120 bo z takimi prędkościami wyprzedza się TIR-y
Zdecydowanie nie ,to jest przecież auto miejskie i taki właśnie silnik jest najlepszy, male OC ,małe spalanie no i po co większy i mocniejszy? Zobacz ile takich 1.2 jeżdzi po mieście ,zdecydowanie najwięcej.Na twoją zasade właściciele mniejszych pojemności nie zwracają uwagi ,tu akurat nie o to chodzi.

Każdy ma trochę racji. Ja świadomie brałem z małą pojemnością ale właśnie mocniejszy - 100KM i przed zakupem brałem pod uwagę właśnie m.in elastyczność 80-120. Jak ktoś jeździ niemal wyłącznie po mieście to jeszcze usprawiedliwia zakup słabszego silnika ale w trasie nieraz widuję sytuacje, że jedzie TIR i za nim 2 samochody ze słabszymi silnikami (czasem problemem jest też brak umiejętności kierowców) i dalej cała kawalkada. Zdarzało mi się już startować z 3 pozycji za TIRem ale to już po remapie gdzie czas wyprzedzania w zakresie 80-120 jest 2x krótszy w stosunku do wersji 75KM. Kiedyś jeździłem Fiatem UNO 1.0 (nie mój) i się zdziwiłem gdy przy 115 skończyła mi się trójka, w Audi 80 też była krótka ale starczała do 125. Obecnie uważam, że im dłuższa tym lepsza. Teraz mam do >150 co w połączeniu z większą mocą daje komfort bezstresowego wyprzedzania.
Były właściciel Clio III Grandtour 20th

Bardzo Zaawansowany
Grupa Wsparcia

Pokaż profil

Poprzednia strona

Powrót do Forum Ogólne