1.2 tce a przeglad gwarancyjny

Wszystko co dotyczy Renault Clio z wyłaczeniem problemów technicznych. Masz ciekawy link, przeczytałeś ciekawy artykuł w prasie, chciałbyś wygłosić swoją opinię - podziel się tym z nami.

Moderatorzy: Moderatorzy, Liderzy

1.2 tce a przeglad gwarancyjny

Postprzez Rasta78 » 15 lut 2014, o 14:57

Panowie mam pytanie. Na wiosnę chce oddać auto na pierwszy i ostatni przegląda w serwisie. Czekalem prawie dwa lata bo mam przejechanie 12 tys dopiero. Co im kazać zrobić tak w ramach gwarancji, czy SA jakieś punkty które trzeba wymienić lub wyczyścić w modelu 1.2 tce. Dodatkowo cos zaczęło pukac w przednim prawym zawieszeniu, obejmie to gwarancja skoro jest taki mały przebieg ?. Dodam ,ze w moim innym autku mam ponad 200 tys km i nic nie puka a tu po 12 tys juz się cos wybilo.
Obrazek

Początkujący

Pokaż profil

Postprzez sudi » 15 lut 2014, o 15:04

Niech sprawdzą zawieszenie, jeśli okaże się, że coś z nim jest nie tak to bym podciągnął to pod gwarancje (słabe wykonanie elementu który się zużył za szybko), tak po za tym jeśli nie ma usterek to nic Ci więcej w ramach gwarancji nie wymienią.
Live is too short to be boring
Renault Clio :)
Klubowicz

Grupa Wsparcia
Klubowicz
Lider Regionalny
Zlotowicz

Zasłużony

Pokaż profil

Postprzez konto usunięte » 15 lut 2014, o 15:21

Rasta78 napisał(a): Co im kazać zrobić tak w ramach gwarancji

Zlikwidować wszystkie usterki
konto usunięte

Pokaż profil

Postprzez Bogdan61 » 15 lut 2014, o 20:49

Rasta78 napisał(a): Na wiosnę chce oddać auto na pierwszy i ostatni przegląda w serwisie. Czekalem prawie dwa lata bo mam przejechanie 12 tys dopiero. Dodatkowo cos zaczęło pukac w przednim prawym zawieszeniu

Nie czekaj na przegląd, tylko jak najszybciej jedź do ASO, niech to naprawią. A jeśli już wszystko będzie OK, to przegląd zrób sobie poza ASO (szkoda kasy). Przy tam małym przebiegu przegląd będzie obejmował kontrolę wzrokową różnych elementów auta i wymianę filtra i oleju w silniku - i nic więcej nie stwierdzą. Nawet jakby coś było, to powiedzą, że jest OK (klient przyjedzie za 1 - 2 miesiące, to zrobią już za kasę - po gwarancji). A się zdarza się nawet tak, że jak jest mały przebieg, to na pierwszym przeglądzie nawet oleju w silniku nie wymienią, chociaż się za to płaci.
# 103
Obrazek

Ekspert
Klubowicz
Majsterkowicz
Grupa Wsparcia

Pokaż profil

Postprzez Rasta78 » 16 lut 2014, o 10:10

Ok,dzięki za informacje. Może powiem ze jeszcze czasem przy ok 3500 obrotow na sek traci ciąg. Tak mi się wydaje ze jak wciskam równo gaz to w jednym momencie lekko przysiada. Dwa razy w ciągu roku nie odpalił za pierwszym razem i to było lato. to by było na tyle.
Wiecie gdzie w Poznaniu jest najlepszy serwis Renault bo ja mam złe doświadczenia z firmowym i serwisami.z zasady nic nie wiedza do końca gwarancji potem odzyskują pamięć :? :(
Obrazek

Początkujący

Pokaż profil

Postprzez bartp » 16 lut 2014, o 11:46

Rasta78 napisał(a):3500 obrotow na sek
no zapewne.. traci ciąg, a na minutę to już bardziej realnie ;)
Córka rybaka

Lider Regionalny
Zlotowicz
Zasłużony
Klubowicz
Lider
Grupa Wsparcia

Pokaż profil

Postprzez kratylos » 18 lut 2014, o 16:26

Bogdan61 napisał(a):
Rasta78 napisał(a): Na wiosnę chce oddać auto na pierwszy i ostatni przegląda w serwisie. Czekalem prawie dwa lata bo mam przejechanie 12 tys dopiero. Dodatkowo cos zaczęło pukac w przednim prawym zawieszeniu

Nie czekaj na przegląd, tylko jak najszybciej jedź do ASO, niech to naprawią. A jeśli już wszystko będzie OK, to przegląd zrób sobie poza ASO (szkoda kasy). Przy tam małym przebiegu przegląd będzie obejmował kontrolę wzrokową różnych elementów auta i wymianę filtra i oleju w silniku - i nic więcej nie stwierdzą. Nawet jakby coś było, to powiedzą, że jest OK (klient przyjedzie za 1 - 2 miesiące, to zrobią już za kasę - po gwarancji). A się zdarza się nawet tak, że jak jest mały przebieg, to na pierwszym przeglądzie nawet oleju w silniku nie wymienią, chociaż się za to płaci.

w czasie przegladu zeskanuja Ci clipem auto w cenie tego przeglądu
czasami jak cos padnie niedlugo po gwarancji jak zrobiles przeglad jest duza szansa na refundacje kosztow 40-90% z RP
w aso w cale nie oplaca im sie odsylac klienta z usterka niech przyjedze po gwarancji bo aso i tak kase dosanie tylko od gwaranta a nie klienta
pozdr
Kratylos

Średnio Zaawansowany
Klubowicz

Pokaż profil

Postprzez konto usunięte » 18 lut 2014, o 17:42

kratylos napisał(a): refundacje kosztow 40-90% z RP
i to 10% kosztuje więcej niż normalna naprawa :lol:
konto usunięte

Pokaż profil

Postprzez kratylos » 18 lut 2014, o 17:52

sokol napisał(a):
kratylos napisał(a): refundacje kosztow 40-90% z RP
i to 10% kosztuje więcej niż normalna naprawa :lol:

to zalezy co naprawiasz i na jakich czesciach to robisz...
swego czasu w innym aucie po gwarancji uszkodziła mi sie jakas zembatka w pompie paliwa + wyciek oleju na rozrząd. (1.4 mpi 75km - chyba tez byl ten silnik w c1)
za naprawe, nowy komplet rozrzadu + wymiana uszczelniaczy miski wału itp, plus felerna zembatka zaplacilem 200zl - z 90% rabatem, części oryginalne.
nie sadze aby mechanik niezależny bral mniej...
pozdr
Kratylos

Średnio Zaawansowany
Klubowicz

Pokaż profil

Powrót do Forum Ogólne