Zakup Clio II 1.4 16v 98KM

Wszystko co dotyczy Renault Clio z wyłaczeniem problemów technicznych. Masz ciekawy link, przeczytałeś ciekawy artykuł w prasie, chciałbyś wygłosić swoją opinię - podziel się tym z nami.

Moderatorzy: Moderatorzy, Liderzy

Re: Zakup Clio II 1.4 16v 98KM

Postprzez organic » 16 kwi 2014, o 16:23

5 lat o od wymiany rozrządu minęło więc lepiej od razu wymienić, rum bardziej że nie wiesz co tam zostało włożone

Obrazek
..............
C3 ph1 1.4 16v
..............
W życiu trzeba mieć zasady.
Kobiety i samochodu nie pożyczam.

Zaawansowany
Grupa Wsparcia
Klubowicz

Pokaż profil

Postprzez mariop4 » 18 kwi 2014, o 20:28

Witam!

Nie chce zasmiecac tematu, podlacze sie wiec tutaj.

Chce kupic Clio zonie, jako drugie auto w rodzinie.

2000r silnik 1,4 (tylko wlasnie nie wiem czy to 75 czy 98km . )

Auto z zewnatrz wyglada bardzo dobrze, zero rdzy , srodek ok silnik pracuje OK.

Ale nigdy nie mialem francuza.. dlatego....
Czy to auto jest zasadniczo problemowe czy raczej na jazde po miescie, krotkie odcinki sie nadaje?

Ja niestety jestem fanem grupy VW , ale w tym budzecie nic nie znajde :)

Czy cena 5500zl za auto po oplatach jest normalna?
el. szyby, el szyberdach, klima etc.. wiec wmiare fajna wersja RXE jak dobrze pamietam,

Czy clio wogole mialy klime i szyberdach w standarcie? Szyberdach troche wydaje mi sie jakby robiony... ale moze ten model ma taki typ szyberdachu.

Myslimy miedzy tym cilo a focusem... i szukam info na temat Reno :)

Nowy Użytkownik

Pokaż profil

Postprzez adams4lta » 22 kwi 2014, o 17:32

Czy warto podjechać do ASO na sprawdzenie przed zakupem za 270 zł ?
http://www.renaultwarszawa.pl/index.php?id=108

Przejechałem się autem i z obserwacji:
- w okolicach schowka słychać jakiś dźwięk jakby buczenie silniczka elektrycznego-co to może być?
- strasznie niskie wolne obroty ok 500-600 i miałem wrażenie że zaraz zgaśnie ale chodzi tak cichutko że praktycznie go nie słychać - czy tak powinno być?
- delikatna korozja pod klapką wlewu dookoła korka ale nie wygląda strasznie - czy drogie jest usunięcie tej korozji? Przy zamkniętej klapce oczywiście nic nie widać więc błotnika nie trzeba malować
- gałka zmiany biegów jest dość wytarta ja na przebieg poniżej 90kkm
- kierownica niby skórzana ale wygląda jakby się rozpuściła na słońcu
- gadżety elektryczne działają
- odpala na dotyk
- cichy wydech
- hamulce dobrze łapią i nie ściąga przy hamowaniu
- zawieszenie raczej nie stuka
- przyspiesza równo bez szarpnięć
- temperatura stoi na 90 stopniach

co jeszcze sprawdzić ? ;)

Średnio Zaawansowany

Pokaż profil

Postprzez Pancer » 23 kwi 2014, o 13:37

adams4lta napisał(a): w okolicach schowka słychać jakiś dźwięk jakby buczenie silniczka elektrycznego-co to może być?
- najpewniej wentylator klimy/nagrzewnicy
adams4lta napisał(a):strasznie niskie wolne obroty ok 500-600 i miałem wrażenie że zaraz zgaśnie ale chodzi tak cichutko że praktycznie go nie słychać - czy tak powinno być?
- przy ciepłym silniku jeżeli obroty nie falują zbytnio może być
adams4lta napisał(a):delikatna korozja pod klapką wlewu dookoła korka ale nie wygląda strasznie - czy drogie jest usunięcie tej korozji?
- im szybciej tym taniej
adams4lta napisał(a): gałka zmiany biegów jest dość wytarta ja na przebieg poniżej 90kkm + kierownica niby skórzana ale wygląda jakby się rozpuściła na słońcu
- można powiedzieć "ten typ tak ma" - orginalne pokrycie z eko skóry jest bardzo słabe łuszczy się i wyciera już po 3-4 latach

Średnio Zaawansowany

Pokaż profil

Postprzez adams4lta » 23 kwi 2014, o 20:11

Obroty są jednak na poziomie 750-800 bo myślałem że ta podziałka zaczyna się od 0 a nie od 500 :)

Ten dziwny dźwięk w okolicach schowka to jest zaraz po przekręceniu kluczyka ale i jak auto jest uruchomione to też to słychać. Nie wiem co to może być. Może jakiś śilniczek krokowy/przepustnica/wspomaganie?

Czy to normalne że podczas przyspieszania czuć wychylenie gałki zmiany biegów czy to raczej poduszki silnika/skrzyni do wymiany?

Jak samochód jest zimny i kręcę kierownicą to jest taki dźwięk jakby obcierała jakaś gumowa uszczelka- jak się troszkę nagrzeje to już tego nie słychać - co to może być?

Kontrolka z "kierownicą" gaśnie po chwili od uruchomienia silnika. Czy to jest symbol wspomagania czy airbag? Czy tak powinno być?

Autko generalnie szybko się nagrzewa do temperatury roboczej i przy ostrej jeździe temperatura nie wzrasta - czyli wszystko ok?

Nie ma plam pod autem.

Po przekręceniu kluczyka jest napis OIL OK więc rozumiem że stan oleju jest ok? Co jeszcze sprawdza ten "komputer" ?

Średnio Zaawansowany

Pokaż profil

Postprzez PiotrekLDZ » 23 kwi 2014, o 20:54

adams4lta napisał(a):Obroty są jednak na poziomie 750-800 bo myślałem że ta podziałka zaczyna się od 0 a nie od 500 :)

Ten dziwny dźwięk w okolicach schowka to jest zaraz po przekręceniu kluczyka ale i jak auto jest uruchomione to też to słychać. Nie wiem co to może być. Może jakiś śilniczek krokowy/przepustnica/wspomaganie?

Czy to normalne że podczas przyspieszania czuć wychylenie gałki zmiany biegów czy to raczej poduszki silnika/skrzyni do wymiany?
Jak za bardzo sie wychyla to poduszka pod skrzynia ale ogolnie ten typ tak ma ze lekko drazek lata.
Jak samochód jest zimny i kręcę kierownicą to jest taki dźwięk jakby obcierała jakaś gumowa uszczelka- jak się troszkę nagrzeje to już tego nie słychać - co to może być?
Tez tak mam psiknale wd 40 na szmatke i przetarlem miedzy kolem kierownicy aa deska. Dzwiek ustal.
Kontrolka z "kierownicą" gaśnie po chwili od uruchomienia silnika. Czy to jest symbol wspomagania czy airbag? Czy tak powinno być?
Wspomaganie zawsze tak jest :) prawidlowo
Autko generalnie szybko się nagrzewa do temperatury roboczej i przy ostrej jeździe temperatura nie wzrasta - czyli wszystko ok?
Prawidlowo.
Nie ma plam pod autem.

Po przekręceniu kluczyka jest napis OIL OK więc rozumiem że stan oleju jest ok? Co jeszcze sprawdza ten "komputer" ?

Oil OK znaczy ze jest ok, Spalanie itp
Było:
Renault Clio 2ph1 1.2 8v RN 2000r.
Renault Clio 2ph2 1.4 16v Privilege 2003r.
Toyota Avensis T25 2.2 D-4D 2003r.
Kia ProCeed 1.4 16V 2009r. (nadal w rodzinie)
Jest:
Ford Mondeo MK4 1.6 EB 2014r. oraz Renault Twingo 2011r. 1.2. 16V

Zaawansowany
Klubowicz

Pokaż profil

Postprzez mayn » 23 kwi 2014, o 22:17

adams4lta napisał(a):Czy to normalne że podczas przyspieszania czuć wychylenie gałki zmiany biegów czy to raczej poduszki silnika/skrzyni do wymiany?

Normalne, w ph3 od 2004 zostało poprawione.

adams4lta napisał(a):Kontrolka z "kierownicą" gaśnie po chwili od uruchomienia silnika. Czy to jest symbol wspomagania czy airbag? Czy tak powinno być?

Kontrolka elektronicznego wspomagania - gaśnie czyli układ sprawny.

adams4lta napisał(a):Po przekręceniu kluczyka jest napis OIL OK więc rozumiem że stan oleju jest ok? Co jeszcze sprawdza ten "komputer" ?

Poziom oleju jest OK, dodatkowo możesz zobaczyć poziom oleju wciskając pokrętło od resetowania przebiegu.

Bardzo Zaawansowany
Grupa Wsparcia

Pokaż profil

Postprzez adams4lta » 24 kwi 2014, o 17:46

O dobrze wiedzieć - sprawdzę co się wyświetli jak przytrzymam pokrętło

Namierzyłem źródło buczenia - to słychać z lampki na podsufitce. Tam są jakieś otworki jakby od głośnika i wydobywa się z nich to uciążliwe buczenie. Co tam jest oprócz lampki ? Jakieś wskazówki jak się do tego dobrać?

Czy przy elektrycznych szybach jest w standardzie domykanie szyb? Jeżeli tak to jaka jest kombinacja na pilocie aby się domykały?

Czy gałkę zmiany biegów łatwo się ściąga? Jest jakiś patent na to? Chciałbym zamienić ją na nową z portali aukcyjnych (zamiennik ze srebrnym dekielkiem-warto?)

Czy ktoś z Was zmieniał tą niby skórę na kierownicy na prawdziwą skórę?

Poduszki skrzyni/silnika są dobre - wychodzi na to że ph2 tak ma jak napisałeś

Średnio Zaawansowany

Pokaż profil

Postprzez AdamKce » 25 kwi 2014, o 10:46

adams4lta napisał(a):O dobrze wiedzieć - sprawdzę co się wyświetli jak przytrzymam pokrętło

Namierzyłem źródło buczenia - to słychać z lampki na podsufitce. Tam są jakieś otworki jakby od głośnika i wydobywa się z nich to uciążliwe buczenie. Co tam jest oprócz lampki ? Jakieś wskazówki jak się do tego dobrać?

Czy przy elektrycznych szybach jest w standardzie domykanie szyb? Jeżeli tak to jaka jest kombinacja na pilocie aby się domykały?

Czy gałkę zmiany biegów łatwo się ściąga? Jest jakiś patent na to? Chciałbym zamienić ją na nową z portali aukcyjnych (zamiennik ze srebrnym dekielkiem-warto?)

Czy ktoś z Was zmieniał tą niby skórę na kierownicy na prawdziwą skórę?

Poduszki skrzyni/silnika są dobre - wychodzi na to że ph2 tak ma jak napisałeś

To buczenie - Możliwe, że jest tam wentylatorek jeśli to wersja z Klimatronic. Najlepiej delikatnie wyciągnij ten plastik i zobacz.

Nie ma w standardzie domykania.

Nie wiem czy gałka nie jest zalewana i trzeba ją ciąć albo ukręcić tzn zniszczyć lub spróbuj mocno przekręcać gałką zmiany biegów,powinna się obrócić.Jak się obrusza powinna zejść.

Po co Ci wymiana skóry. Najpierw kup samochód a potem zacznij się bawić. Najważniejsze jest sprawność techniczna i wizualna.

Co do drążka zmiany biegów. Te typy tak mają :D

Zaawansowany
Klubowicz

Pokaż profil

Postprzez sudi » 5 maja 2014, o 18:09

Posprzątane.
Temat dotyczy zakupu Clio jak w tytule a nie co mi się udało zrobić w moim clio i co jeszcze chciałbym w nim zrobić.
Zamykam, jeśli autor będzie miał potrzebę wznowienia tematu proszę o PW.
Live is too short to be boring
Renault Clio :)
Klubowicz

Grupa Wsparcia
Klubowicz
Lider Regionalny
Zlotowicz

Zasłużony

Pokaż profil

Poprzednia strona

Powrót do Forum Ogólne