[Przed kupnem] Kilka pytań odnośnie 1.4 i 1.6 16v

Wszystko co dotyczy Renault Clio z wyłaczeniem problemów technicznych. Masz ciekawy link, przeczytałeś ciekawy artykuł w prasie, chciałbyś wygłosić swoją opinię - podziel się tym z nami.

Moderatorzy: Moderatorzy, Liderzy

[Przed kupnem] Kilka pytań odnośnie 1.4 i 1.6 16v

Postprzez clavikord » 15 maja 2014, o 17:54

Witajcie, jestem tu nowy.
Nie posiadam jeszcze Clio, ale mam zamiar kupić.
Więc chcę kupić Clio II polifcie (jeszcze nie wiem czy 3 czy 5 drzwi) z silnikiem 1.4 16v albo 1.6 16v.
Mam kilka pytań do Was: na co powinienem uważać, przy kupnie samochodu z tym silnikiem, który jest lepszy? czy one są na pasku czy na łańcuszku?

Na co jeszcze powinienem uważać przed kupnem, o jakie konkretnie sprawy pytać.

Słyszałem, że na wejściu będę musiał się zając elektryką - ale to dla mnie nie problem.

Mam tylko dwa wymagania dot. wyposażenia mojego przyszlego clio (i są one dość wysokie :P) - mianowicie autoklima i fabryczny xenon (czyli m.in wersja Initiale)

Pozdrawiam wszystkich, i liczę na pomocne odpowiedzi.

(Proszę moderatora o przeniesienie tematu, jeśli napisałem w złym wątku)

Nowy Użytkownik

Pokaż profil

Postprzez AdamKce » 15 maja 2014, o 18:26

Witaj.
Powiem tak.
Zależy jaka ekonomia Cię interesuję.
Clio lekkie jest wiec 1.4 16V spokojnie wystarcza, ale gdy lubisz troszkę przycisnąć wybierz 1.6 16V a gdy chcesz by dziewczynie pękł stanik to stanowczo Polecam 2.0 Sporta - tam masz wszystko co byś chciał :)
1.4 i 1.6 są na pasku.
Co do elektryki bo twierdzisz, że na wstępie się nią zająć - niekoniecznie :) Jest przysłowie jak dbasz tak masz - jeśli było cokolwiek czyszczone co jakiś czas itd nie doszła wilgoć czy też jakaś stłuczka nie będzie większych problemów.

Zapytaj o rozrząd kiedy był robiony czy jest na to papier jeśli nie to sam zrób nie jest to aż tak droga sprawa.
Sprawdź ładowanie alternatora miernikiem na akumulatorze.
Czy klima była serwisowana
Czy wgl się załącza sprężarka - takie Cyyyk i czy chłodzi
Czy buczy - chodzi o stan łożyska w sprężarce
Czy Klimatronic prawidłowo chodzi , czy nie slyszysz terkotania mocnego pod nogami pasazera na tunelu srodkowym - to od climatronica
Zapytac na jakim oleju jeździ
Oczywiscie dobrze zaopatrzyć się w miernik powinno być około 80-110mikronów
Antykorozyjnie jest dobrze zabezpieczony , wydaje mi sie ze najbardziej narazone miejsce to tylna klapa pod wycieraczka oraz wlew paliwa.
Sprawdzic na ASO czy proste są prowadnice ogolnie czy nie ma duzo rdzy od dolu
Stan hamulcow - tarcz ew klocków.
Zapytać czy wymieniana była cewka silnika
Sprawdzić czy szyby działają
Czy obroty nie falują
Czy za glośno nie chodzi
Stan wydechu
Czy nie sciaga auta, czy kierownica w miare prosto
Czy tasma airbagu w kierownicy nie terkocze podczas skrecania
Czy nie zaswieca się ABS oraz kontrolki silnika
Czy nie kopci za ostro
Wizualnie silnik, jakies przetopienia kabli itd.
Czy nie jedzie olejem ze zbiorniczka od plynu chlodniczego
Czy nie jest mokry przez olej tam gdzies z tylu silnika ( z przodu mogli umyc )
Czy woda nie stoi w kanalikach w komorze ( efekt mycia silnika woda )
Sprawdzic wizualnie sruby mocujace elementy karoseri pod maska ( jak nowe - moglo byc cos rozbierane, jak zardzewiale mozna wierzyc ze nie bity )
Czy wygodnie Ci sie w nim siedzi i prowadzi
Czy pedal hamulca za nisko nie schodzi,
Czy abs dziala
Czy pali na dotyk
Czy rozrusznik sie delikatnie nie przycina podczas odpalenia
Sprawdzic spalanie na biegu jalowym w trybie serwisowym - wcisnac manetke i odpalic samochod poczym klikac manetke powinno byc spalanie ok 0.7-0.9 L/100KM
Czy tłumik jest w miare ok oraz gumy trzymające go
Czy nie buja autem - amortyzatory
Najlepiej podjechac dac 20zl na stacje wybrana przez Ciebie by sprawdzili zawieszenie amory itd ( nie jedz tam gdzie wybierze sprzedawca )
Czy kola proste - rozpedz sie do ok 140km/h czy nie ma bicia na kierownicy
Sprawdz jak chodzi wspomaganie
Czy gdzies nie kopci pod maska ( nieszczelny kolektor )
Dzwignac dywanik pasazera czy nie jest mokry od dolu
Najlepiej sciagnac jakis boczek w bagazniku zobaczyc czy nie bylo cos malowane
Sprawdzic oryginalnosc szyb
Czy reflektory nie sa wypalone
Czy dziala swiatlo stop ( lubi uszkadzac sie czujnik w pedale hamulca )
Czy obroty nie falują na biegu jalowym zbyt ostro
Czy nie slyszysz jakiegoś huczenia przy skrecaniu ( lozyska kol ) lub przy jezdzie nawet na wprost ( tyl a nawet i przod )
Czy manetki dzialaja prawidlowo - czy radio również
Czy nie ma poprzepalanych foteli obdymionej i zrzuklej podsofitki itd ( palone w aucie )
Sprawdz na bagnecie olej czy nie jest jakis dziwnie kolorowy
Czy pompa wspomagania nie piszczy ( jesli hydrauliczne ) zobaczysz po ilosci zbiorniczkow

Oraz wszystko to co zauwazysz jeszcze - mysle ze sporo Ci tego wypisalem :D

Po kupnie wymien plyny , filtr kabinowy - by ci rezystor z klimatronica nie padl ( koszt 250zl nowka z Valeo - jest tylko oryginal )
filtr powietrza, najlepiej olej no i rozrzad, oraz jesli to wszystko co napisalem bedzie w przecietnym stanie zbijaj z ceny.. poniewaz eksploatacja nie jest az tak droga dla ciebie jesli silnik w miare ok.

Sie rozpisalem , sory za ortografie - pisane na szybko :D

Zaawansowany
Klubowicz

Pokaż profil

Postprzez Master » 15 maja 2014, o 18:38

viewtopic.php?f=27&t=4978 proszę , tutaj tutorial kupca :)
#159#
Klubowicz

Grupa Wsparcia
Zasłużony
Klubowicz
Zlotowicz
Lider Regionalny

Pokaż profil

Postprzez clavikord » 15 maja 2014, o 18:57

O kurde, dzięki AdamKce za tak obszerną odpowiedź.

Na samochodach raczej się znam, bo patrząc na niektóre punkty potraktowałeś mnie jako amatora a tak nie jest. (aż tak źle ze mną nie jest)

Chodziło mi, tylko "newralgiczne" punkty, bo tak to wiem na co standardowo zwrócić uwagę.

Czy mógłbyś napisać więcej o klimatroniku i układzie klimy? Jakie terkotanie przy nogach?

Nowy Użytkownik

Pokaż profil

Postprzez AdamKce » 15 maja 2014, o 19:04

Chodzi mi o to, że np ustawiasz temperatura 19 i zmieniasz np na 24 i nieczujesz znacznej roznicy - zazwyczaj peka tam taki plastik silniczka ktory mocno terkocze no moze sie wgl to jeszcze przycinac ten mechanizm
słabe terkotanie to nic po prostu sie przestawia

filtr kabinowy to prosta sprawa, zdejmujesz lewe podszybie, odkrecasz prostokątny plastik ktory jest w tak no pionie i tam jest filtr.
Lepiej go wymienić, ja nie wymienilem po kupnie - klimatronic nagle padł. koszt 250zł.
klime trzeba serwisowac i odgrzybiac a nie uzywac jakiegos preparatu ze sklepu to tylko dziala jak perfum na spocone pachy .

trzeba sie przyzwyczaic do tego klimatronica bo na trybie AUTO wieje na szybe i nogi lub na ciebie i nogi - nigdy osobno co mnie troszke denerwuję :D

warto jeszcze zwrocic uwage czy w podsufitce przy lampce nie slychac terkotania , jest tam wentylatorek ktorego czasem trzeba potraktowac wazelina :D

Zaawansowany
Klubowicz

Pokaż profil

Postprzez clavikord » 15 maja 2014, o 19:21

W podsufitce, jest wentylatorek do czujnika klimy?

Nowy Użytkownik

Pokaż profil

Postprzez AdamKce » 15 maja 2014, o 19:43

sam czujnik jest taką kropką odstającą koło lampki, tak w podsufitce jest wentylatorek ( a przynajmniej powinien być )

Zaawansowany
Klubowicz

Pokaż profil

Postprzez clavikord » 15 maja 2014, o 19:59

Ok, dzięki, a jak ogólnie ze sprawnością klimy? Jeżdziłem przedliftem z klimą manualną, i ona to działała tak jakby chciała a nie mogła. Czy w polifcie w klimatroniku w miarę szybko schłodzi samochód do tych 20*C? Czy trzeba poczekać aż się "rozbuja" klima?

Czy można nazwać clio z 1.4 16v samochodem bezawaryjnym?

Nowy Użytkownik

Pokaż profil

Postprzez AdamKce » 15 maja 2014, o 20:53

to zalezy jak odczuwasz temperature, moja dziewczyna gdy zalacze na min od razu mowi ze jej zimno a ja jestem cieply chlopak zawsze gdy sie nagrzeje otwieram szyby w dol przejade pare m wlaczam klime szybki w gore pochodzi dluzej to daje obieg zamkniety jak dluzsza trasa to robie to na przemian.

Zaawansowany
Klubowicz

Pokaż profil

Postprzez maly198600 » 15 maja 2014, o 22:22

warto sprawdzić nr vin samochodu przed zakupem ja wszystko sprawdziłem a o tym zapomniałem no i wyszło póżniej jak wyszło nie dało się tego auta zarejestrować w pl ogólnie był to mały horror :) dwie cyfry vinu na podłodze były niedobite przez fabryke ale nawet opinia rzeczoznawcy nic nie dała żeby było śmiesznie kazano mi szukać fabryki renault i od nich mieć zaświadczenie że taki błąd był możliwy poniżej daje fotke z vinem przed ostatnia cyfra to 4 a powinna być dziwiątką tak samo siódma cyfra od końca powinna być 9 a widać że to 4
Załączniki
DSC00160.JPG

Średnio Zaawansowany

Pokaż profil

Postprzez AdamKce » 16 maja 2014, o 15:47

A jak się to zakończyło :D? Jechałeś do francji, turcji :D?

Zaawansowany
Klubowicz

Pokaż profil

Postprzez maly198600 » 16 maja 2014, o 17:18

oddałem auto kolesiowi który to gówno sprowadził z niemiec szczęście że załatwiłem tak że auto sprzedał przez komis który jego znajomy miał bo inaczej ani kasy ani starego auta które dałem w rozliczeniu ,alei tak nie dostałem kasy od razu tylko w dwóch ratach a niedługo potem te samo auto widziałem wystawione na allegro w miejscowości szamotuły koło poznania mimo tego że jak rejestrowałem auto (próbowałem ) na briefie zrobili mi wielką pieczątkę x tzn że auta nie zarejestrują chyba że podrobili brief :)no ale człowiek uczy się na błędach hehehe jakoś zraziłem się do aut sprowadzanych z zagranicy naprawdę trzeba bardzo uważać na takie okazje ! A mało tego to zanim doszło do podpisania umowy to koleś nalegał żebym podpisał taką fikcyjną umowę miedzy mna a niby niemcem co sprzedawał to auto gdybym tak zrobił to nie miałbym nic bo on nie figurowałby jako sprzedawca ! ale poczekałem pół roku poszukałem fajne clio z polskiego salonu z 2003 r 1.4 16v wersja extreme od pierwszego właściciela a właściwie właścicielki mimo że trochę w nie włożyłem kasy to nie żałuje zakupu jeszcze trochę w nie zainwestuję i będzie miodzio

Średnio Zaawansowany

Pokaż profil

Postprzez AdamKce » 16 maja 2014, o 17:52

No to super :)
No te sprowadzane auta to masakra :D Ostatnio ogladalem astre ktora w papierach miala 1.6 a silnik byl 1.8 :O

Zaawansowany
Klubowicz

Pokaż profil

Powrót do Forum Ogólne