Auto na gwarancji a wymiana oleju na inny niż poleca fabryka

Wszystko co dotyczy Renault Clio z wyłaczeniem problemów technicznych. Masz ciekawy link, przeczytałeś ciekawy artykuł w prasie, chciałbyś wygłosić swoją opinię - podziel się tym z nami.

Moderatorzy: Moderatorzy, Liderzy

Auto na gwarancji a wymiana oleju na inny niż poleca fabryka

Postprzez un hombre » 28 sty 2015, o 16:32

Hej wszystkim i pozdrowienia z Irlandii!

Kupilem 6 miesiecy temu Renault Clio DCI 1.5 i mam zamiar robic wymiany oleju co 15 tys zamiast 30 rekomendowanych przez producenta.

Zastanawiam sie jednak czy podczas przegladu w serwisie i wymiany oleju moge poprosic serwisantow o zalanie tym olejem: https://www.motul.com/fr/en/products/oi ... -0720-5w30 zamiast cokolwiek innego co oni tam polecaja.

Olej ten spelnia normy Renault takze nie ma problemu ale pytanie, czy zechca wymienic albo czy moga powiedziec, ze uzycie innego oleju niz poleca producent moze grozic utrata gwarancji?

Jak to jest teraz w Polsce, rozumiem, ze na wyspach moze byc troche inaczej ale raczej w to watpie a tu ciezko sie dowiedziec od kogos z pierwszej reki.

Inna sprawa to czy jest sens zalewac tym olejem? Motul zawsze dbal o moja sportowa wysokoobrotwa Honde ale nie wiem czy ten jest po prostu taki sam jak zalewa fabryka, czy moze norma troche przewyzszajacy. Chce dbac o moj silnik by byl zdrowy i mial jak najlepszy olej :)

Nowy Użytkownik

Pokaż profil

Postprzez sudi » 28 sty 2015, o 17:32

Nie powinni robić problemów, jak olej spełnia normy Renault dla tego silnika to nie grozi to utratą gwarancji.
Ja używam Motula co prawda w silniku benzynowym i zalewam innym rodzajem oleju ale z tego co widzę ten konkretny jest polecany do silnika 1.5 dci
Live is too short to be boring
Renault Clio :)
Klubowicz

Grupa Wsparcia
Klubowicz
Lider Regionalny
Zlotowicz

Zasłużony

Pokaż profil

Postprzez slaby_1986 » 8 lut 2015, o 11:56

nikt Ci nie będzie robił problemów,jak sobie wymienisz olej częsciej niż podaje producent a na przegląd gwarancyjny mozesz mieć swoje materiały :)
Obrazek

Początkujący
Klubowicz

Pokaż profil

Postprzez Student_x » 11 lut 2015, o 23:03

Nie radzę wymieniać oleju co 30tys.km. Jak ktoś chce zajechać silnik czy turbinę , to proszę bardzo :) Producent daje gwarancję na ile, 100tys.km? Tyle silnik czy turbina wytrzyma i na dwóch wymianach , a potem problem należy do właściciela auta :)

i chyba tyle, pozostałe wypociny nic nie wnosiły do tego konkretnego tematu
Pozdrawiam, sudi
Clio II 2000r. 1.9 dTi Będzie Ładne Dopóki Się Nie Rozpadnie

Obrazek

Obrazek

Średnio Zaawansowany

Pokaż profil

Powrót do Forum Ogólne