Box dachowy do Clio I czy to ma sens

Wszystko co dotyczy Renault Clio z wyłaczeniem problemów technicznych. Masz ciekawy link, przeczytałeś ciekawy artykuł w prasie, chciałbyś wygłosić swoją opinię - podziel się tym z nami.

Moderatorzy: Moderatorzy, Liderzy

Box dachowy do Clio I czy to ma sens

Postprzez markus119 » 22 paź 2015, o 18:27

Witam. Czy ktoś montował box dachowy do clio I. Jak się jeździło z tym pudłem na dachu? Auto dawało radę? Kumpel, który jeździ VW Transporterm, mówi, żebym dął sobie spokój z boxem do clio. Stawia duży opór,a niewiele tam włożę.

Początkujący

Pokaż profil

Postprzez rzeźnik. » 28 paź 2015, o 20:32

Jak tylko solidnie zamocujesz to nie ma przeszkód, byle nie przeciążyć. Opór stawia ale bez przesady ,da radę.
kim do ch.. jest królik ?

Średnio Zaawansowany
Zlotowicz
Grupa Wsparcia
Klubowicz

Pokaż profil

Postprzez Pejo » 28 paź 2015, o 22:36

Powiem ci tak drogi kolego... w Polsce jest mentalność nazwijmy to przerostu nad formą :) Na pytanie sam powinieneś sobie odpowiedzieć , bo sam najlepiej wiesz jak często będziesz go używał. Jeśli kilka razy w roku to kupuj ma to sens ( mały samochód używany na dojazdy do pracy i kilka razy w roku wypady nad morze , góry) - nie będziesz woził powietrza dużym samochodem :) Jeśli są to częste wyjazdy to rozsądniej jest kupić większy samochód ( choć i tu trzeba się zastanowić czy to ... powiecmy się w krótkim czasie nie zmieni- odejdzie wózek do pakowania itd. Fakt opór to stawia ale czy warto zmieniać samochód na kilka wyjazdów w ciągu roku. Myślę, że nie. W przeciwnym wypadku te parę razy można się przemęczyć.
Renault Thalia II 1.2 16V 55 KW D4F 728

Bardzo Zaawansowany
Grupa Wsparcia
Klubowicz

Pokaż profil

Postprzez wojtuq » 29 paź 2015, o 23:57

Moi rodzice mieli i mają do dzisiaj Clio I kupili do niego dach coś podobnego do tego poniżej ale z mniej opływowymi kształtami i auto dawało rade bez żadnego problemu przy silniku 1.2 benzyna wiele km jeździli na tym dachu, ja sam raz jechałem tym autem z tym dachem i zbyt znaczniej różnicy nie było czuć. Teraz te nowe trumny są na tyle areo dynamiczne, że stawiają mniejszy opór. Ja teram z moim Clio IV mam ten sam dach bo rodzicom jest nie potrzebny i przy nim nie widzę różnicy jak jest załadowany różnice czuć w momencie jak auto i box jest na full załadowany. Ale serio się zastanów czy jest ci box potrzeby bo jak masz go użyć raz do roku to serio pomyśl nad kupnem większego auta np kombi. Taka ciekawostka na niemieckich stronach podobnych do OLX ludzie wynajmują swoje dachu ludziom na określony czas i ceny za dzień to od 30 euro wzwyż i przeważnie biorą kaucje, W polsce bał bym się coś takiego zrobić chyba, że pożyczyć znajomym to co innego.
Załączniki
540x405_box-dachowy-32300777.jpg
Pozdrawiam
wojtuq

Bardzo Zaawansowany
Klubowicz

Pokaż profil

Postprzez markus119 » 1 lis 2015, o 18:00

Dzięki za podpowiedzi. Myślę, że najlepiej będzie wypożyczyć box na 1 dzień s sprawdzić jak się z tym jeździ.

Początkujący

Pokaż profil

Powrót do Forum Ogólne