Clio III ph I/II 1.2 TCE czy 1.6 16v (GT)?

Wszystko co dotyczy Renault Clio z wyłaczeniem problemów technicznych. Masz ciekawy link, przeczytałeś ciekawy artykuł w prasie, chciałbyś wygłosić swoją opinię - podziel się tym z nami.

Moderatorzy: Moderatorzy, Liderzy

Clio III ph I/II 1.2 TCE czy 1.6 16v (GT)?

Postprzez brudijr » 22 lis 2015, o 13:25

Witajcie.
Przymierzam się do sprzedaży mojej Laguny II ph II (2.0T 170 KM) i szukam czegoś co mniej pali, ale nie jest mułowate.
Myślałem nad Clio III z silnikiem albo 1.2 TCE, albo 1.6 16v (szczególnie GT).
Pytanko do tych co mieli do czynienia z obydwoma silnikami.
Jak z elastycznością, spalaniem itp. Wiadomo, że GT ma 6 biegów, więc obroty niższe, ale nie ma turbo, więc trzeba wyżej wkręcać.
Dodam, że TCE jakby był to prawdopodobnie chipowany, a widziałem, że po chipie TCE "idzie" jak GT, ale może mieć lepszą elastyczność ze względu na turbo.
Nie chodzi mi o przyspieszenie 0-100, a raczej eksploatacje na co dzień, wyprzedzanie itp.
I jeszcze 2 pytanka.
Jakie radia z MP3 występowały w Clio III
I czy wszystkie, a jeżeli nie to jakie wersje miały regulacje podparcia lędźwiowego kierowcy?
brudijr

Pokaż profil

Postprzez mayn » 22 lis 2015, o 16:32

Jeśli przejdziesz z Laguny 2.0T 170 KM na Clio 1.2 TCe czy 1.6 16V to będziesz czuł dyskomfort w osiągach. Jeździłem Clio 2010 1.2 TCe.... auto nie jedzie (myślę że przez dłuższą skrzynię, przed liftem była krótsza). Natomiast 1.6 16V nie miałem do czynienia, aczkolwiek czego można oczekiwać po wolnossącym silniku od dołu ? Mnie kręcenie silnika na obroty już nie bawi. Lubię moc od dołu, ciszę...

Bardzo Zaawansowany
Grupa Wsparcia

Pokaż profil

Postprzez Kolasov » 22 lis 2015, o 16:46

brudijr, przesiadłem się dokładnie z takiej samej Laguny do Meganki 1.6 16v - spalanie w mieście jest właściwie identyczne :D Różnice wychodzą dopiero przy dynamicznej jeździe. W standardowej jest to poniżej litra różnicy na 100km.
Dlatego byłbym ostrożny na Twoim miejscu - jak chcesz jeździć taniej to musisz się przesiąść na jakieś 1.2 ale wtedy będziesz miał wrażenie jakbyś stał w miejscu a nie jechał.
Było: Clio II PH 2 1.2 8v 03'; Laguna II FL 2.0 16v Turbo 05'; Megarhini II PH 1 1.6 16v 03'; Meriva I 1.4 16v 05'; Twingo II PH 1 1.2 16v 07'
Jest:
Pierwszy Malkontent KRC
Sarkazm mocno
Klubowicz

Klubowicz
Grupa Wsparcia
Zlotowicz
Zasłużony

Pokaż profil

Postprzez sudi » 22 lis 2015, o 17:24

Trochę przesadzacie ;). Sam jestem użytkownikiem 1.2 TCE i jestem zadowolony z osiągów ;), na mieście żwawe, a na trasie przy wyprzedzaniu popitala jak trzeba :)
No i w TCE zdecydowanie lepszy komfort na trasie, 130km/h przy 3000 obr/min.
Live is too short to be boring
Renault Clio :)
Klubowicz

Grupa Wsparcia
Klubowicz
Lider Regionalny
Zlotowicz

Zasłużony

Pokaż profil

Postprzez brudijr » 22 lis 2015, o 17:53

Dzięki za odpowiedzi, ogólnie jeszcze rozchodzi się kwestia pieniężna i nie wiem, czy nie będę musiał kupić czegoś tańszego pokroju Clio II, Megane I, chciałbym Clio II 170, ale chyba mnie zje :p
brudijr

Pokaż profil

Postprzez Kolasov » 22 lis 2015, o 19:51

sudi, prawie 3 sekundy różnicy w sprincie 0-100 Clio TCE vs Laguna 2.0 Turbo będzie bardzo odczuwalne :D Nie twierdzę że jest to muł no ale jednak :) Moja Meganka ma podobne przyspieszenie do Twojego Clio i jest masakryczna różnica względem tego co miałem w Lagunie.
Było: Clio II PH 2 1.2 8v 03'; Laguna II FL 2.0 16v Turbo 05'; Megarhini II PH 1 1.6 16v 03'; Meriva I 1.4 16v 05'; Twingo II PH 1 1.2 16v 07'
Jest:
Pierwszy Malkontent KRC
Sarkazm mocno
Klubowicz

Klubowicz
Grupa Wsparcia
Zlotowicz
Zasłużony

Pokaż profil

Postprzez sudi » 22 lis 2015, o 22:38

Na co by nie patrzeć to będzie gorsze od laguny 2.0T :P
Live is too short to be boring
Renault Clio :)
Klubowicz

Grupa Wsparcia
Klubowicz
Lider Regionalny
Zlotowicz

Zasłużony

Pokaż profil

Postprzez kilazz » 23 lis 2015, o 00:34

Może to mało pomoże ale miałem dustera 1.6 16v k4m a teraz mam 1.2tce i różnica na korzyść tce gigantyczna. Tce się przyjemnie wyprzedza i dobrze zbiera w zakresie 80-120, w 1.6 była porażka. Spalanie obu silników podobne.

Średnio Zaawansowany

Pokaż profil

Postprzez Duster » 23 lis 2015, o 22:53

Kolasov napisał(a):sudi, prawie 3 sekundy różnicy w sprincie 0-100 Clio TCE vs Laguna 2.0 Turbo będzie bardzo odczuwalne :D Nie twierdzę że jest to muł no ale jednak :)

Autor tematu bierze pod uwagę chipa do TCE wtedy różnica będzie poniżej 1,5s. Jeśli TCE będzie z długą skrzynią i przesunie odcięcie jak ja to różnica spadnie do 0,6-0,7s. Vmax się zmniejszy z 220 do 200. Jeśli chodzi o elastyczność tej Laguny to znalazłem takie coś: "4.bieg 60-100 km/h 7 sek.; 5. bieg 80-120 km/h poniżej 9 sek." - TCE po chipie musi zrzucić bieg o 1 by mieć zbliżone czasy.
Były właściciel Clio III Grandtour 20th

Bardzo Zaawansowany
Grupa Wsparcia

Pokaż profil

Powrót do Forum Ogólne