Clio I 1.4 Ile (km/h) takie zdrowe pójdzie

Wszystko co dotyczy Renault Clio z wyłaczeniem problemów technicznych. Masz ciekawy link, przeczytałeś ciekawy artykuł w prasie, chciałbyś wygłosić swoją opinię - podziel się tym z nami.

Moderatorzy: Moderatorzy, Liderzy

Clio I 1.4 Ile (km/h) takie zdrowe pójdzie

Postprzez vxproplus » 30 mar 2017, o 19:34

Witam.

Ile powinno pójść Clio 1 z 1.4? Zanim zmieniłem silnik (wówczas energy 1.4 gaźnik) i przerobiłem na wtrysk poszło 170 km/h i to tylko dlatego, że skończyła mi się droga, pomimo że silnik ekstremalnie brał olej. Na obecnym silniku rekord to 160 km/h na gazie z 3 osobami. Teraz to nawet na benzynie nie rozpędzi się do 140. Filtry mam nowe, świece i przewody też. Wczoraj ustawiałem luzy zaworowe. Silnik równo pracuje olej może i lekko bierze bo czuć go jak się przyciśnie ale nie kopci. Wydech nie ma kata oryginalnie są 2 tłumiki środkowe i końcowy.

Początkujący

Pokaż profil

Postprzez mayn » 31 mar 2017, o 14:22

Clio I nie rozwijaj takich zawrotnych prędkości za sprawą "babcinnego" zawieszenia, oraz tragicznego poziomu bezpieczeństwa. Pod znakiem zapytania jest zużycie oleju, może sprawdź w pierwszej kolejności kompresję silnika.

Bardzo Zaawansowany
Grupa Wsparcia

Pokaż profil

Postprzez Wojtek w » 31 mar 2017, o 18:19

vxproplus napisał(a): energy 1.4 gaźnik

Miałem takie Clio i faktycznie 170km/h jechało na autostradzie .Jak go kupiłem miał 80tys ,sprzedałem go to miał 220 tys .Nic nie było robione z silnikiem ,nawet uszczelka pod głowicą ,tylko rozrząd.Skrzynia nie ruszana z auta od nowości ,sprzęgło nie wymieniane. :thumbup:
Clio III RS 2.0 16V 197KM
Twingo II RS 1.6 16V 133KM

Bardzo Zaawansowany
Grupa Wsparcia
Klubowicz

Spotowicz

Pokaż profil

Postprzez vxproplus » 31 mar 2017, o 21:55

Kompresję będę znał w poniedziałek. W lipcu 2016 miałem 13,5 13 12,5 13,5 bara.

Początkujący

Pokaż profil

Postprzez Termi » 1 kwi 2017, o 01:20

Moja matula ma clio 1,4 energy E7J i ostatnio chwaliła się 170 km/h ale obroty już się kończyły. Więcej zależy od skrzyni niż od silnika, jakie ma przełożenie piątego biegu.
Co do tego bezpieczeństwa to już bym tak nie polemizował, czy jedziesz nowym volvo czy starym clio, przy 170 km/h i walnięciu w twardą przeszkodę efekt masz taki sam. Nie przeżyjesz. Gdzieś na necie jest filmik, co zostaje z focusa w kombi przy zderzeniu ze ścianą przy prędkości 200km/h - zostaje właściwie tylko to, dzięki czemu nazywa się "kombi" :D
Stajnia - czyli lub pod opieką od A do Z:
Clio 1 ph1 1.2 (już 1.4) Żółta
Clio 1 ph2 1.8 16V Niebieska
Clio 2 ph2 1.9 dTi Dwójeczka
Clio 1 ph2 1.4 Alize
Clio 2 ph2 1.6 16V Initiale Paris

Ekspert
Klubowicz
Spotowicz

Pokaż profil

Postprzez mayn » 1 kwi 2017, o 14:49

kombinator napisał(a):Co do tego bezpieczeństwa to już bym tak nie polemizował, czy jedziesz nowym volvo czy starym clio, przy 170 km/h i walnięciu w twardą przeszkodę efekt masz taki sam.

Z tym że Volvo jak i każde nowsze auto jest o wiele stabilniejsze podczas szybkiej jazdy, nie podskakuje jak gokart (Clio). ESP też jest dodatkowym atutem, z tym że przy tej prędkości nie pomoże... Są ograniczone korekty które może wykonać ESP w miarę możliwości praw fizyki...

Bardzo Zaawansowany
Grupa Wsparcia

Pokaż profil

Postprzez vxproplus » 2 kwi 2017, o 15:48

Prędkość maksymalna w jakimś tam stopniu obrazuje moc samochodu. Chodzi mi o skalę problemu bo moje auto specjalnie nie chce się rozpędzać. Clio I nie jest takie złe jak ma zawieszenie w dobrej kondycji. A przypomniałem sobie, że z kolegą w 5 jechaliśmy Clio 1.2 '93 155 km/h po ekspresówce ale to na 4 bo na 5 obroty spadały, tą 1.2 gdyby miał nadal to objechałby mnie jak chciał.

Początkujący

Pokaż profil

Postprzez Suchy2 » 3 kwi 2017, o 15:04

Moje 1,2 wtrysk leciało 170, czyli katalogowo. A dlaczego przerabiałeś na wtrysk? Obecnie gaźnik to rarytas w motoryzacji. Prosto naprawić, w sekundzie reaguje na dodanie gazu. Jak się chce to można łatwo zubożyć mieszankę, jak się chce to wzbogacić. Ale koncerny nie mogą na to pozwolić. :dance:
Clio I PH 3 1997
126p FL 1991

Początkujący

Pokaż profil

Postprzez Wojtek w » 3 kwi 2017, o 17:39

Suchy2 napisał(a):Prosto naprawić,

Wcale nie jest tak prosto z gaźnikiem ,nie ma już fachowców którzy potrafią wyregulować gaźnik .Jak się nie da podpiąć do komputera to już jest problem.
Clio III RS 2.0 16V 197KM
Twingo II RS 1.6 16V 133KM

Bardzo Zaawansowany
Grupa Wsparcia
Klubowicz

Spotowicz

Pokaż profil

Postprzez Suchy2 » 3 kwi 2017, o 18:23

Nie ma procedury ustawiania gaźnika w C1? Ja we wszystkich pojazdach mam gaźniki poza Clio i jeżdżę. :-)
Clio I PH 3 1997
126p FL 1991

Początkujący

Pokaż profil

Postprzez vxproplus » 3 kwi 2017, o 20:47

Na gaźniku fakt szła jak szalona, od 1500 obrotów fajnie przyśpieszała ale paliła mi 9l na setkę w dodatku tam nie było odcięcia paliwa przy hamowaniu silnikiem i nie odpalała bez gazu. Rano jak odpalałem to ssanie trzeba było wyciągać :D Teraz mam boschowski monowtrysk 36mm a na gaźniku były 2 przeloty po 32mm. Planuję rozwiercić kolektor na 38mm i włożyć przepustnicę od laguny 1.8 bo tam jest przelot 38mm. Dzisiaj zmierzyłem kompresję mam na każdym cylindrze po 11 bar czyli silnik jest już w jakimś stopniu zużyty ale nie uszkodzony. Podejrzewałem przestawiony rozrząd ale to kompresja by nie przekroczyła 10 bar na pewno.

Początkujący

Pokaż profil

Postprzez Termi » 3 kwi 2017, o 23:41

Swoim Clio 1 leciałem swojego czasu 220 km/h. Podstawa to zdrowe zawieszenie i układ kierowniczy. I wcale nie było tak źle pod względem ogólnym.

Co do ESP i innych nowinek technicznych - ludzie trochę za bardzo zaczynają ufać elektronice. Oszem, sam uważam że ABS i ESP są to jedne z najbardziej przydatnych systemów, ale są też zgubne, bo jak napisał mayn, dochodzi się czasem do pewnej granicy, gdzie prawa fizyki zwyciężają nad systemami i auto wylatuje z drogi niezależnie od rocznika i systemów bezpieczeństwa.
Wiadomo, że jadąc nowym mercedesem czy audi, nawet takiej prędkości nie czuć, 20 lat techniki zrobiło jednak swoje. Tylko który kierowca zachowa większą rozwagę, ten z Clio 1 bez żadnych systemów bezpieczeństwa czy ten ze wszystkimi możliwymi? A co najgorsze, człowiek do dobrego przyzwyczaja się szybciej niż by chciał i potem powrót może być średnio przyjemny ;)
Stajnia - czyli lub pod opieką od A do Z:
Clio 1 ph1 1.2 (już 1.4) Żółta
Clio 1 ph2 1.8 16V Niebieska
Clio 2 ph2 1.9 dTi Dwójeczka
Clio 1 ph2 1.4 Alize
Clio 2 ph2 1.6 16V Initiale Paris

Ekspert
Klubowicz
Spotowicz

Pokaż profil

Postprzez Drut12 » 4 kwi 2017, o 14:16

Moim 1.2 jechałem 168km/h(według gps). I nic nie kiwało i chwiało. Faktycznie fabryczną 1.2 bez stabilizatora czy też 1.4 na laczkach 155 strach jechać ale u siebie mam obniżony i utwardzony przód + szersze opony i przy 150km/h przeszkadza tylko wycie silnika, auto idealnie się trzyma drogi. Pod tym względem clio 2 wcale lepsze nie jest bo to jest prawie to samo :lol: .
C1 ph2 95' 2.0 8v F3R
C2 ph1 00' 1.2 8v D7F + LPG
M2 08 GT 1.9 8V F9Q

Średnio Zaawansowany
Klubowicz

Pokaż profil

Postprzez Suchy2 » 4 kwi 2017, o 15:40

vxproplus napisał(a):Na gaźniku fakt szła jak szalona, od 1500 obrotów fajnie przyśpieszała ale paliła mi 9l .

A nie dało się po prostu obniżyć iglicę czy jakoś inaczej podregulować główną dyszę paliwową? (Nie wiem jak tam jest.)
Clio I PH 3 1997
126p FL 1991

Początkujący

Pokaż profil

Postprzez vxproplus » 4 kwi 2017, o 16:24

Ten samochód ma głównie latać na gazie. Założyłem sobie, że będzie to minimum 2-gen, fakt do układu gaźnikowego mogę sobie dospawać sondę lambda ale:

-Do wyprzedzania klik - w ułamku sekundy przełączam na benzynę, nie muszę wypalać paliwa z gaźnika, to samo z powrotem na gaz, bez szarpnięcia, przełączanie od temperatury itd odpadają w przypadku gaźnika
-do boschowskiego monowtrysku jest pełen wybór mikserów
-instalacja gazowa korzysta z przełącznika biegu jałowego, którego brak na gaźniku

Początkujący

Pokaż profil

Postprzez vxproplus » 9 kwi 2017, o 16:55

Wczoraj do clio zamontowałem przepustnicę od laguny 1.8 ale na razie bez rozwiercania kolektora. Mam wrażenie, że trochę się żwawszy zrobił ten samochód ale przyspieszenie 60-100 na 4 biegu nadal robi w 16 sekund a we 4 osoby tylko 155 poszła na gazie, na benzynie tak samo. Nie wiem co jest z tym samochodem.

Początkujący

Pokaż profil

Postprzez Drut12 » 10 kwi 2017, o 20:10

Nic ci nie da większa przepustnica jak są zbyt wąskie kanały w kolektorze i głowicy, efekt jest taki że będzie żwawiej reagować na gaz bo przy minimalnym depnięciu będzie dawać więcej powietrza niż stara przepustnica w tym samym położeniu. Z lpg na mikserach już tak jest że będą braki w mocy, aby mieć pełną moc na lpg musiałbyś zastosować 3 gen(spokojnie, da się to do mono założyć ;).
C1 ph2 95' 2.0 8v F3R
M2 08 GT 1.9 8V F9Q

Średnio Zaawansowany
Klubowicz

Pokaż profil

Postprzez vxproplus » 10 kwi 2017, o 21:35

Mikser na pewno coś tam zdławia ale dolot jest trochę stuningowany. Mam zamontowany zwykłą patelnię-filtr od energy i tam gdzie jest ten rozdzielacz ciepłe/zimne podłączone są 2 doloty. Jeden poprowadzony tak jak w serii przed kołem a drugi jest doprowadzony przez przepustnicę podciśnieniową bezpośrednio pod grill. Przy jeździe powyżej 2000 obr/min otwiera się przepustnica i powietrze jest wdmuchiwane do dolotu podczas jazdy. Do reduktora oczywiście podłączona kompensacja. Sonda przy gazie w podłodze jest bogata a przy normalnej jeździe oscyluje czyli jest jak być powinno. Podłączyłem się do komputera w reni XR25 i zauważyłem, że na gazie, który ma ponad 100 oktanów wykrywane jest spalanie stukowe, a komp na pewno wtedy opóźnia zapłon.

Początkujący

Pokaż profil

Postprzez Drut12 » 10 kwi 2017, o 22:05

Na pewno masz tam czujnik spalania stukowego? Nie widziałem w energy tego wynalazku. Komputer opóźnia zapłon na podstawie obrotów odczytów z sondy lambda i czujnika temp zasysanego powietrza.
C1 ph2 95' 2.0 8v F3R
M2 08 GT 1.9 8V F9Q

Średnio Zaawansowany
Klubowicz

Pokaż profil

Postprzez vxproplus » 11 kwi 2017, o 14:55

W 1.4 jest czujnik spalania stukowego i tym różni się od kompa od 1.2, który tego czujnika nie ma oraz ma trochę mniej agresywne mapy zapłonu niż 1.4. Komputer przestawia zapłon głównie od obrotów i podciśnienia w kolektorze.

Początkujący

Pokaż profil

Powrót do Forum Ogólne