Problem ze zbiornikiem

Wszystko co dotyczy Renault Clio z wyłaczeniem problemów technicznych. Masz ciekawy link, przeczytałeś ciekawy artykuł w prasie, chciałbyś wygłosić swoją opinię - podziel się tym z nami.

Moderatorzy: Moderatorzy, Liderzy

Problem ze zbiornikiem

Postprzez Spider37222 » 28 sie 2019, o 15:20

Witam,od tygodnia posiadam clio 2 z silnikiem 1.2benzyna 44kw. Jest to autko dla żony lecz przez pare dni chciałem nim pojeździć aby wychwycić usterki których nie dało się stwierdzić przy zakupie.W dniu dzisiejszym zalałem pełen zbiornik paliwa i zakupiłem preparat do benzyny do czyszczenia układu paliwowego i wtrysków (zapomniałem go zalać na stacji).Po przejechaniu paru kilometrów zaczął się dławić w granicy 2tys.obrotow i falowały obroty(po przejechaniu 5km objaw zniknął ).Przyjechalem do domu i chciałem zalać preparat i w monecie kiedy odkręciłem korek wlewu paliwa usłyszałem bardzo głośny syk bulgotanie i paliwo trysnęło wylewając ok 4litry na odległość 40cm.

Proszę o pomoc i tez o wyrozumiałość gdyż jest to mój pierwszy post.Z góry bardzo dziękuje za pomoc .Pozdrawiam.

Nowy Użytkownik

Pokaż profil

Postprzez mopsik » 28 sie 2019, o 17:10

jakby nie było odpowietrzenia :) i dlatego się dławił.Nie wiem gdzie w Twoim aucie jest odpowietrzenie baku z filtrem węglowym.Pewnie gdzieś w komorze silnika i pewnie się zapchał,zatkał.Daleko byś nie zajechał gdybyś nie otworzył korek.Pompa nie uciągnie paliwa jak się wytworzy podciśnienie.

zobacz jak to wyglada

https://www.google.com/search?q=odpowie ... 2U3cIlT5cM:

Zaawansowany

Pokaż profil

Postprzez Spider37222 » 28 sie 2019, o 18:05

Nigdzie nie widzę właśnie pod maską tego urządzenia z linka ale tez widzę ze posiada zielony oring wiec jest Wsadzony w inny jeszcze element.Moze ktoś posiada lub posiadał takie autko żeby pomóc zlokalizować odpowiedzenie. Dziękuje bardzo za zainteresowanie się tematem.

Nowy Użytkownik

Pokaż profil

Postprzez Spider37222 » 28 sie 2019, o 19:05

Znalazłem w sam naprawiam - pochłaniacz par paliwa i elektrozawór znajduje się w prawym nadkolu.Jutro wyciągnę ten element i dam znać czy da radę naprawić to czy tez będzie trzeba wymienić.Na chwile obecna podpuściłem trochę korek paliwa ( chociaż nie wiem czy to coś pomoże ) najwyżej będzie tryskał na światłach na auto obok ;-)

Nowy Użytkownik

Pokaż profil

Postprzez Termi » 29 sie 2019, o 10:33

Tego sie nie naprawia, od razu zmieniaj. Prawdopodobnie sie zawiesil na przeplywie i wciagnelo zbiornik. Poki nie znajdziesz drugiego po prostu odepnij od niego wtyczke.
Stajnia - czyli lub pod opieką od A do Z:
Clio 1 ph1 1.2 (już 1.4) Żółta
Clio 1 ph2 1.8 16V Niebieska
Clio 2 ph2 1.9 dTi Dwójeczka
Clio 1 ph2 1.4 Alize
Clio 2 ph2 1.6 16V Initiale Paris

Ekspert
Klubowicz
Spotowicz

Pokaż profil

Postprzez Natan » 29 sie 2019, o 10:48

Rozszczelnij korek paliwa na czas kiedy nie usuniesz usterki np. zdejmij uszczelkę z korka i nie zalewaj zbiornika na maxa.

Bardzo Zaawansowany

Pokaż profil

Postprzez Spider37222 » 30 sie 2019, o 15:59

Witam,pochłaniacz wymieniony z elektrozaworem.W chwili obecnej paliwo znowu zalałem do max i nic się nie działo po odkręceniu korka a jeszcze najlepsze jest to ze przestał przerywać przy 2tys.obrotow.Nie wiem co ta puszka ma wspólnego z wtryskiwanym paliwem do komory spalania ale najważniejsze ze działa.

W moim przypadku wymiana pochłaniacza par paliwa i elektrozaworu pomogła na -
Falujące obroty
Przerywanie silnika przy ok.2tys.obr.
Cofającym się paliwem przez wlew.

Z góry bardzo wszystkim dziękuje za pomoc.Pozdrawiam

Nowy Użytkownik

Pokaż profil

Postprzez wojteks » 30 sie 2019, o 17:06

Spider37222 napisał(a):Nie wiem co ta puszka ma wspólnego z wtryskiwanym paliwem do komory spalania ale najważniejsze ze działa.

Jak ten zawór nie działa prawidłowo to w zbiorniku robi się duże podciśnienie i pompa nie może zassać paliwa.

Ekspert

Pokaż profil

Postprzez Spider37222 » 30 sie 2019, o 19:31

Dziękuje za dodatkowe informacje.A jednak takie małe urządzenie a ma wpływ na tak dużo rzeczy.Jeszcze raz dzięki. :think:

Nowy Użytkownik

Pokaż profil

Powrót do Forum Ogólne