Ilość km do zatankowania

Wszystko co dotyczy Renault Clio z wyłaczeniem problemów technicznych. Masz ciekawy link, przeczytałeś ciekawy artykuł w prasie, chciałbyś wygłosić swoją opinię - podziel się tym z nami.

Moderatorzy: Moderatorzy, Liderzy

Ilość km do zatankowania

Postprzez Pytajnik » 16 sty 2020, o 14:21

Pytanie o informację na wyświetlaczu odnośnie orientacyjnych km jakie zostały do zatankowania auta. Co ile zmniejszają się wartości? Ostatnio na trasie miałam przypadek że wyswietlalo mi jeszcze że mam paliwa jeszcze na 120 km aż nagle spadło że 120 do 80 km A za chwilę już rezerwa.. czy tak to ma być?

Początkujący

Pokaż profil

Postprzez *YUBY* » 16 sty 2020, o 15:35

To jest prawidłowe działanie.

Wartości przeliczają się względem aktualnego spalania i spalania od ostatniego skasowania licznika.

Załóżmy sytuację. Masz 1,5dci. Zajezdzasz na stację tankujesz za 50zł, kasujesz licznik. Jedziesz 20 km. spokojnie 60km na 5tym biegu. Spalanie na komputerze wychodzi powiedzmy 3,8litra/100km. To komputer przelicza ilość paliwa na ilość kilometrów na przy tym spalaniu i okazuje się ze pokazuje takim tępem pokonasz jeszcze 300km... Realne? Tak. Ale po chwili wjezdzasz na tor rajdowy. I tam pałujesz, pedał w podłodze, każdy bieg do odcinki. Pokonasz 300km? Nie!. Pojezdzisz może 50km i zapali się rezerwa. PRzy spalaniu 10 litrów komputer szybko to przeliczy i będzie tak jak opisujesz w swoim poście.
KRC #71 czarna initialka, czarny sporciak i niebieski campus

Zaawansowany
Zlotowicz
Moderator
Klubowicz
Grupa Wsparcia

Pokaż profil

Powrót do Forum Ogólne