Bierze olej

Wszystko co dotyczy Renault Clio z wyłaczeniem problemów technicznych. Masz ciekawy link, przeczytałeś ciekawy artykuł w prasie, chciałbyś wygłosić swoją opinię - podziel się tym z nami.

Moderatorzy: Moderatorzy, Liderzy

Bierze olej

Postprzez modyfikacja » 19 mar 2021, o 18:21

Witam wszystkich.Mam problem z clio 3 1,5cdi 2006r 160000 km przebiegu. Strasznie dużo bierze oleju jakieś 1l na 1500km.a może i więcej. Nie dymi w ogóle czy to przy rozruchu, czy zimny,czy ciepły, czy przy wyprzedzaniu ,nic zero dymu. silnik jest suchy na pewno bo sprawdzałem nie raz ,jako takiego spadku mocy ,też nie zauważyłem , więc o co chodzi? Silnik do roboty?Dobra ale gdzie jest olej skoro nie dymi (spala) nie ma wycieków to co się z nim dzieje?

Początkujący

Pokaż profil

Postprzez wojteks » 19 mar 2021, o 18:47

Skoro znika litr oleju na 1500km to muszą być jakieś objawy. Skoro nie ma wycieków (a może są tylko ich nie widzisz) to znaczy że idzie w spalinach, olej w spalinach daje bardzo specyficzny smrodek.

Ekspert

Pokaż profil

Postprzez modyfikacja » 19 mar 2021, o 19:03

Wycieków nie ma na 100% bo przy takim zużyciu to by były plamy w garażu a co do smrodku nie wąchałem specjalnie ale jak już nadmieniłem nie dymi ani na czarno ani na niebiesko.

Początkujący

Pokaż profil

Postprzez Natan » 19 mar 2021, o 20:23

Pali olej na bank. Do sprawdzenia turbo i ciśnienie w cylindrach. Pomijam wszelakie nieszczelności bo sądzę, że to byś zauważył. Są zbyt duże...

Bardzo Zaawansowany

Pokaż profil

Postprzez modyfikacja » 19 mar 2021, o 20:35

Dzięki

Początkujący

Pokaż profil

Postprzez Natan » 20 mar 2021, o 10:55

Poinformuj nas jak dojdziesz co było przyczyną...tak dla potomnych.

Bardzo Zaawansowany

Pokaż profil

Powrót do Forum Ogólne