Clio IV i Pure Vision

Wszystko co dotyczy Renault Clio z wyłaczeniem problemów technicznych. Masz ciekawy link, przeczytałeś ciekawy artykuł w prasie, chciałbyś wygłosić swoją opinię - podziel się tym z nami.

Moderatorzy: Moderatorzy, Liderzy

Clio IV i Pure Vision

Postprzez Bartek92 » 13 lip 2018, o 13:56

Witam,

Jestem na kupnie nowego Clio IV. I mam opcje kupna wersji Limited z Pure Vison, natomiast obawiam się nieco trwałości tych lamp. Wiem ze przy ew. awarii trzeba wymienić cały refrektor. Nie ukrywam bo bardzo podobaja mi się te światła. Jaka jest ich trwałość i czy czeste są ich awarie? Czy lepiej kupić tańszą wersje z zwykłymi halogenami + ledy na dole zderzaka. Proszę o pomoc!

Nowy Użytkownik

Pokaż profil

Postprzez soccerchicka » 13 lip 2018, o 14:13

W kontekście awaryjności nie odpowiem bo mam auto z listopada 2017 więc za wcześnie, żeby coś się działo.
Natomiast jeśli chodzi o wygląd auta oraz oświetlenie drogi to BARDZO polecam. Wcześniej miałam Clio ze zwykłymi światłami i narzekałam na widoczność w nocy. Pure Vision mają mocne, białe światło i do tego doświetlanie zakrętów, czego chyba nie ma nawet w opcji do zwykłych świateł (nie jestem pewna).

Średnio Zaawansowany
Klubowicz
Grupa Wsparcia

Pokaż profil

Postprzez sasio » 13 lip 2018, o 18:13

Na dwóch grupach Clio które obserwuje, były dwa przypadki awarii, jednemu padł główny dzienny pasek LED, innemu nic się nie włączyło po uruchomieniu silnika (jedna świeciła inna nie).
To wszystko, pytanie jaka jest realna skala problemu bo zbytnio nikt o tym nie wspomina, jednakże mało osób ogólnie dzieli się informacjami jak coś sie stanie, czy gdy coś wiedzą.
Lampy te są od 2016 roku, i podejrzewam że będzie jak z większością lamp LED, padną po około 4-5 latach.
Widuję już Mercedesy G z 2015 roku i wymieniał LED, w policyjnych KIA Ceed te LED padaja po roku.
Kiedyś na pewno padną, jednakże jednemu po 5 latach po natłucze kilometrów innemu po roku bo zrobi ich 150000.
Tak jak z czujnikami w kołach i wbudowanymi bateriamj, jeden ma 10 lat i żyją inny po 4 musi wymieniać.

Obecnie porównanie zwykły LED dolny z Clio po liftingu kosztuje ok.100zl.
Używana lampa LED kosztuje ok.800zł, jednak z biegiem czasu powinny spadać ceny do poziomu 500zł, gdyż dużo Clio wypuszczono na tych lampach, a nie jak xenony z Initiale których było mało.

Gdybym mógł cofnąć czas olalbym gotowe auto z placu, które wybrałem pomimo posiadania gotówki na LED (2200zł) wybrałbym właśnie światła LED.

Odmienną postawę ukazuje mój brat, ktory jeździ rocznie osobowymi autami po całej Europie, bardzo duże przebiegi.
Operuje na autach często nowych, często dwu-cztero letnich i nie chce nic innego niż zwykłe halogenowe lampy.
Przeżył kilka nocnych akcji padnięcia lampy LED albo wyłączenia się xenonu bez wcześniejszej zmiany barwy.
Wszystko fajnie, zdechnie żarówka, stacja benzynowa i za kilka euro, nowa dobra żarówka, powodzenia w szukaniu żarnika na stacji benzynowej :)
Renault Clio IV Grandtour 2017
1.2 D4F Limited+++

Czerwony Flamme
Moderator

Klubowicz
Moderator

Pokaż profil

Postprzez Bartek92 » 14 lip 2018, o 12:03

To może przy moich przebiegach max 16 tys rocznie posłuży z 5-6 lat :D

Nowy Użytkownik

Pokaż profil

Postprzez BatManClio » 14 lip 2018, o 13:31

Brałbym Pure Vision :)

Zaawansowany
Klubowicz
Grupa Wsparcia

Pokaż profil

Postprzez wojtuq » 16 lip 2018, o 18:08

Ja też brałbym Pure Vision
Pozdrawiam
wojtuq

Bardzo Zaawansowany
Klubowicz

Pokaż profil

Postprzez WinFS » 19 lip 2018, o 09:37

Ja bym brał Pure Vision bo zwykłe mijania są takie sobie i w nocy często w trasie jak mogę to włączam długie także jeśli masz możliwość to bierz i ciesz się nowym autem.

Średnio Zaawansowany

Pokaż profil

Postprzez davop » 6 paź 2021, o 15:25

odnośnie trwałości to widziałem dwie octavie, ze znakami pewnej firmy budowlanej, jadące jedna za drugą i w obu były uszkodzone lampy led od strony kierowcy. eksploatowane w takich samych warunkach a i najpewniej części z tej samej partii produkcyjnej
♂ Clio I Ph3 ► Thalia I Ph3 ► Clio III Grandtour Ph1Megane IV HB
♀ Seicento ► Twingo II Ph1 ► Clio IV Ph2

Zaawansowany
Grupa Wsparcia

Pokaż profil

Postprzez Johnny » 6 paź 2021, o 19:45

moje ledy z aura 2018r działają OK i jestem zadowolony. Poprzednio w takim samym Clio IV miałem zwykle i słabo świeciły. Niedługo w autach będą same Ledy i nie będzie zwykłych lamp na żarówki. Ja polecam i nie chcę mieć innych lamp.
Renault Clio IV 2018r
1,2 120 TCe
Intens GT Line

Średnio Zaawansowany
Grupa Wsparcia

Pokaż profil

Postprzez sasio » 14 paź 2021, o 07:21

Win w Clio 4 padały PureLED ale w ciągu kilku tygodni od odbioru auta i były wymieniane na wolne od wad :)
Renault Clio IV Grandtour 2017
1.2 D4F Limited+++

Czerwony Flamme
Moderator

Klubowicz
Moderator

Pokaż profil

Powrót do Forum Ogólne