Clio 4 - wskaźnik paliwa

Wszystko co dotyczy Renault Clio z wyłaczeniem problemów technicznych. Masz ciekawy link, przeczytałeś ciekawy artykuł w prasie, chciałbyś wygłosić swoją opinię - podziel się tym z nami.

Moderatorzy: Moderatorzy, Liderzy

Re: Clio 4 - wskaźnik paliwa

Postprzez rafal91123 » 4 sty 2021, o 22:04

A zasieg na wyświetlaczu? Dlaczego rośnie tak do góry stopniowo , a pozniej sie zatrzymał i nie spada.

Nowy Użytkownik

Pokaż profil

Postprzez rafal91123 » 4 sty 2021, o 22:08

A zasięg na wyświetlaczu? Dlaczego tylko rósł
powoli a później nic nie spada ? I czy to jest normalne ? Ze zegar tak jest ,, zamulony " ? Zawsze Ci sie tak dzieje przy zalaniu do pełna ?

Nowy Użytkownik

Pokaż profil

Postprzez Natan » 4 sty 2021, o 22:28

Powiem szczerze nigdy tego nie śledziłem. Zawsze po zatankowaniu przełączam się na aktualne spalanie. A czy przykładowo po przejechaniu np. 100/200 km jak otworzysz korek paliwa nie słyszysz dźwięku jak przy odkręcaniu korka od butelki z gazowanym napojem ?. Naprawdę ciężko mi powiedzieć dlaczego tak jest. Ale powiem Ci tak. Jak zatankujesz go do pełna i jeździsz bardziej dynamicznie albo delikatniej to komputer przelicza Ci zasięg do aktualnego faktycznego spalania. To może trochę potrwać zanim komputer sobie "przeliczy". On nie przelicza tego w mgnieniu oka jak kalkulator 2x6. To są jakieś algorytmy, które rządzą się swoimi prawami.

Bardzo Zaawansowany

Pokaż profil

Postprzez Termi » 5 sty 2021, o 00:21

W większości aut tak jest ;) najmniej wskazówka rusza się w gornym zakresie, najszybciej w dolnym :lol:
Stajnia - czyli lub pod opieką od A do Z:
Clio 1 ph1 1.2 (już 1.4) Żółta
Clio 1 ph2 1.8 16V Niebieska
Clio 2 ph2 1.9 dTi Dwójeczka
Clio 1 ph2 1.4 Alize
Clio 2 ph2 1.6 16V Initiale Paris

Ekspert
Klubowicz
Spotowicz

Pokaż profil

Postprzez wojteks » 5 sty 2021, o 08:55

Clio 3 1.5 jak zatankuję do pełna (2 odbicie pistoletu) to zanim wskazówka się ruszy potrafię zrobić 150-200km (10l ON), gdybym tankował "pod korek" to pewnie jeszcze więcej bym przejechał.
Co do komputera i jego wskazań to w nie za bardzo nie wnikam, liczy się położenie wskazówki i ewentualne zaświecenie się rezerwy. Wiem że na tankowaniu mogę przejechać 900-1100km i jakiś abstrakcyjny wskaźnik z komputera tu nic nie zmieni.

Ekspert

Pokaż profil

Postprzez rafal91123 » 5 sty 2021, o 09:20

Dziękuję chłopaki za odpowiedzi :D

Nowy Użytkownik

Pokaż profil

Postprzez Radek84 » 5 sty 2022, o 08:47

Mnie to mega irytuje. Jeżdżę przez 250-300km i wskaźnik pokazuję full, a potem leci na łeb w dół.

Nowy Użytkownik

Pokaż profil

Poprzednia strona

Powrót do Forum Ogólne