Clio IV 0,9 Tce + LPG 2018

Wszystko co dotyczy Renault Clio z wyłaczeniem problemów technicznych. Masz ciekawy link, przeczytałeś ciekawy artykuł w prasie, chciałbyś wygłosić swoją opinię - podziel się tym z nami.

Moderatorzy: Moderatorzy, Liderzy

Clio IV 0,9 Tce + LPG 2018

Postprzez KasiaO » 12 lut 2023, o 12:04

Dzień dobry wszystkim, w moim CLIO IV 0,9 Tce+lpg 2018 po przejechaniu 3 km na zimnym silniku i po przełączeniu na paliwo pojawiły się kontrolki: check, ABS i klucza, a później komunikaty:
-skontroluj pomoc jazdy pod górę,
-skontroluj ESC
-skontroluj układ hamulcowy
-skontroluj stop and start
-skontroluj układ wtrysku paliwa
Może ktoś miał podobny problem, bo to taka pierwsza sytuacja i nie wiem co robić. Dziękuję ślicznie i pozdrawiam.

Nowy Użytkownik

Pokaż profil

Postprzez wojteks » 12 lut 2023, o 12:57

Ładowanie akumulatora jest?

ABS i z nim są powiązane ESC, pomoc jazdy, układ hamulcowy.
Statr&Stop jest powiązany z akumulatorem który z kolei będzie powiązany z wtryskiem.

Tak czy tak elektryk/warsztat jest konieczny. Odczyt błędów Can Clip konieczny.

Ekspert

Pokaż profil

Postprzez KasiaO » 12 lut 2023, o 13:00

Jest, 5 miesięcy temu wymieniałam.

Nowy Użytkownik

Pokaż profil

Postprzez Natan » 12 lut 2023, o 13:05

Cześć
W moim przypadku pomogło podładowanie akumulatora. Trochę nie rozumiem tego wysypu komunikatów. Przecież wystarczy "napisać" skontroluj stan naładowania akumulatora. No chyba, że to był czysty przypadek, że u mnie po podładowaniu aku komunikaty zniknęły. Takie 3 grupy komunikatów i układów ze sobą nie powiązanych jakby łączyła je jedna magistrala komunikacyjna. Bo nie słyszałem jeszcze o komunikacie "skontroluj stan naładowania akumulatora" Francuska elektronika :lol:

Bardzo Zaawansowany

Pokaż profil

Postprzez KasiaO » 12 lut 2023, o 13:18

Jutro gdzieś podjadę, dziękuję za pomoc i pozdrawiam :)

Nowy Użytkownik

Pokaż profil

Postprzez mopsik » 12 lut 2023, o 19:28

KasiaO napisał(a):Jest, 5 miesięcy temu wymieniałam.

a jaki masz teraz ? z EFB czy bez ?

Zaawansowany

Pokaż profil

Powrót do Forum Ogólne