Kasowanie inspekcji olejowej renault clio 4

Wszystko co dotyczy Renault Clio z wyłaczeniem problemów technicznych. Masz ciekawy link, przeczytałeś ciekawy artykuł w prasie, chciałbyś wygłosić swoją opinię - podziel się tym z nami.

Moderatorzy: Moderatorzy, Liderzy

Kasowanie inspekcji olejowej renault clio 4

Postprzez Sikor93 » 11 mar 2023, o 12:51

Proszę o pomoc , jak skasowac inspekcji olejowej w renault clio 4 2013r.Robię wszystko tak jak jest w instrukcji w internecie i nie mogę skasować, cały czas się swieci klucz. W pozycji przegląd jest ustawione 30 000 tys/chyba 24 lub 12 miesięcy a w olejowej 0 km /na 12 lub 24 miesiące, jak to skasowac ?

Początkujący

Pokaż profil

Postprzez Natan » 11 mar 2023, o 13:26

Musisz skasować/wyzerować dwie pozycje. Olej i odstęp od przeglądu.
https://www.youtube.com/watch?v=AIHXB10Xzjk

Bardzo Zaawansowany

Pokaż profil

Postprzez Sikor93 » 11 mar 2023, o 13:37

Właśnie pierwszą pozycję mogę wyzerować a przegląd olejowy robię tak samo i nie mogę wyzerowować i właśnie w tym problem o co chodzi ?

Początkujący

Pokaż profil

Postprzez Natan » 11 mar 2023, o 13:47

:think:

Może robisz jakiś "czeski" błąd :?: Powoli i bez pośpiechu. Mam praktycznie ten sam rocznik i taki sam silnik. Wszystko wchodzi jak w masło. Już nie raz to robiłem.

Bardzo Zaawansowany

Pokaż profil

Postprzez Sikor93 » 11 mar 2023, o 13:49

Co masz na myśli? Denerwuje mnie ta kontrolka

Początkujący

Pokaż profil

Postprzez Natan » 11 mar 2023, o 13:55

Mam na myśli te klikanie i przeskakiwanie w odpowiednich wierszach menu. Wyciągnij kartę, włóż ponownie i odpal silnik. Mi zniknęła po tym zabiegu. Może się zastanawia ;)

Bardzo Zaawansowany

Pokaż profil

Postprzez mopsik » 11 mar 2023, o 19:30

jak pamiętam to skopiowałem z forum i zawsze działa

1. Włączamy zapłon (bez włączania silnika !) - wciśnij przycisk START
2. Przyciskiem na manetce komputera ustawiamy napis: ODSTĘP DO PRZEGLĄDU
3. Naciskam górny lub dolny przycisk i trzymam wciśnięty aż pojawi się napis: ZRÓB PRZEGLĄD ZA 30000 KM/0 MIES (jeśli chcę inspekcję wymiany oleju to naciskam przycisk krótko jeszcze raz)
4. Naciskam jeden z przycisków i trzymam, napis zacznie migać, po krótkim czasie pojawia się zmiana z 0 mies na 12 mies, nie puszczam przycisku aż napis przestanie migać.
To wszystko. Podobnie z inspekcją olejową.

Zaawansowany

Pokaż profil

Postprzez Sikor93 » 12 mar 2023, o 17:56

Wszystko robie tak jak napisałeś i napis mryga i gaśnie i nic się nie dzieje, kilometry w inspekcji olejowej są 0 km

Początkujący

Pokaż profil

Postprzez Natan » 12 mar 2023, o 18:36

A może te kasowanie zbiegło Ci się z jakąś usterką w samochodzie i tak to wygląda, że nie można skasować. Ja tylko mopsik nie rozumiem po co wciskać ten start przy zapłonie :?: Ja wkładam kartę (włącza się zapłon) przytrzymuję przycisk na manetce dłużej i mam już opcje kasowania odstępu do przeglądu i oleju. Nigdy startu nie wciskałem. Chodzi ogólnie aby był tylko sam zapłon włączony. Też mi się świeci przegląd i muszę to zrobić. Może kolega ma inną wersję softu i trochę inaczej to się robi.
Ostatnio edytowano 12 mar 2023, o 19:57 przez Natan, łącznie edytowano 1 raz

Bardzo Zaawansowany

Pokaż profil

Postprzez mopsik » 12 mar 2023, o 19:47

Masz rację...albo włożyć kartę albo jak jest hands free to wcisnać klawisz START mając kartę w kieszeni.Po prostu zapłon.

Zaawansowany

Pokaż profil

Postprzez Sikor93 » 12 mar 2023, o 19:59

Dziwne to jest bo mogę skasować inspekcję przegladu według opisanej instrukcji a nie mogę skasowac inspekcji olejowej

Początkujący

Pokaż profil

Postprzez Sikor93 » 28 mar 2023, o 16:31

Problem rozwiązany, dzięki za Wasze rady, ale to była inna droga rozwiązania problemu

Początkujący

Pokaż profil

Postprzez Natan » 28 mar 2023, o 23:43

To zdradź tajemnicę ;) Coś taki tajemniczy :?: Ludzie Ci próbują pomóc a Ty po rozwiązaniu problemu ani BE ani ME. Jak pies ogrodnika. Sam nie zje i innemu nie da :D

Bardzo Zaawansowany

Pokaż profil

Postprzez Sikor93 » 30 mar 2023, o 15:08

W moim przypadku prawdopodobnie samochód zapomnial interwał kilometrowy. Podłączenie CLIPA wpisanie nowego interwału i usunięcie z manetki.

Początkujący

Pokaż profil

Postprzez Natan » 30 mar 2023, o 15:29

I gitara :thumbup: . Podziękował. Przyda się dla potomnych.

Bardzo Zaawansowany

Pokaż profil

Powrót do Forum Ogólne