Clio 3 Grandtour 1.2 75KM - UPG

Wszystko co dotyczy Renault Clio z wyłaczeniem problemów technicznych. Masz ciekawy link, przeczytałeś ciekawy artykuł w prasie, chciałbyś wygłosić swoją opinię - podziel się tym z nami.

Moderatorzy: Moderatorzy, Liderzy

Clio 3 Grandtour 1.2 75KM - UPG

Postprzez cliomeganet » 4 paź 2024, o 20:05

Cześć, czy ktoś z Was wymieniał UPG w pacjencie jak z tematu? Mam z nim trochę problemów:
- ciemny nalot w zbiorniku wyrównawczym (rok temu robiłem płukankę i wymieniałem płyn chłodniczy)
- wycieki z tyłu silnika (wymieniany był komplet uszczelek pod pokrywą), olej jest też na upg i spływa powoli aż do miski olejowej
- na zimnym słychać klekot, który cichnie po solidnym rozgrzaniu
- zdarza się, że na zimnym przez pierwsze kilka sekund przy dodawaniu gazu przy ok. 1700 obr czuć że przydusza silnik (wymieniane były świece miesiąc temu + termostat około pół roku temu)
- robiłem test na CO2 w zbiorniku wyrównawczym, na rozgrzanym silniku przez kilka minut przy około 2000 obr płyn nie zmienił koloryu, dopiero po kilkukrotnym kręceniu silnika do 6000 płyn zmienił kolor na ciemny zielony.

Martwić się na zapas, czy objawy mogą wskazywać inne przyczyny?
Jeden mechanik bez zaglądania pod samochód przedstawił diagnozę że uszczelka do wymiany wraz z rozrządem (min. 4-5 tys zł)
Drugi mechanik twierdzi, że na ten moment ciężko cokolwiek określić i dopiero po rozbiórce silnika będzie można coś więcej powiedzieć na temat usterki jak i samych kosztów, ale od 3k zł rozpoczynamy zabawę.

Nowy Użytkownik

Pokaż profil

Powrót do Forum Ogólne