przez clio2sportsport » 2 sty 2025, o 11:15
Witam, posiadam Clio 2 z 2000 roku (initiale paris z silnikiem 1.6, 107 km), od jakiegoś czasu jak odpala się auto z rana to odpali po czym obroty spadają i auto gaśnie (ponowne odpalanie już jest ok). Dodatkowo, kiedy silnik jest zimny to gaśnie przy stawaniu przed światłami bądź skrzyżowaniem, wtedy właśnie obroty spadają poniżej 500 i auto gaśnie, oraz czasem przestaje działać wspomaganie kierownicy. Jak auto się rozgrzeje to działa dobrze, nigdy nie ma problemu jak już się jedzie stała prędkością przykład na autostradzie (auto wtedy działa bardzo dobrze, nie ma wtedy problemow z przyspieszeniem badz strata mocy).
Dodatkowe problemy:
- falujące obroty ale też czasem.
- jak auto jest zimne to jakby gaz pedału jest czasem opóźniony, wciska się a dopiero po chwili dodaje gaz.
- jak sie wciśnie mocnej gaz to szarpie a potem jest przyspieszenie (można to poronowac jak by auto z turbo).
Co zrobiłem:
- wyczyscilem silnik krokowy (myślalem ze pomogło bo auto po tym działalo o wiele lepiej, nie bylo problemów wyżej), więc postaniwlem tez ten silniczek wymienić, ale jak auto jest zimne to ten problem nadal jest.
- wymieniony filter oleju, olej i filtr powietrza ostatnio, chciałem wymienic filtr paliwa ale w tym modelu jest w baku/pompie paliwa.
- sprawdzilem czy przepustnica sie otwiera, i tak normlanie sie otwiera niz nie zacina, choć nie wiem jak to działa z wlaczaonym silnikiem, raczej tak samo?
Myśle o czysczeniu przepustnicy oraz wymianie uszczelek od kolektora oraz uszczelek od przepustnicy, ale czy to pomoże?
Jakieś pomysły? Z góry dziekuje.