Clio II wymiana sprzęgła

Wszystko co dotyczy Renault Clio z wyłaczeniem problemów technicznych. Masz ciekawy link, przeczytałeś ciekawy artykuł w prasie, chciałbyś wygłosić swoją opinię - podziel się tym z nami.

Moderatorzy: Moderatorzy, Liderzy

Clio II wymiana sprzęgła

Postprzez 90Szejk » 20 cze 2021, o 21:09

Witam jestem tu na forum od niedawna ,więc jak nie
tu piszee to przepraszam. Zaczyna mi się kończyć sprzęgło w moim Clio 2 gen 1.2 16 v , a że trochę mechanikowaty jestem i mam dostęp do podnośnika kolumnowego to rozmyślam żeby samemu zmienić sprzęgło.czy może ktoś z was demontował skrzynie biegów i podpowie jakie śruby idą itp ,jakieś podpowiedzi ?

Nowy Użytkownik

Pokaż profil

Postprzez Termi » 21 cze 2021, o 01:16

Trochę nie ten dział, bo poniżej jest dział techniczny i w układzie napędowym powinieneś zadać to pytanie. Moderator pewnie przeniesie i jakby co, to tam szukaj swojego tematu.
Trochę mechanikowaty jakbyś był, to byś takich pytań nie zadawał. Jak ja byłem trochę mechanikowaty, to zmieniłem sprzęgło w clio 1 na parkingu biedronki.

Czynności przy wymianie sprzęgła (w skrócie)

Zdejmujesz przednie koła
Odkręcasz nakrętki półosi z dwóch stron na piastach
Odkręcasz końcówki drążków od zwrotnic
Odkręcasz sworznie wahaczy z obu stron od wahaczy
Wyciągasz prawą półoś
Spuszczasz olej ze skrzyni biegów
Wyciągasz lewą półoś poprzez odkręcenie trzech śrub na klucz 13 (osłona)
Oddzielasz kolumnę kierownicy od przekładni poprzez odkręcenie śruby przelotowej, łączącej te dwa elementy
Odkręcasz całą ramę zawieszenia, tzw sanki - dwie śruby 16 z przodu, dwie 18 z tyłu oraz jeden łącznik z prawej i dwa łączniki z lewej (widać z resztą, co do budy trzyma)
Sanki na zewnątrz aby nie przeszkadzały
Wyciągasz akumulator, ponieważ podstawa akumulatora robi za mocowanie poduszki skrzyni biegów
Wykręcasz rozrusznik
Podpierasz skrzynię i silnik na oddzielnych podparciach i odkręcasz poduszkę skrzyni pod aku (tą najniższą poduszkę wykręciłeś przy demontażu sanek)
Wykręcasz czujnik położenia wału korbowego
Odkręcasz większość śrub mocujących skrzynię z blokiem, ostatnią zostawiasz od tej strony, od której będziesz manewrował skrzynią i wtedy ją dopiero wykręcasz
Możliwe, że aby zdjąć skrzynię, będzie trzeba manewrować karoserią/silnikiem góra dół
Zdejmujesz sprzęgło
Zakładasz nowe sprzęgło, centrując jak najbardziej możliwe tarczę sprzęgłową (śruby od docisku najlepiej na niebieski klej do gwintów i przykręcasz je stopniowo po okręgu, a nie że jedną na max, potem następną itd)
Zakładasz skrzynię (po to było centrowanie tarczy)
Reszta to już odwrotnie do demontażu
Stajnia - czyli lub pod opieką od A do Z:
Clio 1 ph1 1.2 (już 1.4) Żółta
Clio 1 ph2 1.8 16V Niebieska
Clio 2 ph2 1.9 dTi Dwójeczka
Clio 1 ph2 1.4 Alize
Clio 2 ph2 1.6 16V Initiale Paris

Ekspert
Klubowicz
Spotowicz

Pokaż profil

Postprzez Jarx5 » 20 sty 2025, o 11:06

Wiam, mam pytanie jaki orientacyjnie będzie koszt wymiany sprzęgła, clio 2 1,2 16v, jeżeli ktoś wie to proszę o odpowiedź, dzięki.

Początkujący

Pokaż profil

Powrót do Forum Ogólne