Clio 3, 1.2 Tce 103 km + gaz BRC. 2011 rok . Pompa paliwa

Wszystko co dotyczy Renault Clio z wyłaczeniem problemów technicznych. Masz ciekawy link, przeczytałeś ciekawy artykuł w prasie, chciałbyś wygłosić swoją opinię - podziel się tym z nami.

Moderatorzy: Moderatorzy, Liderzy

Clio 3, 1.2 Tce 103 km + gaz BRC. 2011 rok . Pompa paliwa

Postprzez Pulpetronix » 8 maja 2025, o 09:47

Witam wszystkich.
Posiadam Clio 3, 1.2 Tce 103 km + gaz BRC, 2011 rok. Mam problem z pompą paliwa która była wymieniana rok temu w czerwcu. Samochód przy wciskaniu pedału gazu tracił moc i się dławił. Efekt pogłębiał się z czasem. Po tamtej wymianie auto jeździło bez problemów do niedawna. Zacząłem zauważać że powstaje ten sam problem. Tzn czuje że auto nie ma pełnej mocy na benzynie i potrafi szarpnąć. Na gazie jest wszystko tak jak i poprzednim razem. Głównie jeżdżę na gazie, benzynę włączam raz na jakiś czas żeby rozruszać ten układ, a tak to tyle co zużywa do punktu przełączenia na gaz. Nie chcę wymieniać kolejnej pompy bez rozwiązania przyczyny.
Czy przyczyną mogła być jazda z małą ilością benzyny w zbiorniku ?

Nowy Użytkownik

Pokaż profil

Postprzez wojteks » 8 maja 2025, o 20:47

Pulpetronix napisał(a):Czy przyczyną mogła być jazda z małą ilością benzyny w zbiorniku ?

Jest to wysoce prawdopodobne, wieczna rezerwa nie służy pompie paliwa w zbiorniku. Paliwo chłodzi pompę. Oczywiście pozostaje też kwestia jakości zamontowanej pompy, zamienniki bywają słabe.

Ekspert

Pokaż profil

Postprzez Pulpetronix » 10 maja 2025, o 09:48

Rozumiem, w takim razie będę teraz jeździł minimum 1/4 zbiornika, i może zainwestuje w emulator żeby wskazanie było rzeczywiste. Mam jeszcze jedno pytanie.
Czy to Clio ma filtr paliwa ? Bo pod samochodem nie mogę się doszukać. Może gdzieś jest ukryty?

Nowy Użytkownik

Pokaż profil

Postprzez wojteks » 11 maja 2025, o 05:04

Pulpetronix napisał(a): Może gdzieś jest ukryty?

Zwykle jest to sitko w zbiorniku na pompie paliwa.

Ekspert

Pokaż profil

Powrót do Forum Ogólne