Wymiana świec Clio 4 Grandtour 0.9 tce

Wszystko co dotyczy Renault Clio z wyłaczeniem problemów technicznych. Masz ciekawy link, przeczytałeś ciekawy artykuł w prasie, chciałbyś wygłosić swoją opinię - podziel się tym z nami.

Moderatorzy: Moderatorzy, Liderzy

Wymiana świec Clio 4 Grandtour 0.9 tce

Postprzez Seba2019 » 10 wrz 2022, o 14:51

Przymierzam się do wymiany świec. NGK ILKAR7J7G, moment dokręcania 25 Nm, na zimnym silniku. Po zamontowaniu wygrzewać świece na wolnych obrotach przez kilka minut? Jest to wymagane? Gdzieś czytałem, że pierwsze odpalenie jest bardzo ważne żeby zagrzać silnik aby nie zrobił się osad na świecach. Czy jeszcze o czymś zapomniałem.

Początkujący

Pokaż profil

Postprzez wojteks » 10 wrz 2022, o 17:58

Pierwsze słyszę o "wygrzewaniu" świec zapłonowych.

Zakładam że masz już odpowiedni klucz do świec.

Ekspert

Pokaż profil

Postprzez Seba2019 » 10 wrz 2022, o 19:39

Ok. Wymienione. Wszystko gra. Dla potomnych dodam co potrzebne:
Dużo wiary :]
Świece NGK ILKAR7J7G sztuk 3 (moment dokręcenia 25 Nm)
Klucz cienkościenny 14 mm,
Klucz dynamometryczny,
Przedłużka,
Grzechotka,
2 płaskie śrubokręty,
Kluczyki nasadowe do odkręcenia cewek i rury od intercoolera.
Powodzenia

Posiłkowałem się tym filmikiem:
https://youtu.be/eezHDtgryls

Początkujący

Pokaż profil

Postprzez Mikestorm » 6 maja 2024, o 12:02

Czy przy wymianie świec w 0.9 TCE trzeba coś robić ze szczeliną? Tzn. Zmniejszyć? Jaka jest prawidłowa wartość szczeliny w przypadku tego silnika?

Nowy Użytkownik

Pokaż profil

Postprzez mopsik » 6 maja 2024, o 17:36

Po to kupujesz konkretne świece żeby nic nie zmieniać.Mc temu wymieniałem i bez uwag tj wymienione i działają.Stare z przebiegiem ok 68 tyś i było już czuć konieczną wymianę.

Zaawansowany

Pokaż profil

Postprzez PanTomasz » 11 gru 2025, o 15:25

mopsik napisał(a):Po to kupujesz konkretne świece żeby nic nie zmieniać.Mc temu wymieniałem i bez uwag tj wymienione i działają.Stare z przebiegiem ok 68 tyś i było już czuć konieczną wymianę.

I tutaj Cie zaskoczę,mimo iż miałęm swiece do tego silnika przerwa wynosiła 1.5 mm ! Więc ją zmniejszyłem. Co ciekawe - z silnika jak mierzyłem przerwe na starych swiecach przerwa wynosiła 1.2 mm,zalecana przerwa do 0.9 tce to 0.7mm

Nowy Użytkownik

Pokaż profil

Postprzez mopsik » 12 gru 2025, o 21:56

Nie sprawdzałem starych świec. Założylem że nowe trzymają parametry jak należy i że maja te 0,7mm. Zakładałeś te NGK ?

https://swiece-zaplonowe.pl/swiece-iskr ... 91121.html

Zaawansowany

Pokaż profil

Powrót do Forum Ogólne