Wymiana pompy paliwa w Clio III 1.2 Tce

Wszystko co dotyczy Renault Clio z wyłaczeniem problemów technicznych. Masz ciekawy link, przeczytałeś ciekawy artykuł w prasie, chciałbyś wygłosić swoją opinię - podziel się tym z nami.

Moderatorzy: Moderatorzy, Liderzy

Wymiana pompy paliwa w Clio III 1.2 Tce

Postprzez Filip1984 » 9 gru 2022, o 12:42

Witam,

Chciałbym wymienić pompę paliwa w moim Clio III 1.2 Tce (74 kW) z 2008 roku.
Po wyjęciu siedziska kanapy, zdjąłem plastikową pokrywkę i odłączyłem konektor.
Patrząc jednak na wielkość otworu, nie jestem pewien czy dam radę wyjąć przez niego pompę paliwa.
Możecie proszę podpowiedzieć czy pompę wyciągam jakoś przez ten właśnie otwór czy jest jakaś inna metoda.
Pompa paliwa Clio III 1.2 Tce 2008 rok 74 kW.jpeg

Pozdrawiam,

Nowy Użytkownik

Pokaż profil

Postprzez wojteks » 9 gru 2022, o 14:13

Jeżeli nie przejdzie przez ten otwór to nie pozostaje nic innego jak zbiornik w dół.

Ekspert

Pokaż profil

Postprzez Filip1984 » 9 gru 2022, o 14:45

Ok, rozumiem i dziękuję wojteks za odpowiedź.
Czy mógłbyś proszę jeszcze podpowiedzieć, gdzie w moim Clio mam zlokalizowany filtr paliwa ?

Nowy Użytkownik

Pokaż profil

Postprzez wojteks » 9 gru 2022, o 15:33

Filip1984 napisał(a):gdzie w moim Clio mam zlokalizowany filtr paliwa ?

W zwykłym 1.2 16V filtra zwykle nie było, w 1.2 16V turbo też może go nie być.

Ekspert

Pokaż profil

Postprzez lukasdub.8 » 17 lip 2025, o 21:24

Może komuś pomogę jestem po wymianie pompy żeby ściągnąć bak trzeba opuszczać tłumik osłony termiczne linki hamulca ręcznego mnóstwo roboty i u mechanika nie będzie tanio .Ja powiększałem otwór od góry nożycami do blachy od giąłem blachę tak aby potem zasłonić otwór odkręciłem nakrętkę specjalnym kluczem wymieniłem samą pompkę kosz jest rozbieralny i Clio śmiga

Nowy Użytkownik

Pokaż profil

Postprzez Pulpetronix » 22 mar 2026, o 12:46

Mógłbyś podesłać jakieś zdjęcie jak wyciąłeś tą blachę ?
Ja już raz zmieniłem pompę u mechanika na jakąś innego producenta wytrzymała rok i znowu pojawiły się objawy zepsucia. Teraz już chce sam wymienić na jakiś używany oryginał. Tylko zastanawiałem się jak wyciąć ta blachę żeby później było szczelnie.

Nowy Użytkownik

Pokaż profil

Powrót do Forum Ogólne