chciałem napisać o częstszej wymianie oleju, ale na pewnej stronie przeczytałem komentarz:
Mam Scenika 1.2 TCe 130 KM z 2014 r. Przebieg 115 000 km. Zalety: motor bardzo cichy i elastyczny, przyjemnie jeździ się autem z tym silnikiem. Wady: spalanie - nie da się zejść poniżej 7,5 l/100 km przy normalnej jeździe w cyklu mieszanym, autostrada - min. 2 litry więcej. Średnio wychodzi więc około 8-9 l/100 km. Silnik lubi olej. Wymieniam od nowości co 15 tyś., olej Motul 5W40, turbo OK, jeżdżę raczej spokojnie, a mimo to muszę dolewać sporo oleju między przeglądami. Moim zdaniem silnik bezsensowny, ani ekonomiczny, ani niezawodny. Spalanie oleju rośnie,więc zakladam, że skończy się remontem kapitalnym silnika w 4 letnim aucie z przebiegiem niewiele ponad 100 000 km. Czytałem, że już pojawił się następca 1.3 TCe i mnie to nie dziwi.no to jeszcze
http://www.auto-swiat.pl/eksploatacja/p ... rem/r2z15hKosztowne usterki silników - Nissan/Renault 1.2 DIG-T/TCeMocny nieduży silnik to dla takich firm, jak Renault czy Nissan, które bazują na stosunkowo małych modelach, bardzo ważna sprawa. Jednostka oznaczona w Renault jako „TCe”, a w Nissanie jako „DIG-T” zadebiutowała w 2012 roku (u Japończyków w 2014). To silnik o wewnętrznym kodzie „H5Ft”. Charakterystyczne cechy budowy to 4 cylindry, 16 zaworów, łańcuchowy napęd rozrządu, bezpośredni wtrysk paliwa oraz doładowanie. Silnik 1.2 rozwija najczęściej 115-125 KM, nie jest więc szczególnie wysilony. Jednostka bywa mylona w Renault ze stosowanymi wcześniej silnikami 1.2 TCe (z paskiem), a w Nissanie – z 3-cylindrowymi jednostkami. Opisywany silnik 1.2 TCe początkowo wzbudzał wiele pozytywnych emocji, bo rzeczywiście nawet stosunkowo ciężkie pojazdy (jak Dacia Duster czy Renault Megane) potrafi całkiem przyzwoicie napędzać, zaś w modelach wielkości Clio oferuje naprawdę dobre osiągi. Spalanie jest przy tym rozsądne, choć np. Duster 4x4 potrafi zużyć ponad 10 l/100 km. LPG się nie opłaca - bezpośredni wtrysk paliwa sprawia, że montaż instalacji LPG nie ma większego sensu (konieczne spalanie benzyny).
Problemy pojawiły się dość szybko. Podstawowy to zwiększone zużycie oleju silnikowego. W przypadku roszczeń gwarancyjnych ASO reagowało, zmieniając najczęściej… oprogramowanie silnika. Teoretycznie można doszukiwać się zasadności technicznej takiego kroku, ale trudno uzyskać jakikolwiek zadowalający efekt bez pogorszenia osiągów jednostki. Opinie użytkowników na temat poprawionych samochodów są bardzo różne – jedni przyznają, że rzeczywiście to pomogło, inni natomiast testują… któryś soft z kolei (powstało kilka wersji).
W części samochodów firmy decydowały się też na wymianę pierścieni tłokowych i takie działanie ma już większy sens. Skutkiem zaniedbania dolewek może być zużycie łańcucha rozrządu, co zwiększa koszty do 4-5 tys. zł (nie jest to tania operacja). Z kolei część użytkowników skarży się na… przybywanie oleju rozrzedzonego paliwem (kłopoty z układem zapłonowym oraz wypadaniem zapłonów). Szkoda tej wpadki, bo pod wieloma względami silnik 1.2 TCe to naprawdę udana konstrukcja. Dyskusje na forach internetowych Nissana i Renault toczą się na setkach stron…
Clio IV: maluch Renault najczęściej korzysta ze 118-konnej wersji, 120-konna odmiana współpracuje ze skrzynią EDC.
Dacia Duster I: montowano tu najmocniejszy wariant – pod maską Dustera będziecie mieć 125 KM.
Nissan Qashqai II: benzyniak 1.2 DIG-T to bardzo popularny napęd w 2. generacji crossovera Nissana.