Wypadanie zapłonu z cylindra 4

Wszystko co dotyczy Renault Clio z wyłaczeniem problemów technicznych. Masz ciekawy link, przeczytałeś ciekawy artykuł w prasie, chciałbyś wygłosić swoją opinię - podziel się tym z nami.

Moderatorzy: Moderatorzy, Liderzy

Wypadanie zapłonu z cylindra 4

Postprzez Fcxavi66 » dzisiaj, o 01:21

Witam posiadam Renault Clio 4 1.2 75kw rok 2017 zapłon z cylindra już 2 lata temu komputer pokazywał a dokładnie jego wypadanie. Bagatelizowalem to no auto chodziło bez zarzutów. Ostatnimi czasy zaczęło szarpać przy ruszaniu całe auto drgalo oraz po odpaleniu przez sekundę dwie lekko skakało na obrotach po czym już było ok. No i zaczelem wkoncu coś robić w kierunku cylindra i zapłonu. Mechanik wymienił świece przewody zapłonowe sprawdził luzy na cylindrze między innymi co trzeba było zrobić dokręcić czy odkręcić oringi wymienił jakie trzeba było.
I najważniejsze od tego momentu problem z wypadaniem zapłonu z cylindra nie zniknął a ogólnie powstał nowy problem.od tamtej naprawy dokładnie po 2 tyg auto na każdym biegu mocno szarpało chcąc przyspieszyc a bazując na postoju buchało z wydechu jak by się dusił. Wymienił świece znowu i było ok. Znowu po 2 tygodniach ale odwrotna do poprzedniej auto zaczęło się dusić i buchac na wolnych obrotach czyli tylko na postoju na luzie, podczas jazdy nie szarpało było ok. Cefka sprawdzana i jest ok. Więc wymieniłem wtryski. Upłynęło znowu około 2 tyg i znowu zaczyna mi na postoju wolne obroty buchac z wydechu. Łącznie 1250 zł +200+640 =2090 zł dałem za naprawę.
Zaczynam żałować że zaczelem robić coś w kierunku wypadania zapłonu z cylindra 4 .
Bo zapłon nadal wypada. Ale doszło po pierwszej demontażu silnika do tych mocnych szarpnięć a jak one ustały to na wolnych obrotach bucha z wydechu. A nigdy nie miałem nawet najdrobniejszego szarpnięcia w nim a mam je od nowości i przejechane 290 000 tys km dołączyłem zdjęcie od mechanika kiedy mi pierwsza naprawę robil
Załączniki
IMG_20260807_030621.jpg

Nowy Użytkownik

Pokaż profil

Postprzez Natan » dzisiaj, o 11:28

Cześć

Jeżeli przewody, cewka i świece są w porządku to kolejnym krokiem jest sprawdzenie zaworów/gniazd na tym cylindrze czy aby nie są nadpalone. Sprawdzenie ciśnienia tego cylindra prawdę Ci powie. Nie ukrywajmy. Przebieg 290 kilo to nie jest mało. Tam nie ma automatycznej kompensacji luzów i wypadałoby je przeregulować co ok. 100 kilo. Przy gazie częściej. Dołączone zdjęcie niczego nie wnosi. Szkoda jedynie, że mechanik na pałę wymieniał części generując Twoje koszty. Czyli to nie mechanik lecz wymieniacz.

Bardzo Zaawansowany

Pokaż profil

Powrót do Forum Ogólne