clio III 1.2 16V - przed zakupem

Wszystko co dotyczy Renault Clio z wyłaczeniem problemów technicznych. Masz ciekawy link, przeczytałeś ciekawy artykuł w prasie, chciałbyś wygłosić swoją opinię - podziel się tym z nami.

Moderatorzy: Moderatorzy, Liderzy

clio III 1.2 16V - przed zakupem

Postprzez momik » 22 paź 2014, o 09:21

Witam

Zwracam się do Was jako użytkowników tego auto z prośba o opinię dotyczącą ww samochodu.

Aktualnie jestem na etapie poszukiwań no wiadomo że nadchodzi taki moment że człowiek ma mętlik w głowie. dla wprowadzenia w temat powiem że kryteria stawiane przed autem to klima i abs musi być, przewidywany przebieg 30kkm rocznie, dobry do LPG. Na chwilę obecną bardzo się zainteresowałem Clio III z motorem D4F 75KM, w kręgu nadal mocno pozostaje logan 1.4 8V i sandero 1.4 16V, na dalszym planie clii II/thalia lub megane I z tym samym motorem.

Pytanie moje jest następujące, jak Wam się sprawuje Clio III z tym silnikiem?
Jak to współpracuje z LPG? jakieś problemy z tym są? zachodzi konieczność montażu systemu lubryfikacji zaworów?
czy tam jest hydraulika czy zawory trzeba regulować? jeśli regulacja to co ile i czy śrubka czy płytki?
jaki jest zużycie paliwa?
Czy są jakieś wady fabryczne dzięki którym można się spodziewać jakichś awarii? (np obracająca się panewka, bo zamka nie zrobili )
Czy są problemy w tym aucie z elektryką bądź elektroniką?
czy blacharka jest mocnym punktem tego modelu?

z góry dziękuję i pozdrawiam
dominik

Początkujący

Pokaż profil

Postprzez sudi » 22 paź 2014, o 10:10

1. Jeśli nie zależy Ci na mocnych osiągach to ten silnik sprawuje się dobrze. Lepszy byłby Tce.
2. Bez zastrzeżeń, ludzie jakoś jeżdżą.
3. Zawory trzeba regulować, płytki. A co ile, to zależy, przy gazie częściej.
4. Poszukaj sobie na forum bo ludzie wypowiadali się ile pali taki silnik.
5. Nie ma, silnik montowany od II generacji clio i jak widać dalej jest montowany.
6. Takie przeświadczenie się utarło, że francuzy mają problemy z elektroniką. Bujda.
7. Blacha ocynkowana, nie powinno być problemu.
Live is too short to be boring
Renault Clio :)
Klubowicz

Grupa Wsparcia
Klubowicz
Lider Regionalny
Zlotowicz

Zasłużony

Pokaż profil

Postprzez rafcio25 » 22 paź 2014, o 12:36

sudi napisał(a): 3. Zawory trzeba regulować, płytki. A co ile, to zależy, przy gazie częściej.

nie płytki, reguluje się śrubą. Na benzynie powinno się regulować co 60 tyś.

Średnio Zaawansowany

Pokaż profil

Postprzez momik » 22 paź 2014, o 14:00

a czy jest jakąś alternatywą dla niego taki sam model ale z jakąś wersją dci? czy to w tych silnikach panewki nie mają zamków i się obracają?
priorytetem ma być bezawaryjność i niskie koszty utrzymania

Początkujący

Pokaż profil

Postprzez Kolasov » 22 paź 2014, o 14:25

momik, mogę Ci jedynie słowem szepnąć o Sandero. Nie ma tam 1.4 16v, jest tylko 8v. Silnik niezbyt zrywny, w mieście starcza, spalanie umiarkowane, 7-8 litrów.
5 lat od nowości, 50k przelotu, awarii zero. We wnętrzu troszkę głośno, Renault zdecydowanie lepiej wyciszone i wykonane we wnętrzu. Części to mix Clio / Megane. Klima i ogrzewanie wydajne.
Gdybyś potrzebował czegoś o tym aucie się dowiedzieć daj znać ;)
Było: Clio II PH 2 1.2 8v 03'; Laguna II FL 2.0 16v Turbo 05'; Megarhini II PH 1 1.6 16v 03'; Meriva I 1.4 16v 05'; Twingo II PH 1 1.2 16v 07'
Jest:
Pierwszy Malkontent KRC
Sarkazm mocno
Klubowicz

Klubowicz
Grupa Wsparcia
Zlotowicz
Zasłużony

Pokaż profil

Postprzez wszalaty » 22 paź 2014, o 14:52

momik, mam przetestowane dci Renault. Po 9 latach kupiłem nowy samochód z takim samym silnikiem. Dla mnie rewelacja. Poprzednim zrobiłem 240 000, jedyne problemy t 2 razy wymiana EGR (niby poprawili trwałość). Spalanie jakie osiągam to 3.5 l /100. Jeśli poruszasz się nieco poza miastami jest to tańsza alternatywa od LPG.

Początkujący

Pokaż profil

Postprzez momik » 22 paź 2014, o 15:23

Kolasov, faktycznie 1,4 8V o to mi chodziło, źle tam napisałem. Generalnie własnie o tym silniku Renault słyszałem same dobre opinie że jest naprawdę solidnym i ekonomicznym produktem, co ciekawe również dobre opinie słyszałem o sandero/logan. Jestem człowiekiem któremu w samochodzie nie przeszkadzają korbki od szyb :mrgreen: no i dlatego te auta mnie interesują

z drugiej strony kolega mój poleca mi Clio III własnie z tym dci, odchodzi koszt montażu instalacji, tańsze BT, brak butli w bagażniku i podobno niewiarygodnie oszczędne. Czytałem jednak o problemach z dci Renault, nie wiem na ile w tym prawdy i czy chodzi o ten czy inny silnik, czytałem też że silniki te są bardzo wrażliwe na paliwo i trzeba lać droższy olej. Nie mam zamiaru tankować opałowego ale zwykły ON a nie Vpower czy tego typu ponieważ przy moich przebiegach 5zł więcej na każde 100km to po roku sie robi 1500zł
Kusi mnie jednak ten diesel.

kolego wszalaty, u mnie w jeździe mam 10% autostrady, 30 % trasy takiej spokojnej 60km/h do 80km/h , 50% miasto, no 10 % ciężki korek - tak bym to scharakteryzował. Ostatni diesel jaki miałem parę lat temu, fenomenalna corolla E10 2.0D paliła mi przy moim stylu na takiej trasie 5,5-6 l/100km

Z reguły nie mam problemów z podejmowaniem decyzji ale powiem Wam że w tym przypadku nie mogę się zdecydować...

kolego wszalaty na jakich trasach osiągasz to spalania i przy jakim stylu jazdy?

Początkujący

Pokaż profil

Postprzez wszalaty » 22 paź 2014, o 15:48

Jeżdżę 2500 km miesięcznie, z tego 1600 trasa, większość na autostradzie, reszta dojazdy do pracy w mieście. Z tym że mam do pracy z 10 km trasa szybkiego ruchu, 6 pasów w każdą stronę wiec jazda jakby mało miejska. Styl - autostrada - tempomat 96 km, trasa poza autostradą - 92 km. I po takiej trasie mam 3.3 l/100. 2 tygodnie w miesicie dobijam do 3.5. Jeżdżę wybitnie z głową, w poprzedniku klocki hamulcowe wymieniałem przy 120 0000. Więc przewiduję co się wydarzy a nie gaz-hamulec.

Początkujący

Pokaż profil

Postprzez momik » 22 paź 2014, o 17:55

spoko to nie jest mi obcy styl jazdy, do szaleństw mam inne auto :)
podstawowe pytanie czy mówisz o spalaniu pokazywanym przez komputer czy zużycie wyliczone z przejechanych km i ilości wlanego paliwa? no chyba ze komp nie przekłamuje

Początkujący

Pokaż profil

Postprzez wszalaty » 22 paź 2014, o 18:40

Komp nie przekłamuje, tankuję po przejechaniu 1300 km, a jeszcze nieco rezerwy jest. Bak ma niby 45 litrów.

Początkujący

Pokaż profil

Postprzez sudi » 22 paź 2014, o 20:22

Clio III ma 55l
Klubowicz

Grupa Wsparcia
Klubowicz
Lider Regionalny
Zlotowicz

Zasłużony

Pokaż profil

Postprzez wszalaty » 22 paź 2014, o 20:36

Moje Clio IV ma zgodnie z danymi technicznymi 45, Modus miał 50, co nie przeszkadzało "pompiarzowi" i wlał 55 litrów. Sam nie wiem gdzie.

Początkujący

Pokaż profil

Postprzez momik » 23 paź 2014, o 06:08

Fakt spodobała mi się taka opcja z tym dci, jednak poczytałem trochę m.in tutaj: viewtopic.php?f=10&t=740
No i raczej powrócę do opcji Pb+LPG

Początkujący

Pokaż profil

Postprzez wszalaty » 23 paź 2014, o 07:00

E tam. Ja wybierałem przy wymianie samochodu bardzo dokładnie. Przeliczyłem i sprawdziłem co się dało. Łącznie z dalszą eksploatacją Modusa. Wtryskiwacze to koszt 600 zł, podobnie turbina. Tak więc koszty nie zabijają. Przy mojej eksploatacji używanie LPG wychodzi drożej. Ponadto diesel to mniej kłopotów. Mam koło zapasowe, mogę parkować wszędzie itp. Rozpatrywana alternatywą była hybryda, ale koszty kilometra podobne a samochód o 1/3 droższy w dodatku o jeden rozmiar mniejszy. Przeskanowałem rynek i nie znalazłem oszczędniejszego silnika. Skoda Rapid np. to litr ON więcej, Koreańczyk oszczędny pali około 7 litrów itp. A dla mnie 1 litr paliwa to 1800 zł rocznie. Czytałem różne opinie na temat dci ale swoją opieram na własnych doświadczeniach. Mój używany poprzednio był bezawaryjny.

Początkujący

Pokaż profil

Postprzez momik » 23 paź 2014, o 07:44

No własnie, problem w tym że to trochę loteria, czy trafię tak jak kolega czy nie.
Nie mam też zbyt czasu na grzebanie przy aucie i ono ciągle u mnie jeździ

Początkujący

Pokaż profil

Postprzez Bogdan61 » 23 paź 2014, o 11:12

momik napisał(a):No i raczej powrócę do opcji Pb+LPG

To kup Thalię z silnikiem 1,4 8V 75 KM - dobrze współpracuje z gazem, a bagażnik 510 litrów bez problemu pomieści butlę na gaz i koło zapasowe (i jeszcze zostanie masę miejsca).
# 103
Obrazek

Ekspert
Klubowicz
Majsterkowicz
Grupa Wsparcia

Pokaż profil

Postprzez momik » 23 paź 2014, o 11:36

Tak Thalia była to jedna z opcji, jednak jej tureckie pochodzenie troszkę mnie zniechęca. więc albo Clio a jeśli sedan to Logan - dokładnie z tym silnikiem.

Początkujący

Pokaż profil

Postprzez Bogdan61 » 23 paź 2014, o 21:06

momik napisał(a):Tak Thalia była to jedna z opcji, jednak jej tureckie pochodzenie troszkę mnie zniechęca. więc albo Clio a jeśli sedan to Logan - dokładnie z tym silnikiem.

Lepsza opcja to: "albo Clio a jeśli sedan to Thalia". To że Thalia była produkowana w Turcji to nic nie zmienia na minus. A 5-letni Logan już ma oznaki korozji, natomiast 10-letnia Thalia nie rdzewieje i często ma jeszcze fabryczny układ wydechowy.
# 103
Obrazek

Ekspert
Klubowicz
Majsterkowicz
Grupa Wsparcia

Pokaż profil

Postprzez sudi » 23 paź 2014, o 21:59

dokładnie, a Logan niby gdzie produkowany? ;)
Klubowicz

Grupa Wsparcia
Klubowicz
Lider Regionalny
Zlotowicz

Zasłużony

Pokaż profil

Postprzez momik » 24 paź 2014, o 07:20

ech no i weź się człowieku zdecyduj.... :(

Początkujący