Jaki silnik najoszczedniejszy?Diesel, Benzyna, Gaz ?

Wszystko co dotyczy Renault Clio z wyłaczeniem problemów technicznych. Masz ciekawy link, przeczytałeś ciekawy artykuł w prasie, chciałbyś wygłosić swoją opinię - podziel się tym z nami.

Moderatorzy: Moderatorzy, Liderzy

Jaki silnik najoszczedniejszy?Diesel, Benzyna, Gaz ?

Postprzez RafalM3R1 » 23 sty 2011, o 13:45

Witam :) Chce kupic Clio, rocznik 2002-2004! Z jakim silnikem najlepiej kupic, benzyna czy diesel? Ktory najmniej awaryjny? Ktore najmniej pali?

Pozdrawiam
Ostatnio edytowano 30 sty 2011, o 22:36 przez inspektor, łącznie edytowano 1 raz
Powód: edycja tematu
RafalM3R1

Pokaż profil

Postprzez Driv3r » 23 sty 2011, o 13:55

RafalM3R1, ile km rocznie robisz?
wolisz wydawać więcej regularnie na paliwo, czy łudzić się oszczędnością na stacjach paliw a potem wydawać więcej "na raz"?
lubisz jak Ci coś klekocze pod maska?
lubisz smród i dym za sobą zostawiać?
jak na 3 ostatnie pyt odpowiedziales TAK to kup diesla.
Jak na któreś NIE, kup benzynę.
do miasta wystarczy 1.2 8v (jak jeździsz sam w miarę spokojnie) lub 1.2 16v.
na trasę 1.4 16v lub 1.6 16v
Obrazek

- Tato czy ten samochód jest chory?
- Nie synku, to diesel...
More is Better

Grupa Wsparcia
Klubowicz
Majsterkowicz

Pokaż profil

Postprzez Big » 23 sty 2011, o 17:32

RafalM3R1, odpowiadając na twoje pytania:
Ad. 1 diesel czy benzyna? to zależy od wielu czynników. Jeśli robisz powyżej 30 tys km rocznie Diesel. Jesli do 25-28 tys rocznie - benzyna.
Ad. 2 który mniej awaryjny? Odpowiedz jest prosta - benzyna. wspólczesne diesle są mocne i elestyczne ale niestety awaryjne (turbiny, czujki EGR, koła dwumasowe, wtryskiwacze).
Ad. 3 Króty mniej pali? to zalezy od tego w jakich warunkach jeździsz ;) Jeśli 90% przebiegu robisz po mieście i to na krótkich trasach, mniej spali benzyna. Jeśli większość przebiegu robisz na długich trasach mniej spali diesel.
Teraz sam sobie odpowiedz na powyższe pytania i wybierz.
Big

Pokaż profil

Postprzez Bogdan61 » 24 sty 2011, o 00:28

Biorąc pod uwagę, że chcesz kupić nie nowe, a 8 letnie Clio, to biorąc pod uwagę koszty paliwa i naprawy auta, polecam samochód z silnikiem benzynowym 1,2 8V (a jeśli i to byłoby dla Ciebie za drogo, to ewentualnie można do auta założyć instalację LPG) :)
# 103
Obrazek

Ekspert
Klubowicz
Majsterkowicz
Grupa Wsparcia

Pokaż profil

Postprzez ste2010 » 24 sty 2011, o 20:09

Driv3r napisał(a):RafalM3R1, ile km rocznie robisz?
wolisz wydawać więcej regularnie na paliwo, czy łudzić się oszczędnością na stacjach paliw a potem wydawać więcej "na raz"?
lubisz jak Ci coś klekocze pod maska?
lubisz smród i dym za sobą zostawiać?
jak na 3 ostatnie pyt odpowiedziales TAK to kup diesla.
Jak na któreś NIE, kup benzynę.
do miasta wystarczy 1.2 8v (jak jeździsz sam w miarę spokojnie) lub 1.2 16v.
na trasę 1.4 16v lub 1.6 16v

Klekotanie to w VW z lat 90, w nowoczesnych dieslach praktycznie nie istnieje, a już na pewno cichsze jest od wycia słabiutkiego 1,2 które pali 10l PB :!:
Smród i dym to nie ty wąchasz tylko właściciele benzyniaków zostający w tyle :D
A awaryjność w używanym aucie to tylko kwestia jego stanu i tego co się z nim działo wcześniej, jeżeli kupimy szrota to i benzyniak będzie drogi w eksploatacji :P
Kwestia przebiegu, z tym się zgodzę jeżeli jeździmy tylko w mieście i robimy 5 000 rocznie diesel jest nieopłacalny. ale w moim przypadku gdzie robię 30k km rocznie w porównaniu z 1,2 (którym jeździłem 1,5 roku) oszczędzam jakieś 5000zł na samym paliwie, a eksploatacja kosztuje mnie może 200zł więcej niż benzyniaka (wymiany oleju, filtrów itp.)
Kółka w koło kręcą się :P

Średnio Zaawansowany
Grupa Wsparcia
Klubowicz

Pokaż profil

Postprzez inspektor » 24 sty 2011, o 20:15

jeszcze jedno zdanie na temat tego komu co pachnie i zamykam
współczesny myśliwy - poluje na dziczyznę na jebaju :lol: by Bor
Aktywny user :thumbup:
Piwowar Domowy :) Inspektorski Browar Domowy
Klubowicz

Zlotowicz
Zasłużony
Grupa Wsparcia
Klubowicz

Pokaż profil

Postprzez Driv3r » 24 sty 2011, o 20:27

ste2010 napisał(a):1,2 które pali 10l PB

10 litrów spali z butem wsadzonym w podłogę - wiem, bo miałem.
Nie wprowadzaj kupującego w błąd.
1.2 8v w Warszawie, przy na prawdę dynamicznej jeździe brało 8 litrów.

Do całej reszty się nie ustosunkuję (jak poszukasz, to znajdziesz co sądzę o Twoich wypocinach), bo inspektor psuje zabawę :mrgreen:
Obrazek

More is Better

Grupa Wsparcia
Klubowicz
Majsterkowicz

Pokaż profil

Postprzez rako91 » 25 sty 2011, o 00:01

Jeżeli chodzi o spalanie to mój 1.2 16V D4F to komputer pokazuje mi aktualnie średnie spalanie 6,7l/100km głównie w mieście, w trasie przy spokojnej jeździe ok 5.5l/100km(spalanie tymczasowe)
Przy dynamicznej jeździe komputer wskazywał ok. 7.3l/100km aczkolwiek ostatnio staram się oszczędnie jeździć ze względu na wahające się ceny paliwa.
rako91

Pokaż profil

Postprzez ste2010 » 25 sty 2011, o 20:16

Przepraszam jeżeli kogoś uraziłem (Driv3r), każdy ma swoje upodobania i tylko wygłosiłem swoją opinię bez zamiaru obrażania kogoś :cry: . Co do spalania to autorowi postu polecam viewtopic.php?f=14&t=1639. A wybór należy i tak do RafalM3R1. :D
Kółka w koło kręcą się :P

Średnio Zaawansowany
Grupa Wsparcia
Klubowicz

Pokaż profil

Postprzez Driv3r » 25 sty 2011, o 20:28

ste2010, jest ok :thumbup:
Obrazek

More is Better

Grupa Wsparcia
Klubowicz
Majsterkowicz

Pokaż profil

Postprzez RafalM3R1 » 26 sty 2011, o 11:11

Mysle nad jakims dieslem zeby kupic! Aktualnie mam Clio 1,2 8v Tylko ktory diesel bedzie palil tak z 5l?
RafalM3R1

Pokaż profil

Postprzez Driv3r » 26 sty 2011, o 11:13

RafalM3R1, 5 litrów gdzie? w trasie, w mieście?
Nie napisałeś jakie przebiegi roczne robisz.
5 litrów to spala w trasie C2 1.2 16v (wg tego, co jest na forum w temacie o spalaniu), więc jak nie robisz dużych przebiegów taki pojazd Cię "zadowoli" a jednocześnie dużo łatwiej będzie Ci znaleźć egzemplarz z rozsądnym przebiegiem i w dobrym stanie.
Obrazek

More is Better

Grupa Wsparcia
Klubowicz
Majsterkowicz

Pokaż profil

Postprzez RafalM3R1 » 26 sty 2011, o 11:40

Czasem jezdze 2x w tyg do rodzinki 130km w 2 strony mam!Tez kobieta bedzie jezdzic tym clio. Chce kupic jak najoszczedniejszego diesla!
RafalM3R1

Pokaż profil

Postprzez Driv3r » 26 sty 2011, o 13:06

RafalM3R1, tyle, że diesel będzie droższy w zakupie, duże prawdopodobieństwo, że będzie miał większy przebieg a więc będzie bardziej wyeksploatowany. Ale kupuj śmiało.
PS nadal nie określiłeś, ile robisz km ROCZNIE. To co podałeś daje raptem 13,5k km...
Obrazek

More is Better

Grupa Wsparcia
Klubowicz
Majsterkowicz

Pokaż profil

Postprzez Tomi » 26 sty 2011, o 13:40

Driv3r napisał(a):10 litrów spali z butem wsadzonym w podłogę - wiem, bo miałem.
Nie wprowadzaj kupującego w błąd.
1.2 8v w Warszawie, przy na prawdę dynamicznej jeździe brało 8 litrów.

Ligassowe C2ph1 1.2 8v pilo 10 ltr PB w krk a buta w podlodze nie mial...chyba ze nie czulem :lol: tymbardziej ze duzo km tym autem robila Dominika a ona rajdowcem nie jest :P
szach mat
Obrazek

Zaawansowany
Zasłużony
Grupa Wsparcia
Klubowicz
Majsterkowicz

Pokaż profil

Postprzez Driv3r » 26 sty 2011, o 13:42

Tomi, ja miałem C2PH3 (co prawda Societe, ale tam różnica raptem ok 100 kg była) i w mieście trzeba było miec but w podłodze, żeby przekroczyć 9. Chyba, że Ligasssowe coś niedomagało (ja miałem od nowości).
Obrazek

More is Better

Grupa Wsparcia
Klubowicz
Majsterkowicz

Pokaż profil

Postprzez RafalM3R1 » 26 sty 2011, o 14:34

Driv3r napisał(a):RafalM3R1, tyle, że diesel będzie droższy w zakupie, duże prawdopodobieństwo, że będzie miał większy przebieg a więc będzie bardziej wyeksploatowany. Ale kupuj śmiało.
PS nadal nie określiłeś, ile robisz km ROCZNIE. To co podałeś daje raptem 13,5k km...

Wsumie to te Clio chce dla mamy! Jesli by tylko ona nim jezdzila to by zrobila z 5tys rocznie a moze nawet mniej! A mi sie tez czasem przydaje jak np na jakies disco czy gdzies to wtedy biore jej auto! Kolega ma 1,5Tdci i mowi ze to pali mu 4-5,5l wiec takie spalanie by mnie zadawalalo! A najlepiej to bym kupil takie clio ale w automacie bo jak widze czasem jak matka jedzie i miesza tymi biegami ;/ albo jedzie 40km/h na 5 biegu! Chce cos kupic za okolo 13tys!
RafalM3R1

Pokaż profil

Postprzez mayn » 26 sty 2011, o 14:46

RafalM3R1 napisał(a):
Driv3r napisał(a):RafalM3R1, tyle, że diesel będzie droższy w zakupie, duże prawdopodobieństwo, że będzie miał większy przebieg a więc będzie bardziej wyeksploatowany. Ale kupuj śmiało.

Wsumie to te Clio chce dla mamy! Jesli by tylko ona nim jezdzila to by zrobila z 5tys rocznie a moze nawet mniej! A mi sie tez czasem przydaje jak np na jakies disco czy gdzies to wtedy biore jej auto! Kolega ma 1,5Tdci i mowi ze to pali mu 4-5,5l wiec takie spalanie by mnie zadawalalo! A najlepiej to bym kupil takie clio ale w automacie bo jak widze czasem jak matka jedzie i miesza tymi biegami ;/ albo jedzie 40km/h na 5 biegu! Chce cos kupic za okolo 13tys!

RafalM3R1 jeszcze raz: Jeśli robisz naprawdę mniej chociaż 20 000 km rocznie odpuść sobie diesla. Bardzo dużo ludzi ma diesla z tego tytułu że mniej pali i ciągnie w trasie, a robią zatem ok 10 tyś km rocznie. Dla mnie to pomyłka. Nowoczesny diesel na Common Rail to nie ten diesel co w Mercedesie beczce który bez problemu dobijał spokojnie 1 mln km bez żadnego remontu. Wtryskiwacze w silniku na Common Rail wymagają smarowania częstego. Jeśli mało jeździsz to źle dla silnika. Jest takie powiedzenie "diesla uruchamia się przy kupnie, gasi przy sprzedaży".

Drugi aspekt, czy będziesz dysponował marginesem bezpieczeństwa kwotą ok 5 tyś zł na wszelkie naprawy (wtryski, pompa, turbo) przy jednoczesnym uśmiechu na twarzy ? :)

Jeśli NIE, kup benzynę 1.2 16V, dla kobiety spokojnie wystarczy. W tym silniku nie ma się co psuć, jeśli jednak to naprawisz za grosze w porównaniu do kwoty rzędu kilku tyś zł w przypadku dCi....
Ostatnio edytowano 26 sty 2011, o 14:51 przez mayn, łącznie edytowano 1 raz

Bardzo Zaawansowany
Grupa Wsparcia

Pokaż profil

Postprzez Driv3r » 26 sty 2011, o 14:47

RafalM3R1, po pierwsze nie krzycz.
po drugie automat to tylko 1.2 albo 1.6.
jezeli maja byc takie male przebiegi, to kupno diesla zupelnie sie mija z celem. jedna nieprzewidziana naprawa i cala oszczednosc pojdzie bardzo daleko...
inspektor z forum sprzedaje swoje auto - obejrzyj sobie. przynajmniej pewne auto masz.
Obrazek

More is Better

Grupa Wsparcia
Klubowicz
Majsterkowicz

Pokaż profil

Postprzez RafalM3R1 » 26 sty 2011, o 16:16

Wielkie dzieki za info :)

Pozdroo
Ostatnio edytowano 26 sty 2011, o 16:19 przez RafalM3R1, łącznie edytowano 1 raz
RafalM3R1

Pokaż profil

Następna strona

Powrót do Forum Ogólne