Czy 15W40 rzeczywiście zabija silnik?

Wszystko co dotyczy Renault Clio z wyłaczeniem problemów technicznych. Masz ciekawy link, przeczytałeś ciekawy artykuł w prasie, chciałbyś wygłosić swoją opinię - podziel się tym z nami.

Moderatorzy: Moderatorzy, Liderzy

Czy 15W40 rzeczywiście zabija silnik?

Postprzez ReVo1996 » 13 mar 2017, o 23:12

Witam,
jestem właścicielem Clio II 1.6 8V 90 KM K7M 1999r. z zalanym mineralnym Orlenem 15W40, otóż dowiedziałem się, że dla silnika byłoby lepiej, jakby na roślinnym jeździł, niż na takim.
Silnik ogółem na tego typu oleju jeździ już drugi rok i nigdy nie miałem z nim problemów, oprócz regulacji zaworów.
Oczywiście, powinien jeździć na Elfie 5W40, tylko, że po kupnie mechanik stwierdził, że albo wymiana uszczelniaczy (ponad 2000 zł) albo 15W40, jako, że się na mechanice nie znałem to rozmowę o tym podejmował mój tata.
Poczytałem trochę, i ten olej w temperaturach minusowych można praktycznie kroić nożem, czyli silnik nie ma żadnego smarowania co prowadzi do jego szybkiego zużywania, bo pracuje na sucho.
Przy wymianie w zeszłym roku zasugerowałem zmianę na 5W40, ale podobno mógłby zacząć sikać jak z konewki a do tego nagar mógłby się wypłukać.
Jeździ ktoś na takim oleju i może się na ten temat wypowiedzieć?

Początkujący

Pokaż profil

Postprzez luq92 » 14 mar 2017, o 07:33

Pierdu pierdu. Jeśli chcesz nim dłużej pojeździć, to ja bym pokusił się o remoncik jeśli miałoby się z niego lać jak z konewki i zalał 5W. A od kiedy nagar w silniku jest porządany? Ja robię płukankę silnika co wymianę i znikąd nie sika chociaż niedługo stuknie przelot 300kkm.
Jeśli jakiś mechanik powiedziałby mi żebym nie zalewał 5W bo wypłucze nagar, który coś uszczelnia zawinąłbym się stamtąd na pięcie w podskokach.
Obrazek
Klubowicz

Klubowicz
Zlotowicz
Grupa Wsparcia
Zasłużony

Pokaż profil

Postprzez Rash » 14 mar 2017, o 07:52

Dokładnie jak kolega pisze. Nagar nie może być uszczelnieniem silnika! To tak jakby wyskoczył Ci syf na twarzy, a Ty bys probowal to przypudrowac... Jeśli chodzi o zmiane oleju, to sprobuj wpierw zmienic na 10W40 i obserwuj. Innej rady nie ma i nikt Ci nie zagwarantuje, ze jezeli zmienisz to bedzie sucho. Aczkolwiek to tylko moje zdanie, ze jakby mialo sie juz cos pocic to by sie pocilo.

Średnio Zaawansowany

Pokaż profil

Postprzez luq92 » 14 mar 2017, o 08:17

Szczerze powiedziawszy jakoś nie wydaje mi się, żeby nagle zaczął silnik sikać z każdej uszczelki. Nawet jak zacznie się pocić, to nie tak żeby dolewać co 1kkm 5l oleju. Osobiście wolałbym dolewać oleju co jakiś czas ale mieć w silniku 5W. Może nie z 15W, ale przechodziłem u siebie z 10W, które pewnie było lane od nowości i silnik suchutki jak pieprz i od czterech lat tak latam i płuczę silnik.
Obrazek
Klubowicz

Klubowicz
Zlotowicz
Grupa Wsparcia
Zasłużony

Pokaż profil

Postprzez wojteks » 14 mar 2017, o 08:50

ReVo1996 napisał(a):że albo wymiana uszczelniaczy (ponad 2000 zł)

Coś drogo a nawet bardzo drogo. Nawet licząc z nowym rozrządem chyba że o wymianę pierścieni chodzi.

ReVo1996 napisał(a):z zalanym mineralnym Orlenem 15W40, otóż dowiedziałem się, że dla silnika byłoby lepiej, jakby na roślinnym jeździł, niż na takim.

Nie słuchaj takich bzdur, jak silnik nie ma hydraulicznych popychaczy to nic mu nie będzie.

ReVo1996 napisał(a):i ten olej w temperaturach minusowych można praktycznie kroić nożem, czyli silnik nie ma żadnego smarowania

Weź trochę tego oleju, włóż do zamrażarki i na drugi dzień zobaczysz jaki jest.

Rash napisał(a):to sprobuj wpierw zmienic na 10W40 i obserwuj.

To jest rozsądna opcja, nawet jak by były hydrauliczne popychacze i na zimę też w naszym klimacie to wystarczające parametry.

Ekspert

Pokaż profil

Postprzez Rash » 14 mar 2017, o 10:50

Ja tylko dodam, że moje Clio ma teraz 12 lat i poprzedni właściciel nie wiedzieć czemu lał 10W40 (podejrzewam, że z "oszczędności" bo tańszy). Tez sie wahalem ale zmienilem na 5W40 i silnik suchutki, nie bierze nic oleju a kultura pracy sie poprawila i przyjemna swiadomosc ze turbo ma lepsze smarowanie w niskich temperaturach.

Średnio Zaawansowany

Pokaż profil

Postprzez Bogdan61 » 14 mar 2017, o 11:24

wojteks napisał(a):
Rash napisał(a):to sprobuj wpierw zmienic na 10W40 i obserwuj.

To jest rozsądna opcja, nawet jak by były hydrauliczne popychacze i na zimę też w naszym klimacie to wystarczające parametry.

Też tak myślę.
# 103
Obrazek

Ekspert
Klubowicz
Majsterkowicz
Grupa Wsparcia

Pokaż profil

Postprzez mayn » 14 mar 2017, o 14:20

Rash napisał(a):poprzedni właściciel nie wiedzieć czemu lał 10W40 (podejrzewam, że z "oszczędności" bo tańszy). Tez sie wahalem ale zmienilem na 5W40 i silnik suchutki,

Przeszedłeś z pół syntetyka na syntetyk ?

Bardzo Zaawansowany
Grupa Wsparcia

Pokaż profil

Postprzez Rash » 14 mar 2017, o 16:49

Tak. Chociaż pod względem chemicznym większość 5W40 to są oleje gdzie bazę mają to samo co tzw polsyntetyki i mineralnie, po hydrokrakingu. To jest już dyskusja na inny wątek ;P Ale prawilnie zalałem go ELF 5W40. Czyli z gęstszego na rzadszy zmiana.

Średnio Zaawansowany

Pokaż profil

Postprzez luq92 » 14 mar 2017, o 21:51

Nie ma czegoś takiego jak rzadszy i gęstszy olej. Mogą się tak w skrócie różnić jedynie lepkością :mrgreen:
Obrazek
Klubowicz

Klubowicz
Zlotowicz
Grupa Wsparcia
Zasłużony

Pokaż profil

Postprzez wojteks » 15 mar 2017, o 08:41

luq92 napisał(a):Nie ma czegoś takiego jak rzadszy i gęstszy olej.

Tak samo jak nie ma większej i mniejszej połowy ;)

luq92 napisał(a):Mogą się tak w skrócie różnić jedynie lepkością

Ale to nawet oleje tej samej klasy 10W40 różnych producentów będą się różniły lepkościami. Oleje 5W40 i 15W40 będą zachowywać się podobnie w temperaturze pracy silnika natomiast istotna jest różnica w temperaturach ujemnych, według tabeli olej 5W jest mierzony w -30 stopniach C (powinien się pompować przy -35) a olej 15W jest mierzony przy -20 C i powinien się pompować przy -25 C. Więc samo oznaczenie 5W40 czy 15W40 mówi w zasadzie tylko o temperaturach w jakich olej można używać, daje też pewien pogląd (raczej słaby) na rodzaj bazy olejowej. Generalnie w naszym klimacie (mróz do -30) optymalnym wydaje się olej 5W, 10W ale jeszcze są wymagania producenta które powinny mieć pierwszeństwo w wyborze oleju.

Można poczytać https://forumsmarowe.pl/oznaczenia-olejow/

Ekspert

Pokaż profil

Postprzez Rash » 15 mar 2017, o 10:13

Gestszy i rzadszy to był tylko skrót myślowy, który się stety niestety utarł w swiadomosci polskich mechanikow i uzytkownikow.
Ogolnie tak podsumowujac z mojej strony. Ja bym zmienil na 10W40, a moze w dalszej perspektywie (w zaleznosci od kondycji serducha i przebiegu) na 5W40. Teraz kup jakiegos ELF-a czy coś, nie ma sensu sie wykosztowywać ten bedzie zupelnie dobry, a jesli nie daj boze mialoby cos kapac to chociaz te kapniecia nie beda drogie ;) Mozesz ewentualnie zrobic to z plukanka aczkolwiek ja sie spotkalem z opiniami, ze oleje w sobie i tak maja substancje obmywajace silnik.

Średnio Zaawansowany

Pokaż profil

Postprzez wojteks » 15 mar 2017, o 18:16

Rash napisał(a):ja sie spotkalem z opiniami, ze oleje w sobie i tak maja substancje obmywajace silnik.

Oczywiście że mają, to określają inne specyfikacje i normy (niż wcześniej wspomniane) dla olejów natomiast płukanka dodaje dodatkowych środków i zwykle rozcieńcza olej.

Ekspert

Pokaż profil

Postprzez davop » 15 mar 2017, o 19:06

Moje stare clio '96 D7F od samego początku do teraz jeździ na 5W40 i jest kompletnie suche :-)

Co do płukanki to bezpieczniej po prostu częściej wymianiać olej
♂ Clio I Ph3 ► Thalia I Ph3 ► Clio III Grandtour Ph1Megane IV HB
♀ Seicento ► Twingo II Ph1 ► Clio IV Ph2

Zaawansowany
Grupa Wsparcia

Pokaż profil

Postprzez PCT » 15 mar 2017, o 21:03

Najtaniej wyjdzie wymiana silnika chyba
PCT

Średnio Zaawansowany

Pokaż profil

Postprzez Rash » 15 mar 2017, o 23:00

To może lepiej cały samochód nowy od razu ? :crazy:

Średnio Zaawansowany

Pokaż profil

Postprzez gsm500 » 20 mar 2017, o 18:09

Clio II 1.6 8V 90 KM K7M 1999r. z zalanym mineralnym Orlenem 15W40,

ten silnik jest pancerny
na czymkolwiek pojedzie byle mokre było

ja mam 1 6 16v w innym renault i lałem już wszystko ,,,na czym się muszę do wiedziedziec sam,,

clio jak kupiłęm 1 2 przyjechało na 15W
zalałem 5W30 niech sie wypłukał

potem zalałem 10 W 40 motul synegrie+

im droższy olej nalejesz to będzie miał łatwiej w zimę
w tak wiekowym silniku już mu nic nie zaszkodzi

Początkujący

Pokaż profil

Postprzez Suchy2 » 24 mar 2017, o 07:47

A mi się wydawało, że liczy się przede wszystkim klasa jakości oleju adekwatna do silnika. Pytanie: Jaką klasę jakości (SAE) zaleca się do Twojego silnika, a jakiej klasy olej nalałeś? Klasa jakości dla benzyny to S, dla diesla to C. Np SAE SF , lub np SAE CJ, tak dla ciekawostki napiszę, że np do Junaka fabryka zaleca olej Lux 10 SAE SA.
Clio I PH 3 1997
126p FL 1991

Początkujący

Pokaż profil

Postprzez wojteks » 25 mar 2017, o 14:37

Suchy2 napisał(a):Klasa jakości dla benzyny to S, dla diesla to C. Np SAE SF , lub np SAE CJ

Ale większość współczesnych olejów do osobówek/lekkich dostawczych to oleje uniwersalne do benzyny i diesla oznaczone przykładowo jako API SJ/CF (np. Elf Evolution 900 NF 5W40 API SJ/CF).

Suchy2 napisał(a): że np do Junaka fabryka zaleca olej Lux 10 SAE SA.

Jak przepisujesz oznaczenia to przynajmniej zrób to poprawnie Lux 10 SAE 30 API SA co oznacza: nazwa handlowa Lux 10, klasa lepkości SAE 30, klasa jakości API SA czyli olej bez uszlachetniaczy zgodny z PN z 73 roku.

Ekspert

Pokaż profil

Postprzez Suchy2 » 25 mar 2017, o 15:10

Nie przepisywałem , pisałem z głowy i będę to robił dalej niepoprawnie i co? :dance:
Clio I PH 3 1997
126p FL 1991

Początkujący

Pokaż profil

Następna strona

Powrót do Forum Ogólne