Reklamacja samochodu

Wszystko co dotyczy Renault Clio z wyłaczeniem problemów technicznych. Masz ciekawy link, przeczytałeś ciekawy artykuł w prasie, chciałbyś wygłosić swoją opinię - podziel się tym z nami.

Moderatorzy: Moderatorzy, Liderzy

Reklamacja samochodu

Postprzez jawa53 » 14 gru 2017, o 23:13

Witam,
Złożyłem za pośrednictwem strony internetowej https://www.renault.pl/kontakt.html reklamację nowo zakupionego samochodu.
Reklamacja dotyczy sprzedaży w nowym samochodzie starych ( ponad dwuletnich ) map w nawigacji.
Czy ktoś składał reklamację na swoje auto ?? W jakim terminie Renault powinno odpowiedzieć ??
Pozdrawiam.

Początkujący

Pokaż profil

Postprzez Termi » 15 gru 2017, o 01:39

A nie łatwiej i prosciej podjechać do salonu w którym się auto kupiło?
Stajnia - czyli lub pod opieką od A do Z:
Clio 1 ph1 1.2 (już 1.4) Żółta
Clio 1 ph2 1.8 16V Niebieska
Clio 2 ph2 1.9 dTi Dwójeczka
Clio 1 ph2 1.4 Alize
Clio 2 ph2 1.6 16V Initiale Paris

Ekspert
Klubowicz
Spotowicz

Pokaż profil

Postprzez zarembaz » 15 gru 2017, o 10:12

Po co się bawić w rekalmacje. Jedź do salonu i niech robią aktualizację.

Średnio Zaawansowany

Pokaż profil

Postprzez Bogdan61 » 15 gru 2017, o 10:28

Jawa53 dostaniesz odpowiedź od Renault Polska, że w tej sprawie masz się skontaktować z dealerem, który Ci sprzedał samochód.
# 103
Obrazek

Ekspert
Klubowicz
Majsterkowicz
Grupa Wsparcia

Pokaż profil

Postprzez jawa53 » 15 gru 2017, o 10:42

Sam dealer poradził mi aby złożyć reklamację. Darmowa aktualizacja map - zrobiona w ciągu 90 dni od zakupu - za pośrednictwem http://www.renault.naviextras.com to zamiana map z 2015 które mam w aucie - na mapy z 2016. Te mapy z 2016 roku przy zakupie samochodu na przełomie 2017/2018 też mnie nie satysfakcjonują.
Na stronie http://www.renault.naviextras.com są aktualne mapy z II połowy 2017 roku ale odpłatnie. I o te mapy mi chodzi ale bez zapłaty 99 euro.

Początkujący

Pokaż profil

Postprzez sasio » 15 gru 2017, o 14:24

Nic nie wywalczysz.
Renault Polska da Ci odpowiedz że oni oferuja nowe auta ale dealer jest odpowiedzialny za sprzedaż, serwis, i obsługę.

Pytałem o to bo kupiłem auto nowe, w Listopadzie 2017, mapy z Q3 2015. Po to Renault daje możliwość aktualizacji w ciagu dni - mi wgrało mapy z Q4 2016 (aktualizacja w Grudniu).
Renault da Ci odpowiedź, że oni nie są dostawcą map i nie są odpowiedzialni za tą funkcje aktualizacji i abyś się kontaktował z producentem.
Producent odpowie Ci że mają taką politykę i inne firmy w cale nie daja możliwości aktualizacji.
Przegrana masz w każdym sądzie i u każdego rzecznika niestety, bo to tak jakbyś chciał się sądzić że szybę masz z 2016 a auto z 2017.

Taka polityka, wiesz ile osób sądziło sie z Apple że oferuja rok gwarancji , pomimo że prawo UE nakazuje dwa lata gwarancji.
Maja to gdzieś, nie podoba się, nie kupuj
Renault Clio IV Grandtour 2017
1.2 D4F Limited+++

Czerwony Flamme
Moderator

Klubowicz
Moderator

Pokaż profil

Postprzez jawa53 » 15 gru 2017, o 18:50

Może tak będzie, ale to jest nie w porządku.
Auto traktuje jako całość bo w ofercie było że samochód z następującym wymienionym wyposażeniem - firmowany w całości przez Renault.
A porównanie daty produkcji szyb do daty map chyba nie trafione ze zrozumiałych względów.
Renault powinien się obawiać że zrobi się z tego ( jak się "skrzykniemy" ) kampania negatywną i spadnie im sprzedaż.
A możliwości w dobie internetu jest dużo aby im pogorszyć opinie.
Nie pomoże wtedy "oferta mistrzów" i duże rabaty.
Na razie minęło 4 dni - i odpowiedzi nie mam na reklamacje.

Początkujący

Pokaż profil

Postprzez sasio » 15 gru 2017, o 18:59

Powiem Ci tak.
Renault nic sobie nie robi z tego że dealerzy oszukują ich naciagajac ich na koszty (patrz rejestracja na salon dwa miesiące przed sprzedażą aby oferowac tanie OC/AC z ruszona gwarancją) bo wg.nich i sądów dalej jest to auto nowe i nie zmniejsza sie jego wartość.
Szczerze, wiem jakie jest twoja rozczarowanie, tak jak i moje ale nic z tym nie zrobisz.
Podejscie ich jest takie, chcesz nowsze zapłać...
1.2 D4F Limited+++

Czerwony Flamme
Moderator

Klubowicz
Moderator

Pokaż profil

Postprzez jawa53 » 15 gru 2017, o 20:09

Jak trzeba będzie to zapłacę - ale będzie to moje ostatnie renault a obecnie kupiony samochód to moje 4-te renault kupione w salonie.
Jak tak do tego podejdą inni - nie wiem czy firmie Renault się to opłaci.

Początkujący

Pokaż profil

Postprzez sasio » 15 gru 2017, o 21:28

Szczerze, od 2011 roku mialem juz 9 Renault.
Kazdy producent tak do tego podchodzi i niestety wyraża skruche, i to tyle.
Gdybys moze kupił Bentleya byloby inaczej, tak, maja to gdzies a i tak auta sie sprzedaja.
Ja czy ty zwroce na to uwagę.
98% osób zaktualizuje mapy i sprzedawca powie mu najnowsze dostepne, i beda sie cieszyć. Nawet salon za free zaktualizuje Ci mapy do tych z 2016.
Niestety, Renault podąża drogą innych, zauwazyli ze kasy nie zarobią na byciu dobrym.
Mi przy 13km juz wycieraczki słabo zbierały, to zaczeli marudzic ze musialem po lodzie przejechać, na trasie salon - dom
1.2 D4F Limited+++

Czerwony Flamme
Moderator

Klubowicz
Moderator

Pokaż profil

Postprzez jawa53 » 15 gru 2017, o 21:42

Ja w poprzednim Renault Thalia pióra od wycieraczek zmieniałem dopiero po 5-ciu latach także nie załamuj mnie że Renault tak pogorszyło się jakościowo.

Początkujący

Pokaż profil

Postprzez sasio » 15 gru 2017, o 21:45

Nie, po prostu powinni podejsc do tego normalnie.
Pióra kosztuja 50zl ale lepiej wszystko co możliwe,zrzucic na klienta.
Wiem że dużo jest idiotów, którzy na mrozie pojadą wycieraczka po lodzie a później jadą do ASO że sie zepsuło, ale nie powinni wrzucać wszystkich do jednego worka
1.2 D4F Limited+++

Czerwony Flamme
Moderator

Klubowicz
Moderator

Pokaż profil

Postprzez WinFS » 15 gru 2017, o 23:20

jawa53 napisał(a):Może tak będzie, ale to jest nie w porządku.
Auto traktuje jako całość bo w ofercie było że samochód z następującym wymienionym wyposażeniem - firmowany w całości przez Renault.
A porównanie daty produkcji szyb do daty map chyba nie trafione ze zrozumiałych względów.
Renault powinien się obawiać że zrobi się z tego ( jak się "skrzykniemy" ) kampania negatywną i spadnie im sprzedaż.
A możliwości w dobie internetu jest dużo aby im pogorszyć opinie..

1. a gdzie masz informacje, że dostaniesz przy zakupie nowe mapy? masz tylko info, że masz nawigację z mapami
2. kampania negatywna nikogo nie ruszy bo i tak im sprzedaż nie spadnie - niestety ale wciąż pod wieloma względami są bezkonkurencyjni na rynku

Niestety dla konsumenta ale to jest nie do wygrania chyba, że dział PR zechce zabłysnąć i się zlituje.
Producent gwarantuje aktualizację map ale nikt nie mówi do jakiej wersji.

Średnio Zaawansowany

Pokaż profil

Postprzez jawa53 » 15 gru 2017, o 23:34

WinFS - żeby być dokładnym mam w informacji o samochodzie cytuje " mapą Europy w wersji podstawowej " a dostaje mapy 8-miu państw ( w tym Islandia ) w wersji 2015Q3.
Z tą aktualizacją bym się nie "burzył" jakby wersja darmowa ( po zakupie nowego auta ) i wersja odpłatna ( dla tych którzy chcą mieć aktualne mapy ) - była w tego samego terminu.

Początkujący

Pokaż profil

Postprzez sasio » 16 gru 2017, o 11:25

Jeżeli brałeś Clio w Listopadzie masz informację Mapa Europy Wschodniej - wersja podstawowa.
Wersja Europa - wersja podStawowa była oferowana we wcześniejszych latach dla Clio IV
1.2 D4F Limited+++

Czerwony Flamme
Moderator

Klubowicz
Moderator

Pokaż profil

Postprzez jawa53 » 16 gru 2017, o 12:39

sasio - do teraz w cenniku renault clio grandtour https://www.renault.pl/content/dam/Rena ... -price.pdf na stronie 6 widnieje - cytuje " multimedialny ekran dotykowy 7'', z nawigacją, radioodtwarzaczem 4x20W, Bluetooth, gniazdem USB i jack, mapą Europy w wersji podstawowej"

Początkujący

Pokaż profil

Postprzez sasio » 16 gru 2017, o 13:53

Hmm, ja dostałem dekodowane wyposażenie po VIN w salonie, i jest tam informacja o wersji Europy Wschodniej w wersji podstawowej.

Pytanie z innej beczki.
Odbieralem auto w salonie i mowie : te bębny rdzewieja?
Sprzedawca odparl : nie, inny material

Patrzcie na to : na gwarancje ?

IMG_20171216_123532.jpg
1.2 D4F Limited+++

Czerwony Flamme
Moderator

Klubowicz
Moderator

Pokaż profil

Postprzez BartekBanka » 16 gru 2017, o 13:59

Zadzwoń na infolinię UOKiK i spytaj ich, nakreśl problem, od tego są, albo coś podpowiedzą, albo zgłoś to do nich. Groźbą kar Uokik szybko ustawia do pionu koncerny, np przy zmowach cenowych

Początkujący

Pokaż profil

Postprzez WinFS » 16 gru 2017, o 17:50

jawa53 napisał(a):WinFS - żeby być dokładnym mam w informacji o samochodzie cytuje " mapą Europy w wersji podstawowej " a dostaje mapy 8-miu państw ( w tym Islandia ) w wersji 2015Q3.
Z tą aktualizacją bym się nie "burzył" jakby wersja darmowa ( po zakupie nowego auta ) i wersja odpłatna dla tych którzy chcą mieć aktualne mapy ) - była w tego samego terminu.

no właśnie - sam zauważasz, że masz info o rodzaju map a nie dacie publikacji. Żadna specyfikacja nie zawiera informacji jakie mapy dostajesz w aucie a tylko, że są + info o 1 aktualizacji darmowej. To, że za darmo producent nie da najnowszych map jakie jego partner oferuje nie uprawnia cię do rekompensat bo nikt ci tego nie obiecywał. Bolesna prawda;) Ale próbować walczyć można ;d

Średnio Zaawansowany

Pokaż profil

Postprzez aras2 » 16 gru 2017, o 17:55

jawa53 napisał(a):Jak trzeba będzie to zapłacę - ale będzie to moje ostatnie renault a obecnie kupiony samochód to moje 4-te renault kupione w salonie.
Jak tak do tego podejdą inni - nie wiem czy firmie Renault się to opłaci.

Myślisz ze Renault się przejmie tym że to będzie twoje ostatnie auto ich marki ? U innych producentów wygląda tak samo, mam Opla Astre IV w sedanie gdzie aktualizacja map kosztuje 700 zł, sterowanie głosowe w języku polskim działa dopiero po 3 latach od momentu zakupu auta po aktualizacji ( oczywiście płatna ) mapy też nie były nowe przy kupnie.

Początkujący

Pokaż profil

Następna strona

Powrót do Forum Ogólne