Rozważanie nad CLIO IV

Wszystko co dotyczy Renault Clio z wyłaczeniem problemów technicznych. Masz ciekawy link, przeczytałeś ciekawy artykuł w prasie, chciałbyś wygłosić swoją opinię - podziel się tym z nami.

Moderatorzy: Moderatorzy, Liderzy

Rozważanie nad CLIO IV

Postprzez cieciej321 » 12 kwi 2018, o 21:04

Witajcie, jestem nowym użytkownikiem forum i zostałem poproszony aby tutaj zadać swoje pytanie. Zastanawiam się nad zmianą auta z Megane 2 ph 1 1.9 dci 120 KM 2005r Grandtour na Clio IV 1.5 dci 90KM Grandtour. Zastanawiam się właśnie nad tym autem bo relacja ceny / roku / przebiegu jest dosyć niska. Lecz rozważam silnik Diesla a 1.5 nie ma zbyt dobrej opinii. Czy jest to nadal tak felerne 1.5 jak w wcześniejszych latach? Jak wygląda spalanie rzeczywiste na krajówce / na autostradzie dla trzy osobowej rodziny z bagażem? Czy te 90 koni daje radę względnie dobrze z skrzynią 5-tką pchać te budę w kombi? Teraz mam skrzynie 6-stke i z 120 KM daje radę na trasie i spalanie jest całkiem niskie. Jak te auto jest wykonane - czy plastiki trzeszczą? Czy sam silnik jest wadliwy lub jego podzespoły? Z drugiej strony na stronach z zza zachodniej granicy te auto w cenie około 5000-6000 tyś Euro ma przebiegi w większości przypadków około 200-250 tyś km a w Polsce za tą cenę mają około 150 tyś. Wiem że liczniki nadal się cofa lecz dużo jest naszych salonowych. Chciałbym się dowiedzieć jak wygląda eksploatacja oraz odczucia z użytkowania tego wozidła. Pozdrawiam Maciej.

Nowy Użytkownik

Pokaż profil

Postprzez Natan » 12 kwi 2018, o 22:08

Cześć
Ten silnik dręczyły w początkowych latach produkcji problemy z panewkami,pompą wtryskową,wtryskiwaczami (Delphi).Ogólnie z układem wysokiego ciśnienia.Bodajże od 2010 Renault wkłada pompy Boscha i wtryskiwacze.Praktycznie problem został wyeliminowany tym właśnie osprzętem.Spalanie rzeczywiste przy normalnej jeździe bez buta w podłodze to ok.4,5 l a przy bardziej dynamicznej jeździe + 1,5 l.Silnik z tą budą daje radę.Moja 4 letnia Renia jak do tej pory w środku nie trzeszczy na wybojach itp.I sądzę,że cała reszta użytkowników potwierdzi moje zdanie.Co niektórzy narzekają na świst powietrza przy większych prędkościach z okolic lusterek.Ja tego nie zaobserwowałem.Silniki w Reniach można spokojnie "wirusować".Nie polecam chińskich boxów,tylko profesjonalne strojenie.Nie są to duże pieniądze.W przypadku 90 KM jak moja Renia spokojnie można podciągnąć te 15-20 KM bez szkody dla silnika.I nie jest to uzależnione ingerencją w silnik (turbina,podniesienie ciśnienia sprężania itp).Oczywiście wszystko zależy od tego na jaki egzemplarz trafisz i czy jego przebieg jest realny.Z rdzą Renaty nie mają problemów.Ogólnie ujmując czasami potrafią być "humorzaste" i zaskoczyć nas kontrolką na desce.Nie dotyczy to tylko Renaulta.Elektronika nie jest mocną stroną większości francuzów.Najważniejsze dla silnika 1,5 dci to wymiana oleju,filtrów nie co 30 000 km jak zaleca producent,lecz maxymalnie co 15 000 km oraz dobrej jakości ON.

Pozdrawiam
Ostatnio edytowano 13 kwi 2018, o 09:04 przez Natan, łącznie edytowano 1 raz

Bardzo Zaawansowany

Pokaż profil

Postprzez mayn » 13 kwi 2018, o 03:49

Silnik 1.5 dCi był wadliwy w latach 2001-2005. Później stopniowo był poprawiany, zmieniany osprzęt wtryskowy jak i wtryski. W rodzinie mam Clio 3 dCi 86 KM z 2006 roku, dobija 205 tyś km i nic się nie dzieje z silnikiem. Warunkiem jest wymiana oleju co max 15 tyś km (syntetyk) zamiast co 30 tyś km jak producent zalecał przegląd. Ponadto silniki 1.5 dCi oraz 1.6 dCi są montowane w Mercedesach :twisted:

Bardzo Zaawansowany
Grupa Wsparcia

Pokaż profil

Postprzez cieciej321 » 13 kwi 2018, o 06:46

Czy czuć brak 6-tego biegu czy 5-tka jest dosyć dobrze wyważona i można troszkę auto przegonić na wyższych bez wycia itp? 4,5l na 100km to moja aktualna Renia ma więc wynik raczej średni jak na mniejsze auto o mniejszej pojemności. A jak z komfortem jazdy? Co jeszcze mogę się od Was o niej dowiedzieć?

Nowy Użytkownik

Pokaż profil

Postprzez Natan » 13 kwi 2018, o 07:53

Spalanie zależy od techniki jazdy.I nie mam na myśli "deptania" na trasie.Przewidywanie sytuacji na drodze to podstawa.Brak 6 biegu bardziej odczuwa się w najmocniejszych silnikach.Wg. mnie do 90 KM piątka jest w sam raz.Mocniejsze silniki jak najbardziej wskazany 6 bieg.Jak do tej pory nie miałem okazji przegonić jej na maxymalnych prędkościach,ale jazda np. 140-150 jest całkiem przyzwoita jeżeli chodzi o hałas (jak na ten segment aut...ale np.Audi A8 i błoga cisza jak w nim to nie jest).Zawieszenie bym powiedział jest troszeczkę bardziej twarde niż średnie).Profil opony ma tutaj znaczenie.Wyższy balon=większy komfort,ale gorsza stabilność przy pokonywaniu zakrętów.Plastiki lubią trzeszczeć po ich demontażu i ponownym montażu,gdy zachodziła konieczność.Mocowania tych plastików (zaczepy,zatrzaski itp.) są delikatne i łatwo je połamać.W zimie zapomnij o ich demontażu.
Ostatnio edytowano 13 kwi 2018, o 09:01 przez Natan, łącznie edytowano 1 raz

Bardzo Zaawansowany

Pokaż profil

Postprzez cieciej321 » 13 kwi 2018, o 08:37

Ale czy te 90 KM w dieslu to najmocniejszy silnik czy jest coś o czym nie wiem? Czyli opis komfortu jak typowe Renault. Lepszy design a te samo wykonanie.

Nowy Użytkownik

Pokaż profil

Postprzez Natan » 13 kwi 2018, o 08:45

Jest jeszcze mocniejszy 110 KM.Cyt:" Lepszy design a te samo wykonanie".Bardzo trafne określenie.W segmencie wyżej np. Megane wygląda to lepiej.I tak jak napisałem wcześniej.Silnik 90 KM i 110 KM to te same silniki.Różnica w oprogramowaniu tylko.Do ogarnięcia w firmach zajmujących się takimi tematami.

Bardzo Zaawansowany

Pokaż profil

Postprzez cieciej321 » 13 kwi 2018, o 09:26

Czy ten silnik 110KM na skrzynię 5 czy 6 biegów?

Nowy Użytkownik

Pokaż profil

Postprzez Natan » 13 kwi 2018, o 09:59

Nie wiem.Poszperaj w necie.Inaczej.Piątkę ma na 100 %.

Bardzo Zaawansowany

Pokaż profil

Postprzez sasio » 13 kwi 2018, o 11:04

Ma 6 biegów
Renault Clio IV Grandtour 2017
1.2 D4F Limited+++

Czerwony Flamme
Moderator

Klubowicz
Moderator

Pokaż profil

Postprzez jonasz » 13 kwi 2018, o 18:10

Ale 110 jest po lifcie, więc od 2016. Ma 6 biegów.
Były Clio 3ph1 3d 1.2 Tce Rip Curl, Clio 4ph2 1.2 Tce Limited, jest KIA Ceed 3 1.4 T-Gdi

Początkujący

Pokaż profil

Postprzez Natan » 13 kwi 2018, o 18:51

Poliftowych 1.5 dci to już raczej nie kupisz,bo z tego co wiem to zaprzestali produkcji.Jedyna szansa to używka przedliftowa.

Bardzo Zaawansowany

Pokaż profil

Postprzez mayn » 13 kwi 2018, o 20:07

Był po lifcie dostępny w Polsce dCi 110 KM z skrzynią 6, ale widzę w cenniku że już zniknął z oferty w Polsce. Na zachodzie bez problemu kupi dCi 110.

Bardzo Zaawansowany
Grupa Wsparcia

Pokaż profil

Postprzez Natan » 13 kwi 2018, o 20:10

I bardzo dobrze,że ktoś kogoś może naprostować.

Bardzo Zaawansowany

Pokaż profil

Postprzez mayn » 13 kwi 2018, o 20:24

Musisz również brać pod uwagę że z miarę obszernego Megana 2 jak wsiądziesz do ciasnego Clio 4 możesz mieć dyskomfort. Clio 3 było obszerne jak na samochód miejski, Clio 4 wróciło wymiarami do Clio 2.... a nawet mam wrażenie że jeszcze ciaśniej jest. :roll:

Bardzo Zaawansowany
Grupa Wsparcia

Pokaż profil

Postprzez WinFS » 13 kwi 2018, o 20:24

cieciej321 napisał(a):Jak te auto jest wykonane - czy plastiki trzeszczą? .

jak na klasę b całkiem dobrze. Wiadomo, że można by tu i ówdzie co nieco zrobić lepiej/inaczej ale generalnie jest ok - i to zarówno jeśli chodzi o jakość, fakturę plastików czy ich spasowanie (oczywiście mowa o nowym, nie rozbieranym aucie). U mnie póki co cisza (ponad 2 lata już mam clio) choć w czasie gwarancji byłem raz ze skrzypiącym fotelem (nasmarowali prowadnicę) i raz z dziwnym skrzypieniem z okolic drzwi/ słupka b po stronie pasażera - ASO zdiagnozowało, że to coś w zespole pasa bezpieczeństwa, nasmarowali i jak dotąd cisza.

Średnio Zaawansowany

Pokaż profil

Postprzez cieciej321 » 13 kwi 2018, o 23:46

No ja z względu na fundusze to raczej wybiorę auto używane i to może z 2015 roku może troszkę starsze bo na takie było by mnie stać :) Kiedyś już jechałem Clio IV w dieslu ale nie wiem czy 90 KM czy słabszy. Był w hatchbacku i jako kierowca ( tylko tak użytkuję auto) nie zaznałem dyskomfortu - może krótko z 40 km zrobiłem trasę, ale zawsze i dlatego pomyślałem nad Clio. Auto nowsze ładniejsze itp itd jeśli nie Clio to Koleos z lat 2009 - 2010 bo też podobne pieniądze, ale to inna bajka samochodu :) z jednej bardziej nowoczesny i słabszy a z drugiej troszkę starszy ale ponoć lepsza petarda i 2.0 dci na łańcuszku uchodzi za mało awaryjny. Z resztą ile osób i jak traktowało auta to tyle opinii. Dlatego zbieram wszystkie na temat Clio IV. Chętnie poznam te auto od złej strony żeby wiedzieć czego ewentualnie się spodziewać :)

Nowy Użytkownik

Pokaż profil

Postprzez Radko » 14 kwi 2018, o 06:44

Clio 4 wróciło wymiarami do Clio 2.... a nawet mam wrażenie że jeszcze ciaśniej jest. :roll:

Co ty wygadujesz, miałem Clio 2 jeździłem 3 a teraz mam 4 i całkowicie nie zgadzam się z Twoją opinią. W Clio 2 masz zdecydowanie mniej przestrzeni niż w 3 lub 4 (co do 3 i 4 to tu gabarytowo jest podobnie).

Jeżeli szukasz wad Clio 4 to możesz dopisać trzeszczące gumy stabilizatora przy temperaturach poniżej 10 stopni Celsjusza (ale może już to poprawili po lifcie).
Radko

Pokaż profil

Postprzez sasio » 14 kwi 2018, o 08:39

W polifcie cisza, tak samo ze świstem z szyb
Renault Clio IV Grandtour 2017
1.2 D4F Limited+++

Czerwony Flamme
Moderator

Klubowicz
Moderator

Pokaż profil

Postprzez borsukldz » 19 kwi 2018, o 12:45

dzień dobry,
przymierzam się do zakupu Clio IV, miałem okazję jeździć Energy TCe 90, ale bardziej myślę nad wersją 120- ma 6 bieg i zawsze mocy więcej. pytanie do osób obeznanych w temacie- odczuwalna jest ta różnica mocy?
jak dobrze pójdzie to może w lipcu uda mi się kupić auto, chętnie je pokażę ;)
vel baluciarz7

Pokaż profil

Następna strona

Powrót do Forum Ogólne