przez Natan » 12 kwi 2018, o 22:08
Cześć
Ten silnik dręczyły w początkowych latach produkcji problemy z panewkami,pompą wtryskową,wtryskiwaczami (Delphi).Ogólnie z układem wysokiego ciśnienia.Bodajże od 2010 Renault wkłada pompy Boscha i wtryskiwacze.Praktycznie problem został wyeliminowany tym właśnie osprzętem.Spalanie rzeczywiste przy normalnej jeździe bez buta w podłodze to ok.4,5 l a przy bardziej dynamicznej jeździe + 1,5 l.Silnik z tą budą daje radę.Moja 4 letnia Renia jak do tej pory w środku nie trzeszczy na wybojach itp.I sądzę,że cała reszta użytkowników potwierdzi moje zdanie.Co niektórzy narzekają na świst powietrza przy większych prędkościach z okolic lusterek.Ja tego nie zaobserwowałem.Silniki w Reniach można spokojnie "wirusować".Nie polecam chińskich boxów,tylko profesjonalne strojenie.Nie są to duże pieniądze.W przypadku 90 KM jak moja Renia spokojnie można podciągnąć te 15-20 KM bez szkody dla silnika.I nie jest to uzależnione ingerencją w silnik (turbina,podniesienie ciśnienia sprężania itp).Oczywiście wszystko zależy od tego na jaki egzemplarz trafisz i czy jego przebieg jest realny.Z rdzą Renaty nie mają problemów.Ogólnie ujmując czasami potrafią być "humorzaste" i zaskoczyć nas kontrolką na desce.Nie dotyczy to tylko Renaulta.Elektronika nie jest mocną stroną większości francuzów.Najważniejsze dla silnika 1,5 dci to wymiana oleju,filtrów nie co 30 000 km jak zaleca producent,lecz maxymalnie co 15 000 km oraz dobrej jakości ON.
Pozdrawiam
Ostatnio edytowano 13 kwi 2018, o 09:04 przez
Natan, łącznie edytowano 1 raz