CLIO 5 ?!

Wszystko co dotyczy Renault Clio z wyłaczeniem problemów technicznych. Masz ciekawy link, przeczytałeś ciekawy artykuł w prasie, chciałbyś wygłosić swoją opinię - podziel się tym z nami.

Moderatorzy: Moderatorzy, Liderzy

Re: CLIO 5 ?!

Postprzez Bencyk » 10 sty 2020, o 22:59

Jeśli chodzi o Dacię duster to jeździłem nią z tym samym silnikiem dosłownie 5 minut przed clio. I o ile w clio spokojnie daje radę na trasie to w dusterze 120 to max. Potem przyspiesza jak wóz z węglem, do tego skrzynia jest inaczej zestopniowana i przy 140 obroty są już wyższe. No ale do tych 100 - 110 da się jechać. Plus też że to wtrysk pośredni więc LPG można śmiało montować.

Nowy Użytkownik

Pokaż profil

Postprzez januszb » 13 sty 2020, o 21:45

Tctomasz napisał(a):
januszb napisał(a):
Natan napisał(a): Wnętrze pokaż.

Pokazuję ;)

https://www.youtube.com/watch?time_cont ... =emb_title

Więcej filmików tutaj >>> https://pl.e-guide.renault.com/plk/Clio-5/Wideo

Piękne clio kupiłeś kolego, jeszcze raz gratuluję :-)

Piękne dzięki. :D

Początkujący

Pokaż profil

Postprzez januszb » 15 sty 2020, o 22:36

Bencyk napisał(a):Cześć,

Jak wychodzi spalanie ? Też przymierzam się do kupna clio V z silnikiem 1.0 właśnie w wersji intens. Myślę że auto spokojnie da radę na trasę, jeździłem testówką i przy prędkościach 120 - 140 jest bardzo cicho jak na ten segment, na pewno lepiej niż w kompaktowych Japończykach. Do tego 5 bieg jest bardzo długi i przy 140km/h jest tylko nieco ponad 3tys obrotów.

Wie ktoś może kiedy ma wejść do sprzedaży automat do 1.0 ?

W pierwszym etapie TCe 100 będzie oferowany w Nowym Clio w połączeniu z manualną, 5-stopniową skrzynią biegów.
Później oferta zostanie poszerzona o automatyczną skrzynię biegów X-TRONIC najnowszej generacji, dostosowaną do dróg europejskich i zapewniającą maksymalną elastyczność podczas jazdy po mieście.
Ponadto skrzynia została wyposażona w funkcję D-STEP, która odtwarza działanie skrzyni wielostopniowej na zróżnicowanych trasach i przy bardziej dynamicznych przyspieszeniach.
Z myślą o obniżaniu kosztów użytkowania i emisji spalin, silnik TCe 100 będzie również oferowany w wersji dwupaliwowej LPG.

Czyli trzeba na automat w TCe 100 jeszcze poczekać.

Początkujący

Pokaż profil

Postprzez Bogdan61 » 16 sty 2020, o 01:42

Obrazek

P.S. Clio z silnikiem SCe 65 - prędkość maksymalna i przyśpieszenie od 0 do 100 km/h - "w trakcie homologacji" :D Jak można oferować do sprzedaży auto nie znając jego parametrów (bo jest "ciągle" w trakcie homologacji). Ponoć prędkość maksymalna to 150 km/h, a przyśpieszenie od 0 do 100 km/h to 15,7 s.
# 103
Obrazek

Ekspert
Klubowicz
Majsterkowicz
Grupa Wsparcia

Pokaż profil

Postprzez sasio » 16 sty 2020, o 06:30

To jest właśnie podejście do tworzenia auta pod cennik - tak jak z biała Dacia Logan za 29.999zł, kiedyś była, ktoś słyszał ale nie wiele wie. Tak samo z Clio, doszliśmy do głupich czasów gdzie w auto za 46.999zł ma milion asystentów , lampy LED, i tak dalej ale komfortu praktycznie zero, nie można nawet zamówić klimy czy radia. Wersja jest bo jest i ma wyglądać w cenniku że Clio V jest poniżej 50 tysięcy. Jakoś nie wyobrażam sobie tekstu reklamy „Nowy Mercedes A klasa AMG już za 69.999zł*

* cena obejmuje auto bez kół, układu hamulcowego, wyposażenia wnętrza, posiada naklejkę AMG na tylnej klapie
Renault Clio IV Grandtour 2017
1.2 D4F Limited+++

Czerwony Flamme
Moderator

Klubowicz
Moderator

Pokaż profil

Postprzez mayn » 16 sty 2020, o 08:33

1.0 SCe zapowiada się katastrofą jeśli chodzi o osiągi. Moc 65 KM przy aż 6250 obr (wysokoobrotowy jak Honda) i śmieszne 95 Nm..... Silnik 100% adresowany dla dziadka po zawale.....

Bardzo Zaawansowany
Grupa Wsparcia

Pokaż profil

Postprzez konkie » 16 sty 2020, o 09:20

Zastanawiające, dlaczego go skręcili z 73 na 65 KM? Bo jeżeli to wynik zaostrzenia norm emisji, to to samo powinno się stać z VAG 1.0 MPI 75/80 KM, a one na razie nie znikają z cenników!

Średnio Zaawansowany

Pokaż profil

Postprzez Pan Bułka » 16 sty 2020, o 10:18

To popatrz na te cenniki jeszcze raz. Fabia i Ibiza 60/65 koni VW Up 60 koni.
Bułka – odmiana delikatnego pieczywa, najczęściej pszennego, żytniego lub kukurydzianego, w formie niewielkiej nieco spłaszczonej kulki.Oglądam Top Gear i się nie znam na autach.
Anna Maria

Zasłużony
Zlotowicz
Majsterkowicz
Klubowicz
Grupa Wsparcia

Pokaż profil

Postprzez freak13 » 7 lut 2020, o 15:29

Witajcie, no niestety jako fan marki znowu jestem zawiedzony niedopracowaniem w nowym modelu :/
W porównaniu do IV jest duży postęp w jakości wnętrza (wiem miałem dwie sztuki IV), ale to co się dzieje w elektronice to ja tego nie rozumiem - a co gorsza tak ma być i już (to jest tłumaczenie Centrali).

Wziąłem dla żony RS line (doposażone m.in. czujniki przód/tył i kamera, oświetlenie wewnętrzne - ambient light) i właśnie z tym jest problem.
1. Czujniki - podczas parkowania, jeżeli nie macie włączonego ekranu (jest w "Stand by") to zapomnijcie o sygnale dźwiękowym podczas zbliżania się do przeszkody!? Owszem kamera się odpala, odległość pokazuje ale dźwięku żadnego nie usłyszycie - sygnał dźwiękowy tylko i wyłącznie wtedy gdy macie włączony ekran! Co to jest za "durne" rozwiązanie????? Nadmienię, że wszystkie możliwe opcje związane asystentem parkowania mam powłączane. Przecież sygnał dźwiękowy powinien być niezależny od tego czy ekran jest włączony czy nie? Pierwszy raz spotykam się z czymś takim i to nawet w Renault (w innych modelach np. Megane 4, Espace dziadzia to normalnie).
2. Oświetlenie Ambient light (w tym momencie żałuję, że to dokupiłem) - jest problem z intensywnością tego oświetlenia, resetuje się za każdym razem jak wyłączymy samochód i pójdziemy np. na zakupy. Moje preferencje to ustawienie na 20% intensywności (zwłaszcza gdy jest ciemniej, a w szybie pasażera odbija się świecący pasek z tunelu środkowego), jednak po powrocie z zakupów (czy tam po nocy idziesz do garażu) i odpaleniu auta ponownie intensywność ustawia na 99%??? What? Tak dzieje się za każdym razem.
S
ą to drobne rzeczy, ale irytujące za każdym razem jak muszę nim jechać.
Ogólnie auto jest zdecydowanie lepiej dopracowane względem poprzednika, no ale dlaczego tak drobne rzeczy psują ogólne wrażenie (mówię o dłuższym użytkowaniu, a nie tylko o przejechaniu się).
Niech każdy Nowy posiadacz tego modelu sprawdzi to i napisze, bo może tylko u mnie jest taka wada - chociaż wątpię, ehhh.... a mogło być super :(

Początkujący

Pokaż profil

Postprzez januszb » 2 mar 2021, o 10:48

Witajcie.
Po roku użytkowania w moim CLIO V nie można ustawić na zegarze aktualnej daty i czasu.
W serwisie nie pomogli.
W centrali twierdzą, że brak aktualnego oprogramowania dla mojej wersji auta.

Miał ktoś taki problem, może w innej Reni ???

Początkujący

Pokaż profil

Postprzez Natan » 2 mar 2021, o 12:15

Może mapy w nawigacji straciły ważność i stąd problem z ustawieniem daty i czasu bo za to odpowiada GPS. Ale trochę to bez sensu jest. Nie każdy chce aktualizować mapy bo mu na tym nie zależy. A próbowałeś z ręki ustawić po wcześniejszym wyłączeniu funkcji "czas i data automatycznie" podobnie jak w telefonach ?.

Bardzo Zaawansowany

Pokaż profil

Postprzez januszb » 2 mar 2021, o 20:22

Wyłączałem automatyczną funkcję, ustawiałem ręcznie.
Nic to nie daje, bo po wyłączeniu zasilania i po ponownym włączeniu zapłonu data i czas fiksuje.
Robiłem aktualizację map, ale problem daty i czasu nie znika.

Początkujący

Pokaż profil

Postprzez Natan » 2 mar 2021, o 22:00

https://renault-connect.renault.pl/soft ... -evolution

"* Korekta błędu GPS WNRO (Week Number Roll Over) mającego wpływ na podawany czas, nawigację i usługi on-line".
Robiłeś to samo czy co innego :?: .

Bardzo Zaawansowany

Pokaż profil

Postprzez januszb » 2 mar 2021, o 23:09

W CLIO V mam system multimedialny Easy Link

Początkujący

Pokaż profil

Postprzez WinFS » 7 mar 2021, o 18:05

januszb, nie chcę straszyć, ale identyczne objawy w Clio 4 u mnie skończyły się wymianą całego radia (MediaNav evo).
Zapewne podobnie to działa w V i zegara manualnie nie ustawisz na stałe póki nie odepniesz anteny GPS - tylko wtedy system przełączy się na tryb bez auto synchronizacji z GPS.

Jak masz nawigację to wejdź sobie w jej opcje i poszukaj menu aygnału z satelit i zobacz sobie czy nie masz tam na zero wszystkiego co może oznaczać albo padło całe radio albo antena gps ale obstawiałbym radio bo co w antenie miałoby paść na dobrą sprawę.

Co to znaczy, że ASO nie pomogło? auto jest na gwarancji przecież - > ma działać i to ich problem żeby to naprawić. Nie daj się spławić.

Średnio Zaawansowany

Pokaż profil

Postprzez januszb » 9 mar 2021, o 18:25

Niestety dwie wizyty w serwisie nic nie dały.
Wysłałem e-maila do Dział Pomocy ds. Multimediów i Nawigacji Renault
Odpowiedź
"W nawiązaniu do przekazanego mi zgłoszenia, chciałbym przekazać, iż Producent pracuje obecnie nad rozwiązaniem kwestii błędnego
wyświetlania daty i godziny w systemie multimedialnym Easy Link.
Rozwiązanie to pojawi się wraz z publikacją aktualizacji oprogramowania.
W chwili obecnej nie jest znana data jej publikacji, a żadne rozwiązania możliwe do zaproponowania przez nasz dział, czy też Autoryzowany Serwis nie
wpłyną na działanie systemu.
W momencie publikacji aktualizacji, wyświetli się Panu komunikat na ekranie systemu multimedialnego."

Początkujący

Pokaż profil

Postprzez WinFS » 11 mar 2021, o 20:57

Ciekawe czy zdążą przed końcem gwarancji… a sprawdziłeś opcje navi/gps czy sygnał jest? Tak dla pewności...

Średnio Zaawansowany

Pokaż profil

Postprzez januszb » 12 mar 2021, o 20:51

Nawigacja działa.
Najwyraźniej brak aktualnego oprogramowania :crazy:

Początkujący

Pokaż profil

Postprzez bielaPL » 27 mar 2021, o 20:06

Hej. Zastanawiam się mocno nad Clio V. Raczej zen z automatyczną klima i lpg. I raczej z 2020r. Kilka pytań do użytkowników:
-jak z miejscem? Rodzina 2+1, dotychczas używamy fiata Bravo 2 i jest ok. Tutaj widze że bagażnik ma podobne wymiary 400l, w środku z testów mówili że też ok bo fotele cieńsze i jest trochę miejsca z tyłu(dziecko i fotelik). My wzrostowo 180 więc taka średnia krajowa i pod to ustawiamy siedziska przód.
-jak z LPG fabrycznym? Raczej śmiga czy raczej wkurza a ASO nie daje rady naprawiać? Jeździłem tym silnikiem w dusterze i było całkiem ok.
-troche myślę też o intense bez lpg, ale co tam jest ciekawego prócz cyfrowych zegarów i większego tabletu? Jakieś gadżety które są naprawdę warte pozbycia LPG(a może LPG omijać )? Rocznie robimy koło 16kkm głównie miejsko

Nowy Użytkownik

Pokaż profil

Postprzez jakub » 5 kwi 2021, o 11:51

@bielaPL Posiadam Intens 1.0 z 2020 + kilka pakietów wyposażenia dodatkowego. Co do ZEN vs Intens to na pewno jakość wykonania wnętrza na plus w Intens - miękkie boczki drzwi (przód), kokpit również (nie pamietam jak w ZEN, być może tutaj jest podobnie). Wg. mnie lepszej jakości (i ciekawszy wzór) tapicerki standardowej w Intens. W tej chwili wiem, że Intens standardowo ma mniej wyposażenia niż wersje z 2020, z wersją ZEN na pewno jest podobnie. Co do cen to jak uda Ci się znaleźć wersję z 2020 dobrze wyposażoną to nie zastanawiaj się ;) moja wersja z dodatkami które posiadam to obecnie wzrost ceny o grubo ponad 15tys zł :o

Nawiązując do wnętrza to miejsca wg. jest wystarczająco dla 2 osób dorosłych (dzieci nie mam, także tutaj nie pomogę). Miałem również Clio IV GrandTour i na pewno było węższe w środku, wcześniej miałem też Clio III i tam było zdecydowanie mniej miejsca pod każdym względem. Moje ostatnie auto przed zakupem Clio V to był Citroen C4 Cactus i szczerze to nie odczuwam dużej różnicy we wnętrzu jeżeli chodzi o wymiary (co innego jakość ;) Cactus był strasznie plastikowy).

Jak masz jakieś konkretne pytania śmiało pisz :)

Początkujący

Pokaż profil

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Forum Ogólne