Moderatorzy: Moderatorzy, Liderzy

Zgreg napisał(a):Dla mnie z systemów bezpieczeństwa najważniejsze, to w kolejności;
-rozwaga kierowcy
-pasy bezpieczeństwa
-umiejętności kierowcy
-opony
-abs
Cała reszta jest dopiero dalej.

mayn napisał(a):Dzisiaj koniecznie ESP to podstawa.

wojteks napisał(a):mayn napisał(a):Dzisiaj koniecznie ESP to podstawa.
Dla idiot kierowców którzy mnożą się na pęczki niestety tak

mayn napisał(a):Jakbyś naukowcu wyprowadził samochód w takiej sytuacji z zwykłego włączania się do ruchu ?
http://www.youtube.com/watch?v=3fCQuJVx69Q#t=35s

mayn napisał(a): pamiętam wypadki sprzed wielu lat jak samochody osobowe były sprasowane w placki przez TIRy które nie hamowały.
mayn napisał(a):Przejedźcie na jakimś placu taką próbę jak na poniższym filmiku Clio I, II, III bez ESP 60 km/h, zamiast 80 km/h jak na filmiku. Miałem Clio 2 i wiem że było by to niemożliwe

wojteks napisał(a):Hmm, wypadki zgniecenia osobówek nadal się zdarzają. Może najnowsze samochody osobowe/ciężarowe maja radary, aktywne tempomaty itp. pomagające/wspomagające/zabezpieczające systemy ale to i tak nie zastąpi myślenia kierowcy.
wojteks napisał(a):Clio III prowadzi się lepiej niż II ale dochodzimy do sytuacji że samochodem bez ESP i innych systemów nie da się normalnie jechać (patrz mercedes A i sławny test łosia, bez elektroniki nie może jeździć).
wojteks napisał(a):Samochody będą coraz bardziej skomplikowane a to znaczy nienaprawialne w normalnych warunkach prostego warsztatu a to mocno podniesie koszt ich utrzymania. Za chwilę dojdziemy do sytuacji kiedy nie będzie opłacało się mieć samochodu bo taksówka, wypożyczenie na minuty/dni zawsze prawie nowego samochodu będzie mniej rocznie kosztować niż zakup i utrzymanie własnego.

mayn napisał(a):Zgreg napisał(a):Dla mnie z systemów bezpieczeństwa najważniejsze, to w kolejności;
-rozwaga kierowcy
-pasy bezpieczeństwa
-umiejętności kierowcy
-opony
-abs
Cała reszta jest dopiero dalej.
Takie wyposażenie było najważniejsze 20 lat temu w Clio 2 w 1998 roku. Dzisiaj koniecznie ESP to podstawa.

mayn napisał(a): tutaj również gdyby było ESP bez problemu by skorygowało tor jazdy...

Zgreg napisał(a): Czy EPS umożliwiłby dalszą jazdę,tego nie wiem.
Zgreg napisał(a):Jest nawet taki film, na którym system broniący bmw przed bączkiem, uniemożliwia zmianę pasa ruchu. Wyraźnie, na zwolnionym tempie, widać o ile skręcone są przednie koła. Przy tej prędkości to już bardzo dużo. Nie będę pisał co myślę o kierowcy tego "cuda techniki".

Zgreg napisał(a): Kierownicę nadal trzyma człowiek.

Zgreg napisał(a):Wystraszony kierowca z poprzedniego linku, pomimo działania systemu, mógłby wjechać w bariery. Przecież EPS nie wie gdzie jest droga. Ma tylko nie dopuścić do kręcenia bączków. Kierownicę nadal trzyma człowiek.

mayn napisał(a):Suzuki Swift na filmiku nie miało ESP.

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość