Clio IV faza 1

Wszystko co dotyczy Renault Clio z wyłaczeniem problemów technicznych. Masz ciekawy link, przeczytałeś ciekawy artykuł w prasie, chciałbyś wygłosić swoją opinię - podziel się tym z nami.

Moderatorzy: Moderatorzy, Liderzy

Re: Clio IV faza 1

Postprzez maciek30_pl » 8 paź 2012, o 10:25

Cassis napisał(a):Bogdan61, dacia jest idealnym autem dla firm w których nie liczy się prestiż tylko żeby auto było wołem roboczym, tanim, pakownym, na podzespołach znanej marki i z duża bazą serwisową.

Tacie szykuje się wymiana floty w pracy (pracuje jako przedstawiciel handlowy w dużej firmie). Ostatnio szef taty mówił, że zastanawiali się nad Dacią ale podobno mimo dobrej ceny zakupu, koszty serwisów wychodzą niekorzystnie. Podobno w nawet w Skodzie dużo taniej wychodzi :)

Ale nie zmienia to faktu, że Dacia ze zdjęcia wygląda mi na Clio 3 po modach :D

Zaawansowany
Zasłużony
Grupa Wsparcia
Klubowicz

Pokaż profil

Postprzez Driv3r » 8 paź 2012, o 20:31

bo ogolnie ceny przegladow w dacii / renault / nissanie sa kosmiczne :/
ja wiecej placilem za przeglad clio niz za przeglad accorda, mimo, ze do hondy wchodzilo prawie 2x wiecej oleju :japierdole:

w skodzie sa bardzo korzystne rabaty serwisowe dla flot i stad wynika duza ich popularnosc - podobnie jest u vw.
Obrazek

- Tato czy ten samochód jest chory?
- Nie synku, to diesel...
More is Better

Grupa Wsparcia
Klubowicz
Majsterkowicz

Pokaż profil

Postprzez organic » 8 paź 2012, o 21:01

zawsze można na przegląd zabrać swój olej i filtry, wyjdzie jak w skodzie :mrgreen:

Obrazek
..............
C3 ph1 1.4 16v
..............
W życiu trzeba mieć zasady.
Kobiety i samochodu nie pożyczam.

Zaawansowany
Grupa Wsparcia
Klubowicz

Pokaż profil

Postprzez ion » 8 paź 2012, o 22:18

Czy ja wiem... przegląd Clio 3 ph2, w ASO przy przebiegu 60 tyś. koszt 900 zł brutto. Przeglądy robi się co 30 tyś.
Tragedii nie ma.
ion

Pokaż profil

Postprzez Bogdan61 » 9 paź 2012, o 10:47

ion napisał(a):Czy ja wiem... przegląd Clio 3 ph2, w ASO przy przebiegu 60 tyś. koszt 900 zł brutto. Przeglądy robi się co 30 tyś.
Tragedii nie ma.

A w Dacii co 15 tys. km lub co rok (w zależności, co pierwsze nastąpi).
# 103
Obrazek

Ekspert
Klubowicz
Majsterkowicz
Grupa Wsparcia

Pokaż profil

Postprzez look » 9 paź 2012, o 11:03

ion napisał(a): Przeglądy robi się co 30 tyś.
Tragedii nie ma.

tragedia to jest, jak się trzyma tych 30 kkm, a potem narzekanie że nie dobre bo francuskie ;) ... tak naprawdę, żeby auto służyło długo i bezawaryjnie olej zmieniać trzeba co 15 kkm (jeśli bez gazu)
look

Pokaż profil

Postprzez Pan Bułka » 16 lis 2012, o 16:13

Temat został wydzielony. Wrażenia z użytkowania opisujemy tutaj viewtopic.php?f=14&t=19448
Bułka – odmiana delikatnego pieczywa, najczęściej pszennego, żytniego lub kukurydzianego, w formie niewielkiej nieco spłaszczonej kulki.Oglądam Top Gear i się nie znam na autach.
Anna Maria

Zasłużony
Zlotowicz
Majsterkowicz
Klubowicz
Grupa Wsparcia

Pokaż profil

Postprzez Bogdan61 » 16 lis 2012, o 21:58

Wyliczyłem sobie (przykładowo) ile kosztuje najtańsze nowe Clio. Cena podstawowa (wersja standardowa - Authentique) z silnikiem 1,2 16V 75 KM - koszt 40950 zł. Dalej, tylko biały kolor nadwozia jest gratis, za wszystkie pozostałe kolory (niemetalizowane i metalizowane) jest obowiązkowa dopłata od 650 do 2000 zł. Ten ładny czerwony kosztuje 2000 zł, więc można wybrać tańszy np. szary platynowy za 1800 zł (czyli metalik). Oczywiście warto jeszcze dopłacić chociaż za klimatyzację manualną (koszt 2000 zł) i koło zapasowe (koszt 310 zł). Czyli podstawowa wersja z klimą kosztuje: 45 060 zł.

P.S. Gdyby wybrać lepszy silnik czy wyposażenie, to cena może wynieść ok. 50 tys. zł (lub więcej), a nowe Megane 1,6 (100 KM) Expression2 5d w promocji kosztuje teraz 52550 zł.
# 103
Obrazek

Ekspert
Klubowicz
Majsterkowicz
Grupa Wsparcia

Pokaż profil

Postprzez organic » 16 lis 2012, o 22:13

Bogdan61, ja szczerze mówiąc, gdybym miał teraz zmienić auto to chyba szybciej bym się zdecydował na nową Dacie Sandero Stepaway - full wersja z silnikiem dci90 - 51 400 (lakier metalik w cenie)

Obrazek
..............
C3 ph1 1.4 16v
..............

Zaawansowany
Grupa Wsparcia
Klubowicz

Pokaż profil

Postprzez oji » 17 gru 2012, o 10:36

a widzieliscie FL CLIO II na Clio IV - takie rzeczy tylko w Brazylii, ciekawe kiedy w EU taki pakiet tuningowy bedzie dostepny.
http://www.autoevolution.com/news/clio- ... 49438.html
oji

Pokaż profil

Postprzez Pan Bułka » 17 gru 2012, o 11:20

Jest już o tym temat w tym dziale.
Bułka – odmiana delikatnego pieczywa, najczęściej pszennego, żytniego lub kukurydzianego, w formie niewielkiej nieco spłaszczonej kulki.Oglądam Top Gear i się nie znam na autach.
Anna Maria

Zasłużony
Zlotowicz
Majsterkowicz
Klubowicz
Grupa Wsparcia

Pokaż profil

Postprzez System » 8 sty 2013, o 21:04

Witam,

Żona dzisiaj zobaczyła w galerii nowe Clio IV, kolor czerwony i chcę, chcę, chcę...

Sek w tym, ze ja nigdy francuza nie miałem (poza Citroenem CX, cudne autko, tylko gdyby nie miało tego zawieszenia hydropneumatycznego ) i trochę boję się że po gwarancji może być awaria za awarią.
Silnik raczej 1.5 Energy dCi 75 lub benzyna 1.2 16v 75.
Diesla, bym wolał, ale boję się , bo auto by jeździło na trasie ok. 6 km do pracy, no chyba że ma system dopalania filtra.

Napiszcie, co może mnie spotkać w Clio IV.
Jakie są typowe usterki 1.5 Energy dCi 75 lub 90 km albo benzyna 1.2 16v 75 ?
O tym dieslu słyszałem same nie pochlebne recenzje, tylko czy zasadne.

Do tej pory żona jeździła japsem i przez prawie 10 lat zepsuł się łącznik stabilizatora i nowy wydech (przebieg 140 tys km).

Pozdr.
System

Nowy Użytkownik

Pokaż profil

Postprzez mihau78 » 8 sty 2013, o 21:42

Odebrał już ktoś z Was nowe Clio? Ciekaw jestem pierwszych wnikliwych obserwacji okiem fana clio

Początkujący

Pokaż profil

Postprzez System » 8 sty 2013, o 21:50

Panie i Panowie temat pilny, kobitka chce Clio IV.

Odpiszcie na mój powyższy post.

Pozdr.
System

Nowy Użytkownik

Pokaż profil

Postprzez organic » 8 sty 2013, o 21:52

Póki co głównymi klientami salonów Renault są szkoły nauki jazdy. Ja jeszcze nie widziałem Clio IV bez elki na dachu.
Odważnych na silnik 0,9 chyba za wielu nie ma (co nie oznacza że to zły silnik, po prostu nie wiadomo jak się będzie sprawował), 1,2 jest w tym aucie mułowaty a diesle już podnoszą koszty zakupu.

Obrazek
..............
C3 ph1 1.4 16v
..............

Zaawansowany
Grupa Wsparcia
Klubowicz

Pokaż profil

Postprzez mayn » 8 sty 2013, o 22:28

Znajomy ma Clio IV 0.9 TCe, twierdzi że bardzo dobrze wyciszone auto i dość dobrze przyspiesza do 100 km/h.... Na przełomie marca - kwietnia ma się pojawić 1.2 TCe o mocy około 120 KM.

Bardzo Zaawansowany
Grupa Wsparcia

Pokaż profil

Postprzez Francuz » 8 sty 2013, o 23:01

System napisał(a): ja nigdy francuza nie miałem

ja też sobie nie przypominam :think: :japierdole: :oops:
ogólny RESPECT itd...

Zlotowicz
Grupa Wsparcia

Klubowicz

Pokaż profil

Postprzez Bogdan61 » 8 sty 2013, o 23:04

System napisał(a):Panie i Panowie temat pilny, kobitka chce Clio IV.

Odpiszcie na mój powyższy post.

Pozdr.
System

Jak na takie małe przebiegi, to lepsze będzie Clio IV z silnikiem benzynowym 1,2 16V 75KM :) Nie ma co się zastanawiać, jak kupujesz nowe - tylko brać.
# 103
Obrazek

Ekspert
Klubowicz
Majsterkowicz
Grupa Wsparcia

Pokaż profil

Postprzez Driv3r » 9 sty 2013, o 00:21

tak w temacie wyglądu...
w czerwonym lakierze w full opcji wyglada niezle.
ale wersja bida w niemetaliku nie wyglada w ogole - jest obrzydliwe zwlaszcza z przodu oraz z profilu.
Obrazek

- Tato czy ten samochód jest chory?
- Nie synku, to diesel...
More is Better

Grupa Wsparcia
Klubowicz
Majsterkowicz

Pokaż profil

Postprzez System » 9 sty 2013, o 00:57

Tylko, że wersja benzyna 75 KM ma ok. 15 sec do 100 km/h czyli będzie chyba bardzo mułowata.

Napiszcie o dieslu 75 KM lub/i 90 KM, jak z awaryjnością i czy ma funkcję dopalania filtra cząstek stałych, czy ad blue ?
Jak wrażliwe na paliwo czy wykonanie są pompowtryskiwacze i jak wygląda awaryjność turbin ?
Ile kosztują pompowtryskiwacze ?

Widzę że posiadacze C III mają też problem z zawieszeniem, a maglownice są trwałe ?

Piszcie, bo mam mało czasu !!! :)

Pozdr.
System

Nowy Użytkownik

Pokaż profil

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Forum Ogólne