Jaki silnik benzynowy do Clio III

Wszystko co dotyczy Renault Clio z wyłaczeniem problemów technicznych. Masz ciekawy link, przeczytałeś ciekawy artykuł w prasie, chciałbyś wygłosić swoją opinię - podziel się tym z nami.

Moderatorzy: Moderatorzy, Liderzy

Re: Jaki silnik benzynowy do Clio III

Postprzez Driv3r » 19 lut 2012, o 22:48

rider5, ja mam na szczęście inne oznaczenie silnika (o ile to ma znaczenie).
Ile Ty masz nalatane?
Obrazek

- Tato czy ten samochód jest chory?
- Nie synku, to diesel...
More is Better

Grupa Wsparcia
Klubowicz
Majsterkowicz

Pokaż profil

Postprzez rider5 » 19 lut 2012, o 22:49

117kkm z czego ostatnie 10kkm z ciągłymi wymianami akumulatora :japierdole: Silnik napewno ma znaczenie bo każda zmiana to inny kod silnika.
488, Maloo, R8, F4 Senna

Ekspert
Grupa Wsparcia
Zasłużony

Pokaż profil

Postprzez Duster » 20 lut 2012, o 00:32

mayn napisał(a): Nic nie jest pewne. Pewna jest tylko śmierć :)

... i podatki :P

rider5 napisał(a): Użytkownicy TCE, wszystko jeszcze przed wami :twisted:

albo i nie bo żeby zrobić Twój przebieg potrzebuję 11lat - do tego czasu zmienię auto ;)

rider5 napisał(a):Dlaczego uważam że bubel? Pomijając fakt że to konstrukcja wybitnie nieudana z technicznego punktu widzenia to użytkuję je niespełna 2 lata więc wiem jak jeździ, ile pali itp.

Kolega klikszen chce kupić auto z 2006-2008, tam siedzi krótka skrzynia, odczucia są trochę inne - mam porównanie bo w rodzince jest takie TCE. Co do długiej skrzyni - żeby było ciekawiej, choć remap wpływa bardzo korzystnie na elastyczność to odczucia za bardzo się nie zmieniają (poza 2ką i 3ką) - z długą jest ciszej i przez to wrażenie, że nie jest agresywniej. To tak jak w teście elektrycznej Tesli: 0-100 3.7s, ale prawie nic nie słychać więc i wrażenia subiektywnie mniejsze.

Driv3r napisał(a):Ja zaryzykuję stwierdzenie, że Renault mocno popsulo Clio podczas "niby modernizacji", czyli podczas wprowadzania PH2.

PH2 - Zmiany stylistyki i bezpieczeństwa - rozszerzone strefy zgniotu (+25 mm przód + 16mm tył). Widać nie wszystko zepsuli ;)
Były właściciel Clio III Grandtour 20th

Bardzo Zaawansowany
Grupa Wsparcia

Pokaż profil

Postprzez Driv3r » 20 lut 2012, o 08:16

Duster napisał(a):rozszerzone strefy zgniotu (+25 mm przód + 16mm tył)

o tym na przykład nie wiedziałem...
Obrazek

More is Better

Grupa Wsparcia
Klubowicz
Majsterkowicz

Pokaż profil

Postprzez less_pl » 20 lut 2012, o 10:29

tce, a ogółem każde auto z Turbo kupiłbym tylko:
- gdy jest gwara fabryczna (tutaj odpada rocznikowo)
- gdy naprawdę wiem kto i jak tym jeździł/dbał
- ewent. niektóre komisy dają gwarancje mech. na rok/czy też na poszczególne elementy. w 80% przypadków jest to g. warte, bo tak jest napisana sprytnie, że nie idzie tak popsuć by podeszło pod warunki "gwarancji". Ale są też wyjątki i naprawdę pokrywają naprawy do iluśtam tyś. zł. czasami warto dopłacić kilka stówek a mieć lżejsze sumienie :)

tce to dość przyjemny silnik, ale by jechać "dynamicznie" to trzeba go kręcić i mały wirek w baku. Mi notorycznie brakuje mocy przy delikatnym ruszaniu :P (zboczenie od diesli) ruszam bez gazu a tu 1.2 zdycha :)
spalanie w mieście ok 7-7,5 na krótkich dystansach, jak z 10> km, to spada poniżej 7. trasa to ok 6. By zrobić 5l to naprawdę full-emeryt mode :)
less_pl

Pokaż profil

Postprzez Driv3r » 20 lut 2012, o 10:32

less_pl napisał(a):spalanie w mieście ok 7-7,5 na krótkich dystansach

WooooooooooooW
jakiś tutorial jak to osiągnąć? bo ostatnio wychodzi mi ponad 8 litrów a nie przekraczam 3000 obrotów... :roll:

pełna racja z dużym ryzykiem kupna używanego auta z turbiną, ale z drugiej strony turbina w tce jest malutka a co za tym idzie taniutka, wiec ewentualna wymiana nie zrujnuje budżetu.
Obrazek

More is Better

Grupa Wsparcia
Klubowicz
Majsterkowicz

Pokaż profil

Postprzez Pan Bułka » 20 lut 2012, o 16:30

O silniku TCe jest osobny wątek a autor tematu uzyskał wystarczającą odpowiedź na zadane pytanie. ZAMYKAM.
Bułka – odmiana delikatnego pieczywa, najczęściej pszennego, żytniego lub kukurydzianego, w formie niewielkiej nieco spłaszczonej kulki.Oglądam Top Gear i się nie znam na autach.
Anna Maria

Zasłużony
Zlotowicz
Majsterkowicz
Klubowicz
Grupa Wsparcia

Pokaż profil

Poprzednia strona

Powrót do Forum Ogólne