Clio II ph2 jaki silnik ? 1.4 16V vs. 1.6 16V vs. 1.5 dCi 82

Wszystko co dotyczy Renault Clio z wyłaczeniem problemów technicznych. Masz ciekawy link, przeczytałeś ciekawy artykuł w prasie, chciałbyś wygłosić swoją opinię - podziel się tym z nami.

Moderatorzy: Moderatorzy, Liderzy

Re: Clio II ph2 jaki silnik ? 1.4 16V vs. 1.6 16V vs. 1.5 dC

Postprzez Puhcio » 9 kwi 2011, o 16:25

Mi bardziej chodziło o różnicę między dCi 65 a 82.

Bo z 82 można podobno łatwo zrobić 100 KM, a z 65 "tylko" 80parę :)
I zastanawiam się skąd różnica.
Puhcio

Pokaż profil

Postprzez seba9196 » 9 kwi 2011, o 16:53

To wydajniejsze wtryski i na pewno jest podniesione doładowanie z 1,05 na 1,2 bara ;)
seba9196

Pokaż profil

Postprzez blaz » 10 kwi 2011, o 13:22

i jaka decyzja postanowione cos?:)
to 65km nie jedzie tak tragicznie, jechałem thalka z tym silnikiem i wcale nie taka masakra, nie czuc tych 15s do setki a prostsza troche i tansza konstrukcja niz 85km. Jezdziłem troche oplem combo, nie wiem jaka moc ale na pewno nie wiecej jak 65km 1.7 Di, nawet deko zapakowany ładnie sie zbierał a to wsumie nimi dostawczak ;) wiec moim zdaniem: przejechac sie kazdym z tych aut po prostu, w byle komisie co któryms tam mozna klio spotkac i sie karnąc po prostu
blaz

Pokaż profil

Postprzez Puhcio » 10 kwi 2011, o 14:42

Decyzja taka, że próbuję się dodzwonić do tego dCi 65 z Katowic.

Do Wodzisławia dzwoniłem, mają niby zaklepane auto do poniedziałku, ktoś pieniądze organizuje.
I okazało się, że opony letnie jeszcze do wymiany, ale zostawili ori, żeby potwierdzić przebieg.

Nic innego ciekawego w okolicy nie ma.
Puhcio

Pokaż profil

Postprzez blaz » 10 kwi 2011, o 15:23

http://www.youtube.com/watch?v=hzv0TaopBvA tak jedzie wspomniane combo o tej samej mocy i sporo wiekszej wadze, nie ma tragedi w realu czuc troche wiecej mocy a combo chyba nawet turbo nie miało ;)
blaz

Pokaż profil

Postprzez Puhcio » 10 kwi 2011, o 18:21

Byłem zobaczyć tego diesla dCi 65.
Faktycznie całkiem żwawo ten silnik sobie radził, do miasta w sam raz.
A spalanie na komputerze 4,7 po mieście :shock:

Auto wydawało się być zadbane, facet widać nie oszczędzał na nim. W środku trochę brudny, do wyprania. ;)
Panel od klimatyzacji nie wyświetlał dobrze temperatury, a na tylnej klapie odchodził lekko lakier przez ramkę
od tablicy rejestracyjnej. Zimówki mają drugi sezon, a letnie trzeba by kupić nowe.

Wydawał się całkiem sensowny, myślę ;)
Puhcio

Pokaż profil

Postprzez seba9196 » 10 kwi 2011, o 18:38

Nie było słychać wtrysków? Żadnych kopceń itd?
seba9196

Pokaż profil

Postprzez Puhcio » 10 kwi 2011, o 18:40

Nie widziałem, żeby zakopcił. A silnik chodził równo, po włączeniu klimatyzacji też.
Patrzyłem na YT na filmiki dCi z uszkodzonymi wtryskami.

A i tak przed zakupem wziąłbym go do serwisu.

BTW - czy te extreme miały czujnik deszczu/zmierzchu ?
Puhcio

Pokaż profil

Postprzez rider5 » 10 kwi 2011, o 19:19

Puhcio napisał(a):BTW - czy te extreme miały czujnik deszczu/zmierzchu ?

Nie miały.
488, Maloo, R8, F4 Senna

Ekspert
Grupa Wsparcia
Zasłużony

Pokaż profil

Postprzez blaz » 10 kwi 2011, o 19:46

ochłoń ze 2 dni i jedz na kompa, dasz 50zł i powiedza ci wszystkoi o stanie wtrysków turba i innych błedach ;)
blaz

Pokaż profil

Postprzez Puhcio » 10 kwi 2011, o 19:55

Na komputerze powiedzą coś o wtryskach i turbinie ? :)
Puhcio

Pokaż profil

Postprzez blaz » 10 kwi 2011, o 20:06

w cytrynie hdi wszystko mi powiedzieli min ze turbina sie zacina czasem a wtrysk przelewa ;p
blaz

Pokaż profil

Postprzez seba9196 » 10 kwi 2011, o 20:11

Tak tak podpięcie pod komputer daję dużo. Wyskakuje im czy nie ładują na minus itd.
seba9196

Pokaż profil

Postprzez Puhcio » 10 kwi 2011, o 20:40

A ktoś może polecić, gdzie to mogę zrobić w okolicach Katowic ?

Jedyny serwis jaki znam, to Autoreno -> http://www.autoreno.slask.pl/index.html
Opinie mają różne, a przez telefon powiedział, że wtrysków na kompie nie sprawdzę - tylko przelewówka.
Ale mam podjechać, bo robią takie 3 silniki dzienne i wie, który dobrze pracuje.
Koszt 100 zł, przegląd przed zakupem.
Puhcio

Pokaż profil

Postprzez seba9196 » 10 kwi 2011, o 20:46

Wiesz jesli ktoś ma styczność z silnikami Renault na co dzień to przypuszczam że od razu pozna czy coś jest nie tak. Jak moje wtryski prosiły o regenerację to mechanik nawet nie musiał podpinać pod kompa, usłyszał silnik i od razu wiedział co jest. U brata natomiast w hdi jak podpinali kompa na diagnostyce to mieli wszystkie dane odnośnie wtrysków, turbiny itd. Dlatego też myślę, że w dci też mają taką możliwość.
seba9196

Pokaż profil

Postprzez rider5 » 10 kwi 2011, o 20:46

ASO Pietrzak na Bocheńskiego.
488, Maloo, R8, F4 Senna

Ekspert
Grupa Wsparcia
Zasłużony

Pokaż profil

Postprzez Puhcio » 10 kwi 2011, o 20:54

rider5 napisał(a):ASO Pietrzak na Bocheńskiego.

Fakt, z tego co pamiętam diagnostyka 160 zł. Może faktycznie się skuszę ...
Masz jakieś pozytywne doświadczenia z nimi ?
Puhcio

Pokaż profil

Postprzez rider5 » 10 kwi 2011, o 21:12

Tylko takie że byłem u nich na serwisie klimy i potwierdzili moje obawy że ASO w Cieszynie nabiło mnie w butelkę. Są elastyczni i można się z nimi dogadać.
488, Maloo, R8, F4 Senna

Ekspert
Grupa Wsparcia
Zasłużony

Pokaż profil

Postprzez blaz » 10 kwi 2011, o 22:24

jak sie znaja to pojedz tylko zeby sprzedajacy nie był mkumplem tego z warsztatu jak u mnie.., i musiałem gdzie indziej jechac;p i zagdaałem z gościem na stornie na jego doświadczenie czy cos powaznego, czy by to kupił itp... podejscie tez wazne :)
blaz

Pokaż profil

Postprzez rider5 » 10 kwi 2011, o 22:28

blaz, ASO nie idzie na takie układy więc Pietrzak wydaje się być ok. Ja do nich nie mam zastrzeżeń. U nich prowadzę serwis mojego auta, a po drodze mam kilka innych ASO...
488, Maloo, R8, F4 Senna

Ekspert
Grupa Wsparcia
Zasłużony

Pokaż profil

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Forum Ogólne