Wyposażenie wersji Societe

Wszystko co dotyczy Renault Clio z wyłaczeniem problemów technicznych. Masz ciekawy link, przeczytałeś ciekawy artykuł w prasie, chciałbyś wygłosić swoją opinię - podziel się tym z nami.

Moderatorzy: Moderatorzy, Liderzy

Wyposażenie wersji Societe

Postprzez Ursus451 » 27 paź 2010, o 23:29

Jak to jest z wersją Societe? Wyposażyłem się ostatnio w książkę z WKiŁ - Renault Clio II 1998-2001 i wiele elementów nie jest tak jak u mnie :)

Takie najbardziej, które rzuciły mi się w oczy:
- brak ABSu - wg. książki ABS miały wszystkie wersje po 1999 (moja jest z 2001)
- wtryski na 5 kabli - wg. książki wtryskiwacze działają parami, nie mają 5 a 3 styki we wtyczce.
- brak regulatora ciśnienia przy listwie paliwa wtryskiwanego
- brak podświetlenia bagażnika a raczej czujnika otwierania klapy

Co to więc za wersja ? Jakiś totalny mix! Taka golizna, że nawet światło w bagażniku się zapala dopiero po otwarciu drzwi bocznych, bo nie ma czujnika od klapy.

Czy ktoś ma też taką wersję? Czy wszystkie Societki to takie golasy?

Jakie najczęściej są w nich silniki?

Da się je przywrócić do wersji osobowej? Jeśli tak to jakie elementy trzeba dokupić?

Proponuję aby ten temat był takim zbiorem informacji o tej ciekawej i wydaje mi się, że licznej wersji Clio. Szczególnie w firmach.

Proszę moderatorów o przeniesienie do odpowiedniego działu, jeśli źle wybrałem.
Ursus451

Pokaż profil

Postprzez robson88 » 27 paź 2010, o 23:40

Czy wszystkie Societki to takie golasy?

Tak,ale zawsze można go doposażyć
robson88

Pokaż profil

Postprzez Ursus451 » 27 paź 2010, o 23:55

No ja u siebie póki co tylko założyłem halogeny (od Laguny nowej) oraz czujnik otwarcia klapy bag. by mieć w nim światło :)

Zastanawiałem się nad przejściem na wersję osobową, ktoś tego próbował ? Kosztowne to?
Ursus451

Pokaż profil

Postprzez Driv3r » 28 paź 2010, o 06:25

ja miałem societe, ale z roku 2005 i tam było:
- abs
- elektryczne szyby
- oświetlenie bagażnika było
- dwie poduchy
Silniki w roku 2005 to 1.2 60 KM i 1.5 dCi 65 KM.
Z opcji można było dokupić halogeny, klimę manual, radio firmowe, lusterka elektryczne i lakier metalic.
Obrazek

- Tato czy ten samochód jest chory?
- Nie synku, to diesel...
More is Better

Grupa Wsparcia
Klubowicz
Majsterkowicz

Pokaż profil

Postprzez ziomek4007 » 28 paź 2010, o 10:20

Ursus451 napisał(a):założyłem halogeny (od Laguny nowej)

mógłbyś zapodać fotkę jak to wygląda? :)
Megane IphII 1.6 16V
Megane IIphII 1.5dCi

Średnio Zaawansowany
Grupa Wsparcia

Pokaż profil

Postprzez robson88 » 28 paź 2010, o 10:29

No ja u siebie póki co tylko założyłem halogeny (od Laguny nowej) oraz czujnik otwarcia klapy bag. by mieć w nim światło :)

Może sobie zamontować
-komputer
-elektryczne szyby /lusterka
-podgrzewane siedzenia
-wyświetlacz nawet na radio update list
-wiele innych
co do kosztów zależny za ile wyrwiesz cześć .
robson88

Pokaż profil

Postprzez Maniek » 28 paź 2010, o 16:11

Sosiete to taka hi-bida (taka podstawa). ABS nie był seryjnie montowany w Clio II, dopiero w Clio II ph II ABS był montowany seryjnie we wszystkich wersjach.
Maniek

Pokaż profil

Postprzez ralphgot32 » 28 paź 2010, o 20:34

maniek jesli golas ma 2 poduchy abs elektryke klime tempomat to ja mam takiego golasa wlasnie i dobrze mi z tym :arrow:

Średnio Zaawansowany
Klubowicz

Pokaż profil

Postprzez Maniek » 28 paź 2010, o 20:50

ralphgot32, ty masz cII ph IV. Renault wraz z kolejną fazą zmieniał podstawowe wyposażenie, które i tak na podstawowe jest bardzo wysokie. Jeżeli masz wersje sosiete z klimą i tempomatem to masz to dokupione bo w tej wersji w standardzie tego nie było. Elektryka w każdym CII od ph II w górę to standard, tak jak samo jak 4! poduchy (kierowcy, pasażera, i dwie w fotelach). CII nawet w standardzie było dobrze wyposażane w porównaniu z konkurencją :)
Maniek

Pokaż profil

Postprzez ralphgot32 » 28 paź 2010, o 21:15

ja tylko protestuje nad tym vby okreslac societe campus jako golasy... byly gole byly "ubrane" nie mam dokupionych opcji moj jest francuzzz...

Średnio Zaawansowany
Klubowicz

Pokaż profil

Postprzez Maniek » 28 paź 2010, o 21:27

Widzisz sprawa się wyjaśniła bo nie masz zwykłej wersji sosiete tylko societe campus i to do tego z franci. Zwykłe sosiete/autentiqe może faktycznie nie jest golasem ale bez doposażenia jest najbardziej "gołym" Clio :)
Maniek

Pokaż profil

Postprzez Ursus451 » 1 lis 2010, o 21:04

ziomek4007 napisał(a):
Ursus451 napisał(a):założyłem halogeny (od Laguny nowej)

mógłbyś zapodać fotkę jak to wygląda? :)

Ok, wrzucę fotkę na dniach :)

U mnie są:
2x airbag

hehe i to tyle.
Ursus451

Pokaż profil

Postprzez Maniek » 1 lis 2010, o 22:44

Ursus451 napisał(a):U mnie są:
2x airbag

hehe i to tyle.

Bo masz ph I :)

PS: Wrzuć fotki bo i ja jestem ciekawy jak to wygląda :)
Maniek

Pokaż profil

Postprzez Ursus451 » 1 lis 2010, o 22:49

Jutro jak nie zapomnę to zrobie. Proszę jednak nie śmiać się z tego, że są one (te blachy) trochę przyrdzewiałe... To miało być przejściowe rozwiązanie, pomalowane co prawda jak nakazuje się, ale wytrzymało 2 lata i zaczęło rdzewieć, a nie zdążyłem jeszcze tego wyczyścić i zabezpieczyć przed zimą nową warstwą lakieru. Jedyny problem to drogie żarówki, wtedy o tym nie pomyślałem. Te halogeny mają H11-tki, które w u mnie w motoryzacyjnym kosztują 48 zł/szt.

Teraz udało mi się dla niecierpliwych wynaleźć kilka fotek - takich wycinanek z jakiegoś wypadu w góry. Auto brudne, ale drogi tam były kiepskie - na codzień na szczęście takie nie jest hehe.

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Ursus451

Pokaż profil

Postprzez tomek » 8 lis 2010, o 12:17

societe rte, 2001r, c2ph1
- 4x airbag
- elektryczne szyby
- komputer (ale licznik nie obsługuje, po przełożeniu komp działa ale trzeba trafić odpowiedni licznik żeby kontrolki działały - na razie się nie udało)
- abs
tomek

Pokaż profil

Postprzez Ursus451 » 8 lis 2010, o 23:56

A te poduszki to rozumiem, że w kierownicy, przed pasażerem w desce, a dwie kolejne gdzie?
Ursus451

Pokaż profil

Postprzez Driv3r » 9 lis 2010, o 07:20

boczne, w fotelach.
Obrazek

- Tato czy ten samochód jest chory?
- Nie synku, to diesel...
More is Better

Grupa Wsparcia
Klubowicz
Majsterkowicz

Pokaż profil

Postprzez Ursus451 » 9 lis 2010, o 19:08

A jak to było z kierownicą? Też macie taką gdzie przycisk sygnału jest w lewej manetce ? Czy macie w kierownicy też przyciski?
Ursus451

Pokaż profil

Postprzez ralphgot32 » 9 lis 2010, o 23:19

manetka tak...ale i na kierownicy...nie ma przyciskow ale naciskajac tam gdzie poduche przykrywa ... z lewej i z prawej strony tez jest sygnal

Średnio Zaawansowany
Klubowicz

Pokaż profil

Postprzez Ursus451 » 13 lis 2010, o 21:52

No to u mnie tego też nie ma. Mam tylko w manetce... to trochę wkurza...
Ursus451

Pokaż profil

Następna strona

Powrót do Forum Ogólne