Diesel + automat

Wszystko co dotyczy Renault Clio z wyłaczeniem problemów technicznych. Masz ciekawy link, przeczytałeś ciekawy artykuł w prasie, chciałbyś wygłosić swoją opinię - podziel się tym z nami.

Moderatorzy: Moderatorzy, Liderzy

Diesel + automat

Postprzez dlaczego » 19 cze 2012, o 00:57

Szukam samochodu dla siebie i podstawowym kryterium jest automatyczna skrzynia biegów. Drugim - niskie zużycie paliwa - więc diesel. Widziałem, że renault clio występuje w takiej konfiguracji - silnik 1.5 dCi + automatyczna zmiana biegów.
Czy ktoś jeździ takim samochodem?
W mojej rodzinie samochodów renault było już kilka. Pamiętam nietrwałe, psujące się elementy wnętrza, ale silniki problemów nie sprawiały. Czego można spodziewać się po clio?

Nowy Użytkownik

Pokaż profil

Postprzez Driv3r » 19 cze 2012, o 07:53

dlaczego napisał(a):Widziałem, że renault clio występuje w takiej konfiguracji - silnik 1.5 dCi + automatyczna zmiana biegów.

czekaj czekaj...
GDZIE coś takiego widziałeś w clio?
ja ekspertem nie jestem od klekotów, ale z tego co kojarze to automat w clio był tylko w dwóch wariantach z silnikami benzynowymi.

Jakie przebiegi ma robić to auto? opłaca się dopłacać do diesla?
Obrazek

- Tato czy ten samochód jest chory?
- Nie synku, to diesel...
More is Better

Grupa Wsparcia
Klubowicz
Majsterkowicz

Pokaż profil

Postprzez dlaczego » 19 cze 2012, o 08:06

Takie clio (diesel + automat) jest w ofertach pojazdów używanych. Chodzi mi o tą wersję podobną do nissana almery, czyli już z czasów współpracy Nissan - Renault. Np. to:
http://otomoto.pl/renault-clio-automat- ... 07427.html
(w przebieg nie wierzę ;) )
W poprzedniej wersji clio - tej okrąglutkiej, która najbardziej mi się podoba automat był z silnikiem 1.6, ale ja zdecydowanie wolę diesla (LPG wykluczam). Jest też modus z tym silnikiem (1.5 dCi), więc to wybór alternatywny w stosunku do clio.

Nowy Użytkownik

Pokaż profil

Postprzez robson » 1 lip 2012, o 10:02

dlaczego napisał(a):Szukam samochodu dla siebie i podstawowym kryterium jest automatyczna skrzynia biegów. Drugim - niskie zużycie paliwa - więc diesel.

Te dwie rzeczy kłócą się ze sobą, spalanie większe w stosunku do ręcznej.
Jak to ma być diesel z automatem to ale 105KM aby była z tego przyjemność.

Bardzo Zaawansowany
Majsterkowicz
Grupa Wsparcia

Pokaż profil

Postprzez jedrus » 1 lip 2012, o 23:07

Powiem tak jeżeli chcesz niskiego spalania, to diesel owszem, ale nie z automatem. Z manualną skrzynią osiągniesz niższe zużycie paliwa. Szczerze to zamiast automatu wolałbym żeby autko miało tempomat, wtedy łatwiej o niższe spalanie.
jedrus

Pokaż profil

Postprzez rob0007 » 1 lip 2012, o 23:30

jedrus, ale dlaczego chce automat, do czego przyda Ci się tempomat w mieście? (na autostradzie sprawdza się) Na automat narzekają ci co nim nie jeżdżą, taka sama opinia jak o bardzo awaryjnych francuzach i niezawodnych japończykach.

Średnio Zaawansowany

Pokaż profil

Postprzez jedrus » 2 lip 2012, o 00:15

jeżeli jeździsz dużo po mieście to OK, nie widziałem tego zdania w żadnej wypowiedzi że auto ma być do miasta. Ja na automat nie narzekam, bo miałem przyjemność jeździć samochodami wyposażonymi w taką skrzynię i nie płakałem że awaryjna, francuzy nie wiem czy są awaryjne, bo moja obecna Thalcia to któryś tam francuz w rodzinie i żaden nie jest awaryjny, a japończyki są niezawodne na przykładzie własnym i Swifta z przebiegiem blisko 200 000 km w benzynie bez remontu silnika.
Po prostu wyraziłem swoje zdanie. Ja mykam dużo w trasach dlatego wolałbym tempomat zamiast automatu :-)
jedrus

Pokaż profil

Postprzez robson » 2 lip 2012, o 16:57

Automat fajna rzecz zwłaszcza w korkach ale słaby silnik zepsuje tą przyjemność z jazdy.
jedrus napisał(a):Ja mykam dużo w trasach dlatego wolałbym tempomat zamiast automatu :-)

Ja bym wolał jedno i drugie :)

Bardzo Zaawansowany
Majsterkowicz
Grupa Wsparcia

Pokaż profil

Postprzez rob0007 » 2 lip 2012, o 22:49

robson, to tak jak ja ;) Automat to przyszłość, sporo nowych modeli aut jest standardowo wyposażonych w skrzynię automatyczną, mówię o klasie średniej i wyższej, nawet auta ultra sportowe są tylko z automatem, co jeszcze kilkanaście lat temu było nie do pomyślenia. Nawet auta ciężarowe w większości kupowane są z automatem, moim zdaniem to przyszłość a moje wnuki będą oglądały auta z manualną skrzynią na starych folderach.
A co do tego Clio automata z dieslem, myślę że powinien dać sobie radę, wyścigówka to nie będzie ale do normalnej jazdy chyba wystarczy.

Średnio Zaawansowany

Pokaż profil

Postprzez rider5 » 2 lip 2012, o 23:15

rob0007, nie porównuj automatu z początku lat 2000 z automatem stosowanym w sportowych autach czy klasie premium bo to różnica taka jak tzw Syrena i Mercedes. Poza tym sportowe flappy paddle to ze zwykłym automatem ma tylko nazwę wspólną.

dlaczego, jeśli ma być tanio i znośnie z automatem to tylko jakaś benzyna 1.6 z LPG.
488, Maloo, R8, F4 Senna

Ekspert
Grupa Wsparcia
Zasłużony

Pokaż profil

Postprzez rob0007 » 3 lip 2012, o 21:53

Ale ja nigdzie nie porównuję automatu z 2000r. ze współczesnymi. Chciałem powiedzieć, że moim zdaniem za jakiś czas automaty zastąpią manuale. Poznałem automaty z 1999r. Mercedes "okular" i z 2000r. audi A6 i moim zdaniem mimo że mają kilkanaście lat spokojnie sobie radzą teraz.
Nie wiem jak jest z Clio 3 z dieslem, ale będę szukał Clio automatu z benzyną. Super sportowe auta poza łopatkami przy kierownicy, mają guzik D i do spokojnej jazdy np w mieście jedzie się jak automatem, zawsze można przejść na szybką zmianę łopatkami, ale tryb automatu jest.

Średnio Zaawansowany

Pokaż profil

Postprzez Francuz » 5 lip 2012, o 07:09

dlaczego napisał(a):Widziałem, że renault clio występuje w takiej konfiguracji - silnik 1.5 dCi + automatyczna zmiana biegów.

a ja jeszcze nie widziałem ...
ogólny RESPECT itd...

Zlotowicz
Grupa Wsparcia

Klubowicz

Pokaż profil

Postprzez blaz » 9 lip 2012, o 08:53

sama przyjemnośc jazdy dieslem wynika z odpowiedniego operowania lewarkiem, zmiany biegów w momencie kiedy rzeczywiście najlepsze ma to efekty a nie jak w przypadku automatu kiedy wskazówka obrotomierza wejdzie na czerwone pole ;) ja juz miałem kilka automatów i tak niestety sie nimi jezdzi zazwyczaj a diesla mam pierwszego teraz i juz bym chyba na benzyne nie zamienił. Miedzy innymi ze wzgledu na to że jak sie nauczyłem swojego samochodu to potrafie nim dynamicznie jezdzić a spalanie jest mimo tego niskie co będzię ciężko z automatem osiagnąć
blaz

Pokaż profil

Postprzez robson » 9 lip 2012, o 18:07

Mnie lewa noga boli od ciągłego wciskania sprzęgła, przykład: korek w Tuszynie k/Łodzi

Bardzo Zaawansowany
Majsterkowicz
Grupa Wsparcia

Pokaż profil

Postprzez blaz » 9 lip 2012, o 19:02

moim zdanie automat to raczej pasuje fajnie do conajmniej 3.0 v6. jezdziłem np vectra 2.0 130pare koni w automacie i jakos dziwnie sie tym jezdziło. Mnie by wkurzało jak bym sobie dieselkiem w trasie leciał np 100 na najwyzszym biegu gdzie miałbym juz 2tys obr wiec pełny moment i wciskam gaz a tu mi zbija ze 2 biegi i wyje do czerwonego pola kiedy własnie lepiej by to jechało bez zadnej redukcji.. ale w zasadzie to mowa o miescie wiec tam moze byc to mniej uciazliwe
blaz

Pokaż profil

Postprzez piotr_sink » 13 sie 2012, o 09:54

Żona od maja jeździ Clio II 2000 rok 1,4 16V (98KM) na LPG skrzynia DP0 i bardzo sobie chwali. Spalanie gazu w Wawie wychodzi równo 12l (jakieś 32 zł/100km). W porównaniu z Roomsterem (2008) Tiptronic (też na LPG), to 2l więcej. Ale to wynik tego, że Clio ma 4 a Roomster 6 biegów. Ogólnie komfort podróży jest nawet lepszy w Clio (miększy, cichszy-bardziej "klubowy") niż w Roomster.
Co do awaryjności automatycznych skrzyń DP0, to wszystkim znany problem wymiany elektrozaworów co 80 000 km już przerabiałem (koszt w Wawie-1500 zł). Poza tym nic się nie dzieje mechanicznie, a elektryka, jak to w renault:)
piotr_sink

Pokaż profil

Postprzez patryczek80 » 27 lis 2012, o 17:46

piotr_sink,
WITAM!
O co chodzi z tymi "elektrozaworami" ?!!?
Planuję zakup 1,6 16V w AUTOMACIE i zaciekawiło mnie to!!!
POZDRAWIAM!
Patryk.

Początkujący

Pokaż profil

Powrót do Forum Ogólne