Jaki silnik do miasta?

Wszystko co dotyczy Renault Clio z wyłaczeniem problemów technicznych. Masz ciekawy link, przeczytałeś ciekawy artykuł w prasie, chciałbyś wygłosić swoją opinię - podziel się tym z nami.

Moderatorzy: Moderatorzy, Liderzy

Jaki silnik do miasta?

Postprzez piotr1234543 » 22 sty 2013, o 09:52

Witam, aktualnie posiadam lagune 2.0 8v 96 r. kombi. Teraz trochę się pozmieniało i zdecydowałem się na mniejsze auto mniej palące, gdyż poruszam się w większości po mieście.
Nigdy nie lubiłem małych aut ze względu na mniejsze bezpieczeństwo przy zderzeniu czołowym z większym autem ale clio ma dobre noty i zwłaszcza te po lifcie masywny przód.
Myślałem nad megane dti albo właśnie clio II d,dti albo benzyna 1.2
Megane czy Clio w sumie bez różnicy, zależy co będzie w lepszym stanie i bliżej.
Jakie silniki z wyżej wymienionych są najbardziej ekonomiczne?
Ile pali wam takie d, albo dti w mieście? da radę zejść w okolice 6 litrów?Dci do miasta nie chcę.

Nowy Użytkownik

Pokaż profil

Postprzez Francuz » 22 sty 2013, o 09:53

Diesel do miasta nie jest dobry, weź benzynę 1.2 16V
ogólny RESPECT itd...

Zlotowicz
Grupa Wsparcia

Klubowicz

Pokaż profil

Postprzez piotr1234543 » 22 sty 2013, o 10:13

a ile takie 1.2 spali w mieście?

Nowy Użytkownik

Pokaż profil

Postprzez Francuz » 22 sty 2013, o 10:18

W mieście każdy silnik zje co najmniej 6...8 litrów w zależności jaką masz ciężką nogę.
ogólny RESPECT itd...

Zlotowicz
Grupa Wsparcia

Klubowicz

Pokaż profil

Postprzez tomqu » 22 sty 2013, o 13:12

dti jak nie będziesz szalał to się zmieścisz w 6l a może nawet mniej mi ostatnio wyszło 5,2l przy 40%miasto/60%trasa w warunkach zimowych często na niedogrzanym silniku.

Średnio Zaawansowany
Grupa Wsparcia
Klubowicz

Pokaż profil

Postprzez Francuz » 22 sty 2013, o 13:22

tomqu napisał(a):często na niedogrzanym silniku

właśnie dlatego diesel do miasta nie za bardzo dobry jest
ogólny RESPECT itd...

Zlotowicz
Grupa Wsparcia

Klubowicz

Pokaż profil

Postprzez andrew83 » 22 sty 2013, o 15:06

50ccm w skuterze :)

Bardzo Zaawansowany
Klubowicz
Grupa Wsparcia

Pokaż profil

Postprzez look » 23 sty 2013, o 08:15

ile kilometrów rocznie robisz ?

jeśli mniej niż 20 kkm, do miasta zwłaszcza nie warto brać diesla.

1.2 16v clio w Krakowie średnio mi palił około 7-7,5 litra

1,9 dti megane kombi w identycznych warunkach 5,5 litra lato do 6,5 zima
look

Pokaż profil

Postprzez brejq » 23 sty 2013, o 09:32

1.2 8v 100% po Łodzi paliło mi od 6,5 - 8. Oczywiście jak się władujesz w mega korek i całe miasto bądzie zablokowane to i 11l/100 da rade :D
Było: Łada Oka 0.7l; Clio 2 ph1 1.2 8v; Megane Coupe 2.0 8v
Jest: Clio 2 ph1 2.0 16v | Clio 2 ph1 1.4 8v

Obrazek
Kondory nie lubią gazowanego

Zlotowicz
Zasłużony
Klubowicz
Lider
Grupa Wsparcia

Pokaż profil

Postprzez tommies » 23 sty 2013, o 10:22

1.2 16V - do miasta w zupełności wystarczy i jest ekonomiczny. Ojciec ma takiego i jest zachwycony. Cichutki, mało pali i jest bezawaryjny, poza zwykłymi eksploatacyjnymi wydatkami. Jak do pracy nie masz więcej jak 10 KM w jedną stronę to diesla nie brał bym pod uwagę.
DTI to chyba ostatni klasyczny i bezawaryjny silnik diesla Renault w Clio występujący do 2001 (także w Ph2 na początku produkcji), z dci to już różnie bywa szczególnie jak auto ma niepewny przebieg. Pozorna oszczędność może wyjść bokiem w przypadku awarii wtryskiwaczy czy turbiny. Na forum jest niestety pełno przypadków, gdzie w naprawę "ekonomicznego" diesla włożono równowartość ceny zakupu lub więcej.

Średnio Zaawansowany

Pokaż profil

Postprzez Prezes1224 » 29 sty 2013, o 19:57

Ja posiadam 1.2 16V i wydawałoby się, że na 75 KM to powinien mieć kopa w mieście,lecz mój jest strasznie przymulony,dodatkowo psują się jakieś pierdoły typu amortyzatory/teleskopy klapy (wiadomo 10 lat), termostat,czujnik temperatury,itd. oraz nieszczęsne kontrolki czyli "spiralki" i check engine, co powoduje,że autko się dusi nie ma mocy i jak trzymam pedał gazu nieruchomo to prędkość spada ;/ .Za to jest jeden,jedyny plus-pali mi bardzo mało,w mieście w lato pali nawet 5,5l. Zima 6,5 czasami 7 jak "deptam".Pozdrawiam
Prezes1224

Pokaż profil

Postprzez Pan Bułka » 29 sty 2013, o 20:00

Prezes1224, to może by tak podłączyć kompa i naprawić a nie jeździć tak bo będzie gorzej :)
Bułka – odmiana delikatnego pieczywa, najczęściej pszennego, żytniego lub kukurydzianego, w formie niewielkiej nieco spłaszczonej kulki.Oglądam Top Gear i się nie znam na autach.
Anna Maria

Zasłużony
Zlotowicz
Majsterkowicz
Klubowicz
Grupa Wsparcia

Pokaż profil

Postprzez Misiek1983 » 29 sty 2013, o 20:02

PO co naprawiać lepiej narzekać jakie to renault awaryjne :japierdole:
Co to za miasto że pali 5,5l/100km :wtf:
KRC #244
Bruce Lee - “Jeśli ci mówię, że jestem najlepszy, myślisz że się przechwalam. Jeśli ci jednak mówię, że nie jestem najlepszy, wiesz że kłamię”.
"Nothing is true, everything is permitted "
Poradnia Dietetyczna Imbir

Zaawansowany
Lider Regionalny
Zlotowicz
Klubowicz
Grupa Wsparcia
Zasłużony

Pokaż profil

Postprzez Driv3r » 29 sty 2013, o 20:13

Misiek1983 napisał(a):Co to za miasto że pali 5,5l/100km :wtf:

ja bym miastem tego nie nazwał na pewno...
Obrazek

- Tato czy ten samochód jest chory?
- Nie synku, to diesel...
More is Better

Grupa Wsparcia
Klubowicz
Majsterkowicz

Pokaż profil

Postprzez Jacek318 » 29 sty 2013, o 20:24

Prezes1224 napisał(a):Ja posiadam 1.2 16V i wydawałoby się, że na 75 KM to powinien mieć kopa w mieście,lecz mój jest strasznie przymulony,dodatkowo psują się jakieś pierdoły typu amortyzatory/teleskopy klapy (wiadomo 10 lat), termostat,czujnik temperatury,itd. oraz nieszczęsne kontrolki czyli "spiralki" i check engine, co powoduje,że autko się dusi nie ma mocy i jak trzymam pedał gazu nieruchomo to prędkość spada ;/ .Za to jest jeden,jedyny plus-pali mi bardzo mało,w mieście w lato pali nawet 5,5l. Zima 6,5 czasami 7 jak "deptam".Pozdrawiam

Jak się zepsuje elektrozawór to się naprawia, moje c2 ph2 też było bardzo przymulone przez to zepsute ustrojstwo.
Silnik w C2 1.2 16V wiadomo nie ma kopa ale odwdzięcza się niskim spalaniem przy odpowiednim traktowaniu.
U mnie spalanie średnio wynosi około +/- 6 litra, przy ekonomicznej jeździe (trasa-miasto bez korków). Wiadomo jak stoi się w korku to troszkę więcej wypije.
Jacek318

Pokaż profil

Postprzez Obiboc » 31 sty 2013, o 15:35

Szału z silnikami nie ma 1.2 8V albo 16V. Silniki 1.4 -1.6. jak będziesz ostro się obsługiwał będzie 10 lub lepiej. Sam mam 1.2 8V i oraz ciezka stopę hobbita i auto bierze w granicach 7-7,5l/100 . W mieście bo miasto , w trasie bo za słaby.Rakieta to to nie jest na jednego tucznika czyli mnie wystarczy jak zapakuję żonę i dzieciaki no to nawet do miasta jest mało. Wiec 1.2 16V bym polecał.
Obiboc

Pokaż profil

Postprzez Francuz » 31 sty 2013, o 22:41

Obiboc napisał(a):Wiec 1.2 16V bym polecał

Dokłądnie tak.
Na pewno lepszy od 1.2 8V - jeździłem, wiem :D
ogólny RESPECT itd...

Zlotowicz
Grupa Wsparcia

Klubowicz

Pokaż profil

Postprzez Kolasov » 1 lut 2013, o 08:51

Od roku jezdze 1.2 8v.
90% czasu po miescie.
W okresie letnim spalanie w okolicach 6l wiec calkiem przyjemnie. Do miasta calkowicie wystarcza,
fakt ze przydepnac sie go nie da ale w centrum jest to zbedne.
Trasa to juz inna bajka - niezbyt komfortowo.
Powyzej 90km/h jest wrecz meczacy a i pali wiecej. Bezpiecznie mozna wyprzedzac jedynie emerytow w matizach :)
Było: Clio II PH 2 1.2 8v 03'; Laguna II FL 2.0 16v Turbo 05'; Megarhini II PH 1 1.6 16v 03'; Meriva I 1.4 16v 05'; Twingo II PH 1 1.2 16v 07'
Jest:
Pierwszy Malkontent KRC
Sarkazm mocno
Klubowicz

Klubowicz
Grupa Wsparcia
Zlotowicz
Zasłużony

Pokaż profil

Postprzez dzikunda » 1 lut 2013, o 08:59

piotr1234543 napisał(a):a ile takie 1.2 spali w mieście?

moje Clio 2004r. 1,2 8V latem jeżdżąc po Warszawie pali 6,3 a zimą 7,4.
Ale zaznaczam że mam prawko nie cały rok i jestem początkującym kierowcą.
Clio 2ph2 1.2 8V ---> Clio 3ph1 1.2 TCE GRANDTOUR :D

Średnio Zaawansowany
Klubowicz

Pokaż profil

Postprzez bor » 1 lut 2013, o 15:01

Obiboc napisał(a):Silniki 1.4 -1.6. jak będziesz ostro się obsługiwał będzie 10 lub lepiej

nie wiem jak 1.6, ale moje 1.4 16 wzięło raptem raz 10,5 litra, jak pod full obciążeniem spieszyłem się bardzo do wrocka ;)
po mieście pali między 7,5-8,5, w zależności od innych czynników. Więcej mi sie nie udało, mimo kapci 195/50/15.
musicare humanum est

Renuar mniejszy - RIP
Renuar większy Obrazek
Renuar największy
bor

Zaawansowany
Zlotowicz
Zasłużony
Klubowicz
Grupa Wsparcia

Pokaż profil

Następna strona