Karta ratownicza.

Wszystko co dotyczy Renault Clio z wyłaczeniem problemów technicznych. Masz ciekawy link, przeczytałeś ciekawy artykuł w prasie, chciałbyś wygłosić swoją opinię - podziel się tym z nami.

Moderatorzy: Moderatorzy, Liderzy

Karta ratownicza.

Postprzez Cassis » 10 sty 2014, o 21:37

Kochani, przeczytałem ostatnio o ciekawej akcji "Karta ratownicza w każdym aucie".

O co chodzi?

Karta ratownicza – pozornie zwykła kartka papieru wożona w samochodzie pozwala często skrócić czas akcji ratowniczej o 30 procent, o 6 – 9, często decydujących, minut. Pozornie zwykła kartka papieru może uratować Ci życie.

Gdy liczy się każda sekunda, karta ratownicza może uratować Ci życie

Co roku na polskich drogach prowadzone są tysiące akcji ratowniczych spowodowanych wypadkami drogowymi, w których by uratować życie pasażerów liczy się każda sekunda. Konstrukcja, wzmocnienia i systemy bezpieczeństwa pojazdów to zawsze wyzwanie dla grupy ratowniczej. Na drogach jeździ setki modeli samochodów i każdy jest inaczej skonstruowany. Karoserie samochodów mają wzmocnienia, które są bardzo różnie umiejscowione. Gdy nożyce natkną się na takie wzmocnienie – pękają. Znalezienie i odłączanie akumulatorów też wbrew pozorom nie jest łatwe. Podobnie ma się sprawa z poduszkami powietrznymi. Dlatego aby przyspieszyć wydobycie pasażerów z rozbitego pojazdu opracowano europejski system „Karta ratownicza pojazdu”.

Karta ratownicza („rescue sheet”) to zestandaryzowana informacja, która na karcie papierowej w formacie A4 przedstawia schemat pojazdu z zaznaczonymi najważniejszymi dla służb ratowniczych elementami umiejscowienia wzmocnień karoserii, rozmieszczenia poduszek bezpieczeństwa, czy też gazowych napinaczy pasów.

Karta ratownicza – pozornie zwykła kartka papieru wożona w samochodzie pozwala często skrócić czas akcji ratowniczej o 30 procent, o 6 – 9, często decydujących, minut. Pozornie zwykła kartka papieru może uratować Ci życie.

Zwiększ ich szanse by Cię uratować. Zadbaj o kartę ratowniczą w Twoim samochodzie.

Link do akcji: http://kartyratownicze.pl/o-akcji-karty-ratownicze/
Link do kart Renault: http://kartyratownicze.pl/renault/

Obrazek

Niestety nasze drogi zaczynają przypominać dziki zachód, polecam każdemu wydrukować taką kartę. Ja już to zrobiłem.

Pozdrawiam Filip vel. Cassis
Wysoki poziom konwersacji zapewnia - Cassis
Obrazek
Grillman

Zasłużony
Zlotowicz
Klubowicz
Grupa Wsparcia

Pokaż profil

Postprzez Esper » 10 sty 2014, o 21:42

Nie ma do BMW :(
Esper

Pokaż profil

Postprzez Cassis » 10 sty 2014, o 21:45

Obrazek
Grillman

Zasłużony
Zlotowicz
Klubowicz
Grupa Wsparcia

Pokaż profil

Postprzez Esper » 10 sty 2014, o 22:08

:thumbup: :thumbup: :thumbup:
Esper

Pokaż profil

Postprzez Kaspero » 10 sty 2014, o 22:37

czytałem niedawno artykuł o tym na motokillerze :) Jak najbardziej popieram :thumbup:
Scenic II 1.9 dci 130[ /b]
[b]Fiesta MK6 1.4 TDCi 68
Moderator

Moderator
Lider Regionalny
Majsterkowicz
Klubowicz
Grupa Wsparcia

Pokaż profil

Postprzez Bogdan61 » 11 sty 2014, o 11:44

Jest nawet karta ratownicza dla Clio II 4-drzwiowy :thumbup:
:arrow: http://kartyratownicze.pl/wp-content/up ... 8-2005.pdf
# 103
Obrazek

Ekspert
Klubowicz
Majsterkowicz
Grupa Wsparcia

Pokaż profil

Postprzez rzeźnik. » 12 sty 2014, o 11:11

Cassis dasz se pociąć 16? :shock:
kim do ch.. jest królik ?

Średnio Zaawansowany
Zlotowicz
Grupa Wsparcia
Klubowicz

Pokaż profil

Postprzez Cassis » 12 sty 2014, o 11:15

rzeźnik., strażacy chyba nie pytają o pozwolenie ;)
Obrazek
Grillman

Zasłużony
Zlotowicz
Klubowicz
Grupa Wsparcia

Pokaż profil

Postprzez bodowp » 15 sty 2014, o 22:34

Esper,BMW i tak składa się jak harmonijka
Obrazek
Klubowicz

Zasłużony
Zlotowicz
Klubowicz
Grupa Wsparcia

Pokaż profil

Postprzez kratylos » 16 sty 2014, o 05:46

nie przekonuje mnie ta akcja, nie sadze aby w chwili wypadku gdy wazna jest kazda sekunda strażak zastanawiał sie, szukal nalepki na szybie, a potem w środku zdemolowanego samochodu kartki
pozdr
Kratylos

Średnio Zaawansowany
Klubowicz

Pokaż profil

Postprzez iparts » 17 sty 2014, o 10:43

No ja też jakoś tego nie widzę, że chociażby w takiej akcji ratunkowej jak tutaj powyżej, strażacy zaczynają szukać karteczki żeby wiedzieć gdzie wbić nożyce :)

Nowy Użytkownik

Pokaż profil

Postprzez TTL » 17 sty 2014, o 19:07

Gdybyście poczytali wiedzielibyście, że ta karta ma być na osłonie przeciwsłonecznej kierowcy. Poza tym uważacie, że znalezienie 1, wcale niemałej naklejki na szybie jest czasochłonne?
TTL

Początkujący

Pokaż profil

Postprzez wojteks » 17 sty 2014, o 19:26

TTL napisał(a):że ta karta ma być na osłonie przeciwsłonecznej kierowcy

Tak ma być ale jakoś w osłonie przeciwsłonecznej kierowcy nie widzę żadnej kieszonki żeby to tam umieścić i przy każdym otwarciu osłony nie spadało na kolana.

Ekspert

Pokaż profil

Postprzez Esper » 17 sty 2014, o 19:34

Tak trudno dwiema pineskami przymocować? :japierdole:
Esper

Pokaż profil

Postprzez red » 25 mar 2014, o 22:38

Mam i ja od jakichś 2 miesięcy w dwóch samochodach (naklejka + karta)...Oby się nie przydała. Pozdrawiam
red

Początkujący

Pokaż profil

Postprzez 79grzegorz » 28 mar 2014, o 13:37

Witam!Od niedawna jestem posiadaczem Reni a od prawie 14 lat strażakiem ochotnikiem.Wielokrotnie brałem udział w wycinaniu poszkodowanych z aut.Wbrew pozorom ta karta może nawet o połowę skrócić czas uwalniania poszkodowanego.Żaden strażak nie zna na pamięć umiejscowienia wszelkich wzmocnień karoseri czy napinaczy pirotechnicznych a cięcie na wyczucie może spowodować nawet uszkodzenie nożyc hydraulicznych.Naprawdę polecam!!!

Nowy Użytkownik

Pokaż profil

Postprzez Pejo » 24 sie 2014, o 18:12

Witam

Jak najbardziej popieram takie akcje. Sam mam naklejkę i kartę w swoim samochodzie a w akcję kręciłem także ojca i brata. W czasie ratowania życia każda sekunda jest ważna. Jeśli naklejka i karta może skrócić czas akcji ratowniczej o 40% to jestem za takimi kartami w naszych pojazdach.
Renault Thalia II 1.2 16V 55 KW D4F 728

Bardzo Zaawansowany
Grupa Wsparcia
Klubowicz

Pokaż profil

Powrót do Forum Ogólne