Clio III 1.4 16 V - czy warto kupić

Wszystko co dotyczy Renault Clio z wyłaczeniem problemów technicznych. Masz ciekawy link, przeczytałeś ciekawy artykuł w prasie, chciałbyś wygłosić swoją opinię - podziel się tym z nami.

Moderatorzy: Moderatorzy, Liderzy

Clio III 1.4 16 V - czy warto kupić

Postprzez monster00 » 6 mar 2014, o 11:30

Zastanawiam się nad zakupem Renault Clio 3 1.4 16 V 98 koni z 2007 roku. Przebieg 52 tyś km. Od pierwszego właściciela. Wersja wyposażeniowa Wind. Warto czy nie? Auto będzie użytkowane głównie w mieście. Chociaż i na trasie też nie może mu zabraknąć pary podczas wyprzedania. Chętnie usłyszałbym opinię o tym silniku.

Nowy Użytkownik

Pokaż profil

Postprzez mayn » 6 mar 2014, o 12:17

Silnik początkowo miał problemy z cewkami zapłonowymi w Clio 2 (2000-2005), jednak po wymianie cewek z Sagem na Beru problem znikał. Pozostaje mieć nadzieje że w Clio III cewki zostały już dopracowane. Generalnie jeśli auto zadbane i rzeczywiście od 1 właściciela warto brać pomimo że cena wyższa od samochodów sprowadzonych.

Bardzo Zaawansowany
Grupa Wsparcia

Pokaż profil

Postprzez monster00 » 6 mar 2014, o 13:29

Dziękuje za odpowiedź. Auto za 19 tyś do negocjacji. Cena rzeczywiście wysoka. Zwłaszcza, że to podstawowa wersja wyposażeniowa, ale przebieg i stan auta jest najważniejszy.

Nowy Użytkownik

Pokaż profil

Postprzez Bogdan61 » 6 mar 2014, o 21:28

monster00 napisał(a):Zastanawiam się nad zakupem Renault Clio 3 1.4 16 V 98 koni z 2007 roku. Przebieg 52 tyś km. Od pierwszego właściciela. Wersja wyposażeniowa Wind. Warto czy nie? .

Oczywiście, że warto.
# 103
Obrazek

Ekspert
Klubowicz
Majsterkowicz
Grupa Wsparcia

Pokaż profil

Postprzez Duster » 6 mar 2014, o 21:48

monster00 napisał(a):Auto będzie użytkowane głównie w mieście. Chociaż i na trasie też nie może mu zabraknąć pary podczas wyprzedania.

Ten silnik lubi wysokie obroty. Do wyprzedzania najlepiej zrzucić do 3ki - ciągnie gdzieś do 125km/h.
Były właściciel Clio III Grandtour 20th

Bardzo Zaawansowany
Grupa Wsparcia

Pokaż profil

Postprzez organic » 6 mar 2014, o 23:00

Mam taki z tego samego roku. Pierwsza cewka padla po 30kkm, rok później wymieniłem pozostałe 3.
Przejechałem jak na razie 84kkm i poza cewka miałem problem z kołem pasowym które padło po 60kkm a że chyba też mam wersję wind, czyli authentique z klima to się okazało że wszystkie zamienniki są do 1.4 bez klimy i mają inną średnice i pomimo poszukiwań musiałem włożyć ori za prawie 700 zł.
Poza tym wymieniam olej i filtry. Silnik jest ok, ale lubi obroty a ci za tym idzie paliwo. W mieście poniżej 8 litrów jest ciężko zejść. Silnik dobrze się sprawuje na lpg ale traci się pół bagażnika. Często są małe wycieki z pokrywy zaworów, mój poci się już 3 rok i nic z tym nie robię bo ubytki są niezauważalne. Ja ogólnie polecam, z auta jestem zadowolony

Obrazek
..............
C3 ph1 1.4 16v
..............
W życiu trzeba mieć zasady.
Kobiety i samochodu nie pożyczam.

Zaawansowany
Grupa Wsparcia
Klubowicz

Pokaż profil

Postprzez Gruchi » 10 mar 2014, o 11:35

Oryginalnie pakowali cewki Sagem'a i po zakupie jesli takowe beda najlepiej je wymienic wszystkie
Gruchi

Pokaż profil

Postprzez renault_megane » 15 mar 2014, o 09:45

Mam taki motor w Megane2, póki co silnik daje radę, w Clio zapewne więcej frajdy z jazdy :thumbup:

Początkujący

Pokaż profil

Postprzez czarnyolek » 15 mar 2014, o 11:01

renault_megane napisał(a):Mam taki motor w Megane2, póki co silnik daje radę, w Clio zapewne więcej frajdy z jazdy :thumbup:

Niekoniecznie, Mega 2 i Clio 3 ważą niemal tyle samo. Tu są dane techniczne obu tych aut z wspomnianym silnikiem:
Clio http://www.autocentrum.pl/dane-technicz ... i-16v-98km
Megane http://www.autocentrum.pl/dane-technicz ... 4-16v-98km

Ja bym zwrócił też uwagę na nieprawdziwy przebieg, 52 tys. km w siedem lat, to jest 7,5 tys. km rocznie!!!
Ale to nie znaczy, że auto nie będzie się dobrze spisywało.
Obrazek

Średnio Zaawansowany

Pokaż profil

Postprzez bor » 19 mar 2014, o 22:45

Silnik to sprawdzona konstrukcja - spalanie 6-10 w zależności od trybu (to ostatnie zaliczone przy full obciążeniu z butem w podłodze przez 200km autostrady, bez obaw :) ), poza cewkami nic się nie powinno dziać - mój ma obecnie prawie 280kkm i na emeryturę się jeszcze nie wybiera :)
musicare humanum est

Renuar mniejszy - RIP
Renuar większy Obrazek
Renuar największy
bor

Zaawansowany
Zlotowicz
Zasłużony
Klubowicz
Grupa Wsparcia

Pokaż profil

Postprzez konto usunięte » 20 mar 2014, o 07:50

Waryo, nie ma KZFR :)
konto usunięte

Pokaż profil

Postprzez monster00 » 19 kwi 2014, o 11:26

Dziękuje za informacje, Niestety nie wyszło kupienie. Właścicielka nie zgodziła się na sprawdzenie auta w warsztacie. Teraz mam inna wersja chodzi mi po głowie. I prosiłbym o opinię. Link do ogłoszenia: http://www.kim-peugeot.autotrader.pl/sa ... /131549055

Nowy Użytkownik

Pokaż profil

Postprzez sudi » 20 kwi 2014, o 22:31

Według mnie temat trochę zbacza na inne tory,
monter00, zachęcam do umieszczenia zapytania o samochód w dziale ogłoszenia. Tam użytkownicy wyrażą swoją opinie, tutaj raczej nie.
Tymczasowo zamykam, jak będzie prośba o ponowne otwarcie wątku to tak będzie
Live is too short to be boring
Renault Clio :)
Klubowicz

Grupa Wsparcia
Klubowicz
Lider Regionalny
Zlotowicz

Zasłużony

Pokaż profil

Powrót do Forum Ogólne