Wpisy w DR dotyczące DMC?

Wszystko co dotyczy Renault Clio z wyłaczeniem problemów technicznych. Masz ciekawy link, przeczytałeś ciekawy artykuł w prasie, chciałbyś wygłosić swoją opinię - podziel się tym z nami.

Moderatorzy: Moderatorzy, Liderzy

Wpisy w DR dotyczące DMC?

Postprzez spawacz135 » 4 kwi 2015, o 19:49

No witam. Potrzebuję pompcy w wyjaśnieniu sprawy dotyczącej przyczepki. To do sedna i po koleji.
W DR Renault Clio 3 2006 z Niemieckim hakiem mam zapisane tak: F1-1630 , F2-1630 , F3-brak wpisu., G-1263 , O1-1200 , O2-535 , . No i teraz dylemat bo wszędzie gdzie patrzę to przyczepki DMC 750kg i ładowność np. 500kg .Pilnie potrzebuję zakupić przyczepkę i jestem w martwym punkcie bo wg wpisu w DR i litery prawa najlepiej jakbym kupił przyczepke z hamulcem ale na takom obecnie mnie nie stać a bez hamulca wychodzi że nie mogę mieć takiej DMC 750kg. Mógłby mi ktoś wytłumaczyć na chłopski prosty rozum jak się odnieść do wpisów i jakiej ewentualnie bez tego hamulca szukać przyczepki.
Za wszelkom pompc dziękuję.
Pozdrawiam .

Nowy Użytkownik

Pokaż profil

Postprzez Bogdan61 » 4 kwi 2015, o 20:27

# 103
Obrazek

Ekspert
Klubowicz
Majsterkowicz
Grupa Wsparcia

Pokaż profil

Postprzez wojteks » 4 kwi 2015, o 21:09

spawacz135 napisał(a):i jakiej ewentualnie bez tego hamulca szukać przyczepki.

Takiej co ma w dowodzie DMC wpisane 535kg lub mniej.

Ekspert

Pokaż profil

Postprzez spawacz135 » 4 kwi 2015, o 21:28

Artykuł z Auto Świat tylko mi pomógł jedynie w kwestii przyczepy z hamulcem.Czyli jak mam wpisane 1200kg to na takom DMC mogę sobie pozwolić bez problemu. Bynajmniej tk wynika z opisu. Natomiast przyczepke bez hampla znalazłem ale 550kg Dmc i z tym musze jóż do producenta z zapytaniem co z tym fantem?Hyba że te 15kg różnicy nie robi to się coś znajdzie nawet jakby trzeba by było jakoś z takom co ma 600kg Dmc. O ile nie znajdzie się jakiś nadgorliwy pan.Dla pewności po swiętach w wolnej hwili udam się do najbliższej stacji kontroli technicznej i się zapytam co i jak. Może że będzie trzeba zmienić dane w DR jak to miałem z Astrom.
Myślę a w zasadzie rozmyślam nad przyczepą typu sam ale to muszę napisać lub dryndnąć do TDT ile ta przyjemność by kosztowała wraz z nadaniem homologacji oraz czy jak jóż by była ta homologacja to w przypadku budowania następnej niewystarczył by odpis jak w przypadku butli gazu jak dają wypisy. Pomyśle popytam zobacze czy to opłacalny interes robić Sam-a??

Nowy Użytkownik

Pokaż profil

Postprzez wojteks » 5 kwi 2015, o 12:40

spawacz135 napisał(a):Hyba że te 15kg różnicy nie robi

Robi, 535 i ani kilograma więcej nie może być w papierach.

spawacz135 napisał(a):Może że będzie trzeba zmienić dane w DR jak to miałem z Astrom.

Wątpię czy się uda.

spawacz135 napisał(a): rozmyślam nad przyczepą typu sam

Zapomnij, nie zarejestrujesz w PL, chyba że kupisz zarejestrowaną i będzie miała akurat te magiczne 535 kg lub mniej DMC.

Ekspert

Pokaż profil

Postprzez spawacz135 » 5 kwi 2015, o 16:30

No to trza szukać ewentualnie gadać z producentami o te 535 kg :D A jak się bym zdecydował zainwestować i kupić już takom z chamulcem to rozumiem że jak w dowodzie O1 jest 1200kg to takom mogē popylać na pełnym legalubez problemów tak ? Czy jest jakieś ale o te DMC 1200kg? Wole wiedzieć co mnie wolno a co nie by czasem się głupio nie tłumaczyć.
Co do lekkiej bez hampla to znalazłem takom 500kg. Myśle że styknie do przewozu tak 400kg węgla czy tam pociętego drzewa z 3 razy do roku a czasem jakiegoś mebla.A inafuszki przewieść graty??

Nowy Użytkownik

Pokaż profil

Postprzez wojteks » 5 kwi 2015, o 17:02

spawacz135 napisał(a):rozumiem że jak w dowodzie O1 jest 1200kg to takom mogē popylać na pełnym legalubez problemów tak ?

Tak, wszystko w artykule z linku masz.

spawacz135 napisał(a):to znalazłem takom 500kg.

No widzisz, co za różnica 500 czy 535, i tak pewnie ładowność w DR to jakieś 300-350kg.

Ekspert

Pokaż profil

Postprzez Przemuss » 6 kwi 2015, o 06:47

@spawacz zajrzyj do słownika zanim dasz następny wpis. Ilość błędów jakie robisz aż razi.
Clio 2 PH2 2001r ( ͡° ͜ʖ ͡°)
- 1.2 16V 75KM AUTHENTIQUE od 14.02.2007
- 1.5 dCi 65KM EXPRESSION od 19.07.2013

Ekspert
Grupa Wsparcia

Pokaż profil

Powrót do Forum Ogólne