Czy moje clio ma ABS?

Wszystko co dotyczy Renault Clio z wyłaczeniem problemów technicznych. Masz ciekawy link, przeczytałeś ciekawy artykuł w prasie, chciałbyś wygłosić swoją opinię - podziel się tym z nami.

Moderatorzy: Moderatorzy, Liderzy

Czy moje clio ma ABS?

Postprzez Drut12 » 9 sty 2016, o 21:19

Witam. Dzisiaj odpalając auto zauważyłem że razem z kontrolką check engine zapaliła się kontrolka od ABS, wyłączyłem zapłon i przekręciłem ponownie ale lampka już się nie zapaliła. Nigdy wcześniej nic takiego się nie działo. Myślałem że to auto nie posiada systemu ABS(bo pewnie go nie posiada). Jak sprawdzić czy auto faktycznie ma ABS?(nie chcę sprawdzać metodą gwałtownego hamowania :drool: ). Clio 1.2 E7F 95(Mexx czyli RN). Z góry dzięki za podpowiedzi.
C1 ph2 95' 2.0 8v F3R
C2 ph1 00' 1.2 8v D7F + LPG
M2 08 GT 1.9 8V F9Q

Średnio Zaawansowany
Klubowicz

Pokaż profil

Postprzez mayn » 9 sty 2016, o 22:20

Co za problem gdzieś na trawie czy śniegu sprawdzić czy masz terkotanie pedału hamulca ? Oczywiście robimy to po upewnieniu się że nie stwarzamy zagrożenia dla innych :)

Bardzo Zaawansowany
Grupa Wsparcia

Pokaż profil

Postprzez Wojtek w » 9 sty 2016, o 22:56

Sprawdź czy jest w komorze silnika pompa ABS. Przewody hamulcowe od pompy hamulcowej będą najpierw szły do pompy ABS ,a nie bezpośrednio do kół .
Clio III RS 2.0 16V 197KM
Twingo II RS 1.6 16V 133KM

Bardzo Zaawansowany
Grupa Wsparcia
Klubowicz

Spotowicz

Pokaż profil

Postprzez tony_tr » 11 sty 2016, o 08:10

Pytanie dość kuriozalne... Widać również, że nigdy nie widziałeś jak pracuje ABS podczas hamowania, okej rozumiem. Niedawno był śnieg, lód... zrozumiem pytanie jeśli napiszesz mi, że nie używasz w takich warunkach auta. Druga sprawa, jaki masz problem to sprawdzić na mokrej trawie, śliskiej nawierzchni? Jak nie to weź jakiegoś znajomego co ma ABS niech wejdzie za kółko i po pierwszym hamowaniu powie Ci czy masz ABS czy nie.

Sprawdź czy masz pompę...

Zaawansowany
Grupa Wsparcia
Klubowicz
Zlotowicz

Pokaż profil

Postprzez Wojtek w » 11 sty 2016, o 08:36

tony_tr napisał(a):Sprawdź czy masz pompę..

Patrz powyżej.
tony_tr napisał(a):Pytanie dość kuriozalne.

Po to jest forum żeby pytać jak się czegoś nie wie. Kolega Drut 12 wyraźnie pisze ,że "nie chce sprawdzać metodą gwałtownego hamowania" ,czyli wie o co chodzi.

Bardzo Zaawansowany
Grupa Wsparcia
Klubowicz

Spotowicz

Pokaż profil

Postprzez tony_tr » 11 sty 2016, o 11:20

Rozumiem i się zgadzam, od tego jest forum ale są pewne wyjątki... Nieraz żeby się czegoś dowiedzieć to trzeba coś rozebrać, wymontować itp itp. W takich przypadkach jak najbardziej rozumiem pytania czy coś się da, czy jest zamontowane albo jak to zmienić.

Rozumiem gdyby Drut12 pytał o ABS zaznaczając, że podczas hamowania się nie załącza ale istnieje możliwość, iż z jakichś względów się nie włącza. Napisał jednak, że wyklucza próby gwałtownego hamowania co zaprzecza takiemu tokowi rozumowania. Dla mnie temat jest śmieszny... dosłownie i w przenośni.
Czy udzielilibyście mi odpowiedzi gdybym się spytał czy działa mi blokada pasów bezpieczeństwa bo nie wiem, a boje się i nie chcę za nie mocno szarpać?

Z resztą kolega Drut12 lubi takie dywagacje... halogeny od poloneza, swap na 1.9tdi, zwiększanie liczby koni itp...

Zaawansowany
Grupa Wsparcia
Klubowicz
Zlotowicz

Pokaż profil

Postprzez Drut12 » 11 sty 2016, o 15:37

Wiem samo pytanie jest śmieszne, ale jak każdy wie to w nielicznych jedynkach jest ABS a w moim nie ma. Hamowałem dzisiaj gwałtownie i pedał hamulca nie zapadł się ani nic się nadzwyczajnego zadziało. A same zapalenie się lampki abs jest spowodowane (chyba) zawilgoconym uch. Ha , dywagacje... Lubię kombinować i zawsze będę starał się coś ulepszyć tylko jeśli się da...
C1 ph2 95' 2.0 8v F3R
M2 08 GT 1.9 8V F9Q

Średnio Zaawansowany
Klubowicz

Pokaż profil

Postprzez tony_tr » 11 sty 2016, o 18:32

Drut12 napisał(a):Hamowałem dzisiaj gwałtownie i pedał hamulca nie zapadł się ani nic się nadzwyczajnego zadziało.

No widzisz i jednak przeżyłeś to doświadczenie ;) Nawet na nauce jazdy było coś takiego jak "awaryjne hamowanie".

Zaawansowany
Grupa Wsparcia
Klubowicz
Zlotowicz

Pokaż profil

Postprzez Drut12 » 11 sty 2016, o 20:36

tony_tr napisał(a):
Drut12 napisał(a):Hamowałem dzisiaj gwałtownie i pedał hamulca nie zapadł się ani nic się nadzwyczajnego zadziało.

No widzisz i jednak przeżyłeś to doświadczenie ;) Nawet na nauce jazdy było coś takiego jak "awaryjne hamowanie".

Niestety ja uczyłem się jeździć rok temu i miałem tak leniwego instruktora że połowę rzeczy olał. Na egzaminie hamowania awaryjnego też nie było. Takie pokolenie...
C1 ph2 95' 2.0 8v F3R
M2 08 GT 1.9 8V F9Q

Średnio Zaawansowany
Klubowicz

Pokaż profil

Postprzez tony_tr » 11 sty 2016, o 20:44

Najważniejsze, że już wszystko wiadomo ;)

Zaawansowany
Grupa Wsparcia
Klubowicz
Zlotowicz

Pokaż profil

Postprzez Wojtek w » 11 sty 2016, o 22:11

tony_tr , najważniejsze ,że Twoje cztery posty pomogły rozwiązać problem.

Bardzo Zaawansowany
Grupa Wsparcia
Klubowicz

Spotowicz

Pokaż profil

Powrót do Forum Ogólne