Clio 3 z 2.0 16V, nie SPORT RS

Wszystko co dotyczy Renault Clio z wyłaczeniem problemów technicznych. Masz ciekawy link, przeczytałeś ciekawy artykuł w prasie, chciałbyś wygłosić swoją opinię - podziel się tym z nami.

Moderatorzy: Moderatorzy, Liderzy

Clio 3 z 2.0 16V, nie SPORT RS

Postprzez creamono » 15 gru 2016, o 21:12

Witam

Jakieś 3 lata temu byłem posiadaczem Twingo RS, teraz siedze w Hondzie, no i myślę już od jakiegoś czasu nad Clio, z takim właśnie silnikiem.
Nie chodzi mi o SPORT, tylko 2.0 140KM. Niewiele pisze o Clio z tym silnikiem, jest ich mało. Doszukałem się, że to jest jednostka Nissana MR20DE, w Clio oznaczenie M4R.
Znalazłem jeden artykuł i zachwalali te jednostkę. Wiem, że na forum są ludzie którzy mają jednak większą wiedzę niż redaktorzy serwisów internetowych czy gazet.
Jakieś opinie? Spostrzeżenia?

Dzięki za każdą odpowiedź :-)
Pozdrawiam
adam

Nowy Użytkownik

Pokaż profil

Postprzez Bogdan61 » 15 gru 2016, o 21:49

creamono napisał(a):Nie chodzi mi o SPORT, tylko 2.0 140KM.

To bardzo dobry silnik (montowany m.in. w Lagunie II i III).
# 103
Obrazek

Ekspert
Klubowicz
Majsterkowicz
Grupa Wsparcia

Pokaż profil

Postprzez mayn » 15 gru 2016, o 22:09

Podobno nie lubi LPG...

Bardzo Zaawansowany
Grupa Wsparcia

Pokaż profil

Postprzez creamono » 15 gru 2016, o 22:13

Tak sobie myślę, że skoro Nissan zrobił ten silnik to jak przystało na japończyka będzie bezawaryjny. Nie zależy mi na LPG, ma to być poprostu niezawodna solidna jednostka. W takim lekkim aucie jak Clio nie powinna dużo palić.

Nowy Użytkownik

Pokaż profil

Postprzez Bogdan61 » 16 gru 2016, o 11:31

mayn napisał(a):Podobno nie lubi LPG...

Nie ma żadnych problemów z gazem (LPG) w tym silniku (wiele osób jeżdżących Megane, Sceniciem, Laguną czy Espace z tym silnikiem ma założoną instalację gazową i są zadowoleni).
# 103
Obrazek

Ekspert
Klubowicz
Majsterkowicz
Grupa Wsparcia

Pokaż profil

Postprzez mayn » 16 gru 2016, o 17:56

Były 2 silniki w Renault 2.0 16V jeden F4R (również wersja doładowana F4RT), oraz M4R. Ten drugi jest konstrukcją Nissana, ma słabe gniazda zaworowe pod LPG. Natomiast silnik Renault 2.0 16V F4R lub F4RT są dobre pod LPG.

Bardzo Zaawansowany
Grupa Wsparcia

Pokaż profil

Postprzez creamono » 18 gru 2016, o 09:06

Dzieki Panowie, bo o tym, że stare F4R to były bardzo dobre silniki dużo można wyczytać, ale doszukałem się opinii użytkowników M4R, że silniki jednak słabsze i gorsze.
W LPG bym nie szedł więc ten problem odpada.

Nowy Użytkownik

Pokaż profil

Powrót do Forum Ogólne