Wycena Clio II PH1

Wszystko co dotyczy Renault Clio z wyłaczeniem problemów technicznych. Masz ciekawy link, przeczytałeś ciekawy artykuł w prasie, chciałbyś wygłosić swoją opinię - podziel się tym z nami.

Moderatorzy: Moderatorzy, Liderzy

Wycena Clio II PH1

Postprzez ReVo1996 » 6 kwi 2017, o 19:42

Witam,
nadszedł czas rozstania się z moim czerwonym wariotem, bo zdecydowałem się na sedana.
Ale po kolei, jest to Clio II 1.6 8V o oznaczeniu silnika K7M, bez instalacji gazowej.
Jest jeden problem, bo Clio ma klepniętą klapę bagażnika, jakiś cieć lekko puknął w klapę i jest wgniotka plus odrapany lakier na zderzaku, oczywiście brak winnego.
Lakier na reszcie samochodu jest w dobrym stanie, po umyciu wygląda świetnie.
Wersja wyposażenia RT.
Silnik żyleta, brak wycieków, żadnych niespodzianek, trzyma obroty, moc, żadnego falowania.Rozrząd zrobiony w zeszłym roku, nawet 10 tys. nie ma na przejechanych, wymienione filtry oleju/paliwa/powietrza, olej wymieniany co roku, nie było opcji, żeby nie odpalił.
OC do września, przegląd do marca 2018.
Za ile go mogę wystawić?
Pozdrawiam.

Początkujący

Pokaż profil

Postprzez dejwo » 6 kwi 2017, o 20:08

Możesz go wystawić za złotówkę, możesz go też wystawić za 150.000 euro. To (podobno) wolny kraj. Najlepiej jednak będzie wystawić go za cenę, przy której znajdą się chętni na kupno.

Co Ci wychodzi po przejrzeniu ofert C2 w podobnym stanie i wyposażeniu z a***gro, ot****oto i o*x?

Niestety, C2 nie trzymają za bardzo wartości. Zrób research i wstrzel się w środek widełek. Albo daj chociaż zdjęcia tej igiełki, żeby ułatwić wirtualnym rzeczoznawcom orientacyjną wycenę...

BTW:
Lakier na reszcie samochodu jest w dobrym stanie, po umyciu wygląda świetnie.

Zaje*isty tekst. Jak już wystawisz auto na sprzedaż, wstaw go koniecznie w opisie. :D

Średnio Zaawansowany
Klubowicz
Grupa Wsparcia

Pokaż profil

Postprzez ReVo1996 » 6 kwi 2017, o 21:38

@dejwo
Poszperałem trochę po olx i ceny są różne, obdarte koło 2.5k PLN, te bardziej zadbane 3/4 tys.
Wystawiłbym go za 2.4 tys. tylko nie wiem, czy nie za dużo.
Pierwszy raz wyceniam auto i kompletnie nie wiem jak do tego podejść.

Początkujący

Pokaż profil

Postprzez Rash » 6 kwi 2017, o 21:55

Przeważnie warto dać trochę więcej niż naprawdę się oczekuje (oczywiście w granicach zdrowego rozsądku). Trzeba mieć na uwadze, że potencjalny kupujący nawet jak mu się spodoba egzemplarz to zawsze będzie coś chciał urwać z ceny ;) Pierwsze pare dni to obserwacja ile osób obejrzało ogloszenie, wyswietlalo numer telefonu i oczywiscie czy byl jakis odzew w postaci chociazby pytan przez telefon czy maila.

Średnio Zaawansowany

Pokaż profil

Postprzez dejwo » 7 kwi 2017, o 07:24

ReVo1996 napisał(a):Wystawiłbym go za 2.4 tys. tylko nie wiem, czy nie za dużo.

Jak już pisałem we wcześniejszym poście - nie podejmę się próby oceny realności kwoty bez dokładnych zdjęć pojazdu.
Sprawdź ceny egzemplarzy z tym motorem, z tego rocznika i o podobnym przebiegu, uwzględnij kwotę naprawy uszkodzenia o którym wspominasz i długie ubezpieczenie (o ile nie zamierzasz go wypowiedzieć po zbyciu auta - dla kupującego zawsze korzystniej wychodzi przepisanie ważnego OC niż kupno nowego, dobrych parę stów oszczędności), dodaj lekką górkę jak radzi Ci Rash (plus-minus 10% ceny) i obserwuj poziom zainteresowania ogłoszeniem. Powodzenia.

Średnio Zaawansowany
Klubowicz
Grupa Wsparcia

Pokaż profil

Postprzez ReVo1996 » 13 kwi 2017, o 12:15

Odświeżam temat i wrzucam zdjęcia czerwonego potwora cobyście mi pomogli z wyceną.
W skrócie, Clio II ph1 1999 r. 1.6 8V 90 KM K7M, wersja wyposażenia RT.
Blacharka i lakier do zrobienia, tak jak wspomniałem, silnik w dobrym stanie, na dzień dzisiejszy w Lipcu do wymiany olej w silniku plus filtr oraz olej w skrzynii, tak to nie można mu nic zarzucić.
Spód po konserwacji, progi trochę zmęczone życiem ale nie pognite, podłoga w dobrym stanie, bez dziur ani innych niespodzianek, zawieszenie niewybite, pewnie się prowadzi, żadnych luzów czy stukania na dziurach.Problemem są fotele, w obydwóch pękły linki od dźwigienki przez co fotele się nie składają.
Przegląd do marca 2018 roku, OC do września b.r.
Link do albumu na imgurze:
http://imgur.com/a/ELljo

Początkujący

Pokaż profil

Postprzez przeklinak » 13 kwi 2017, o 12:55

https://www.olx.pl/oferta/renault-clio- ... kHUQY.html
tu masz moje ogłoszenie jak chciałem sprzedać też ma kilka miejsc do poprawek, zwłaszcza powoli rdzewieje na tylnych błotnikach, mniejszy mam silnik i tak telefony dość często dzwoniły ale nikt nie przyjechał obejrzeć, sprzedawałem na stalowych

Fiat 125p 1500 - 1985' - poszło na złom w 2005r
VW Passat b3 1.8 - 1991' - sprzedany
Clio 2 1.4 16v - 2000' - sprzedany
Clio 3 1.2 16v tce - 2007' - obecny
Laguna 2 phII 2.0 16v - 2005' - obecny http://renaultlaguna.pl/forum/user/112921-rafalws/

Bardzo Zaawansowany
Grupa Wsparcia
Klubowicz

Pokaż profil

Postprzez ReVo1996 » 14 kwi 2017, o 08:48

Ktos sie jeszcze wypowie?

Początkujący

Pokaż profil

Postprzez tony_tr » 14 kwi 2017, o 08:56

Jak wystawisz za 2500zł i finalnie zejdziesz do 2000zł to myślę, że nie będzie źle.

Zaawansowany
Grupa Wsparcia
Klubowicz
Zlotowicz

Pokaż profil

Postprzez ReVo1996 » 14 kwi 2017, o 08:57

Czyli mowisz 2500 do nego?Od wczorwj jest za 2800 wystawiony, 500 wyswietlen i 6 razy odkrywany numer.

Początkujący

Pokaż profil

Postprzez ReVo1996 » 15 kwi 2017, o 08:56

Ktos mi zaproponowal 1500 zl, ladnie polecial z ceną...

Początkujący

Pokaż profil

Postprzez cmentarz » 15 kwi 2017, o 10:17

Niestety przy sprzedaży samochodu pośpiech jest niewskazany. Najczęściej dzwonią handlarze i dają cenę złomu. Znajomy próbował sprzedać Matiza w dobrym stanie. Niestety pierwsze telefony to ceny za "pińcet biere", a chciał koło tysiąca. Co więcej jeden handlarz to wyjątkowo namolny był i dzwonił co chwilę że za więcej nie sprzeda, że takich samochodów nikt nie chce. Po 2 tygodniach wystawił jeszcze raz i tym razem się udało. Ustal sobie taką minimalną kwotę np. poniżej 2200 nie sprzedam bo nie opłacalne. Jak teraz masz 2800 poczekaj chwilę z tą ceną. Jak mały będzie odzew daj za 2500 lub 2400 i negocjuj do minimalnej. Teraz jeszcze okres świąteczny więc wiadomo różnie jest. Jedni mają wydatki, inni wyjeżdżają. Trzeba trochę cierpliwości.

Nowy Użytkownik
Grupa Wsparcia

Pokaż profil

Postprzez Rash » 15 kwi 2017, o 11:34

Dokładnie tak. Cierpliwość i moment wystawienia samochodu to ważne rzeczy. Kolega np. się buja ze sprzedażą Toyoty Corolli i z samochodów nie uszkodzonych jego cena jest jedną z niższych i dodam, że to nie jakiś szrot że pół auta na dzień dobry do wymiany. Ostatnio przyjechał do niego facet z synem i chcieli na dzień dobry cenę stargować o 1000zł w dół. Nawet się za dobrze nie przejechali, nigdzie nie sprawdzili stanu tylko skwitowali, że "oni wiencej nie majo". :D

Średnio Zaawansowany

Pokaż profil

Postprzez ReVo1996 » 19 kwi 2017, o 13:58

Wrzucę jeszcze linka do ogłoszenia, bo może coś spieprzyłem.
https://www.olx.pl/oferta/renault-clio- ... lBIIu.html
Opisałem szczegółowo samochód, trochę mnie [pupcia] piecze, bo znajomy wystawił Lanosa (który swoją drogą miał problemy z zaworami, bo stukały do takiego stopnia, że się nie dało wytrzymać w środku, nie napisał o tym w ogłoszeniu) z opisem "pali jeździ skręca hamuje, przegląd do xx, oc do xx" i telefony miał co chwilę.

Początkujący

Pokaż profil

Postprzez wojteks » 19 kwi 2017, o 15:24

ReVo1996 napisał(a):bo może coś spieprzyłem.

Nie spieprzyłeś, ale za taką cenę nie sprzedasz bo do poprawek lakierniczych/blacharskich i ze zdjęć widzę minimum 800zł, fotele z przodu do wymiany z 80zł, tanie ale kolor może być problemem i brak zdjęcia wnętrza. Pomijam parszywe zardzewiałe felgi czyli można się spodziewać słabych opon co daje kolejne 600-1000zł. Jakbym miał kupić to więcej niż 1200-1500zł bym nie dał i to tylko przy założeniu że nic bym nie naprawiał a co najwyżej zamaskował/podmalował co widać i opony jeżeli są łyse wymienił na inne za 300-400zł. Zaletą też nie jest silnik 1.6 ani to że jest dwudrzwiowe (bardzo mało chętnych).

ReVo1996 napisał(a):bo znajomy wystawił Lanosa

Lanos ma 4 drzwi, pytanie za jaką cenę, naprawa zaworów czy drugi silnik to znacznie mniejszy problem niż blacharka.

ReVo1996 napisał(a):z opisem "pali jeździ skręca hamuje, przegląd do xx, oc do xx"

Cena musi być odpowiednia albo będziesz się tygodniami z nim bujał. Osobiście nie dawno sprzedałem autko (też 2 drzwiowe ale innej marki) z podobnie ascetycznym opisem w ciągu 16 godzin od wystawienia ogłoszenia ale cena była odpowiednia do stanu i chęci sprzedaży.

Ekspert

Pokaż profil

Postprzez Wojtek w » 19 kwi 2017, o 18:15

Zostaw ogłoszenie tak jak jest ,zobaczysz jakie będzie zainteresowanie. Każdy kupujący będzie chciał utargować coś z ceny ,więc trzeba mieć jakiś zapas do opuszczenia.Jak nie będzie zainteresowania to w następnym ogłoszeniu obniż cenę np. na 2100. Dodaj jeszcze dobre zdjęcie silnika i kół jeżeli opony są w dobrym stanie.
W zeszłym roku sprzedałem clio 2 98r 1.2 za 1700zł ,były długie opłaty oc i przeglądu. Też miał zardzewiałe tylne prawe nadkole i próg . Wystawiłem go za 2 100 . Auto było krajowe i byłem drugim właścicielem.
Clio III RS 2.0 16V 197KM
Twingo II RS 1.6 16V 133KM

Bardzo Zaawansowany
Grupa Wsparcia
Klubowicz

Spotowicz

Pokaż profil

Postprzez dejwo » 20 kwi 2017, o 19:12

Wymiana silnika w lanosie to grosze za słupek, ew. cały motor, i parę stówek za robotę. Z tego co widzę, to do Twojego gruza trzeba włożyć o wiele więcej i jak utargujesz 2k pln, to powinieneś być bardzo szczęśliwym człowiekiem...

Średnio Zaawansowany
Klubowicz
Grupa Wsparcia

Pokaż profil

Postprzez ReVo1996 » 20 kwi 2017, o 20:09

Gruzem bym go nie nazwał, oprócz tej klepniętej blachy to reszta jest okej, auto było na bieżąco serwisowane, w zasadzie nie okłamię kogoś stwierdzając "panie ino lać 95 i jeździć" bo na dzień dzisiejszy do wymiany jest olej w silniku i w skrzynii w lipcu i na upartego sprzęgło.

Początkujący

Pokaż profil

Postprzez wojteks » 20 kwi 2017, o 22:03

ReVo1996 napisał(a):Gruzem bym go nie nazwał,

Dziur jak pięść nie ma w blasze ale wymaga konkretnego wkładu patrz wcześniejszy post i niżej
ReVo1996 napisał(a):do wymiany jest olej w silniku i w skrzynii w lipcu i na upartego sprzęgło

OK, 100+50+600 to kolejne 750 które trzeba włożyć żeby jeździć. O oponach nie wspomniałeś więc łyse i do wymiany na już. Zakonserwowany świeżo spód to zwykle zamaskowana korozja czyli jednak gruz.

ReVo1996 napisał(a): w zasadzie nie okłamię kogoś stwierdzając "panie ino lać 95 i jeździć"

No to po co taki dokładny opis zrobiłeś, rozumiem że chcesz dostać jak najwięcej ale bądź realistą. Jak długo chcesz się bujać ze sprzedażą?

Ekspert

Pokaż profil

Postprzez ReVo1996 » 20 kwi 2017, o 22:18

Opony to akurat zimówki z 2015 roku, więc nie jest źle.
Cóż, podjechałem na myjnie, zrobiłem lepsze zdjęcia plus zdjęcie środka, wystawiłem za 2300 i jak na razie większe zainteresowanie niż przy wcześniejszym opisie i zdjęciach.

Początkujący

Pokaż profil

Następna strona

Powrót do Forum Ogólne