Zakup Clio II

Wszystko co dotyczy Renault Clio z wyłaczeniem problemów technicznych. Masz ciekawy link, przeczytałeś ciekawy artykuł w prasie, chciałbyś wygłosić swoją opinię - podziel się tym z nami.

Moderatorzy: Moderatorzy, Liderzy

Zakup Clio II

Postprzez ReVo1996 » 3 cze 2017, o 13:38

Witam,
przymierzam się do zakupu nowego samochodu i będzie to prawdopodobnie Clio II faza 2/3, zakup ten motywuję moim obecnym, bardzo udanym Clio II.
Czego wymagam?
-spód nie końca zeżarty przez rudą małpę, ja rozumiem, że te auto swoje lata już mają, ale nie chcę kupić egzemplarza z pianką w progach albo z dziurami na wylot,
-5 drzwi, warunek konieczny,
-ABS, 2 poduszki, wspomaganie, opcjonalnie klima (nie jest to warunek konieczny, tak jak inne ESP itd.)
-silnik, aktualnie mam 1.6 90 KM i nieźle się to odpycha, także myślę, że 1.4 16V byłby okej.
Do wydania mam ~7k, ale nie wiem, czy w tym przedziale kupie fazę drugą czy już trzecią.
Na co uważać przy takim zakupie?

Początkujący

Pokaż profil

Postprzez konkie » 3 cze 2017, o 17:45

W tych pieniądzach da sie wyrwać nawet fazę IV (po 2005), ale na większą benzynę niż 1149 ccm wtedy nie ma co liczyć.
Clio2 nie jest w żaden sposób szczególne, więc wystarczy zastosować się do poradnika kupującego auto używane. Checklista jest gigantyczna, bez sensu powtarzać na forum. Z rzeczy typowych to sprawdzić, czy cieknie ze skrzyni biegów (wybierak, uszczelniacze półosi), funkcjonowanie elektryki - przełączników i przycisków z pozycji kierowcy. Z drobiazgów, czy kierunkowskazy tylne nie migają z pozycyjnymi (argument przy negocjacji). Radzę też przestudiować kolejność gaśnięcia lampek kontrolnych na desce rozdzielczej.

Średnio Zaawansowany

Pokaż profil

Powrót do Forum Ogólne