Opinie o Megane I Ph II / K4M :)

Wszystko co dotyczy Renault Clio z wyłaczeniem problemów technicznych. Masz ciekawy link, przeczytałeś ciekawy artykuł w prasie, chciałbyś wygłosić swoją opinię - podziel się tym z nami.

Moderatorzy: Moderatorzy, Liderzy

Opinie o Megane I Ph II / K4M :)

Postprzez Rolnikx » 10 lis 2017, o 17:23

Witam ;)
Sprzedałem swoje Clio I Ph I E7F :( i zakupiłem Megane I Ph II K4M :)
Chciałbym sie dowiedzieć jaka jest wasza opinia/ wasze dośeiadczenia na temat tego samochodu/silnika.
Dokładnie jest to M I Ph II K4M 700 Hatchback w wersji RXE 1999/2000r BA04
Posiadam ją od dwóch miesięcy i jak narazie jestem mega zadowolony :-D
Megane I Ph II 1.6 16V K4M700 <3

Początkujący

Pokaż profil

Postprzez Bogdan61 » 10 lis 2017, o 22:48

- "Renault Megane I
- Typowe usterki; Karoseria: duże ryzyko korozji nadwozia (w autach sprzed liftingu), skrzypienia w kabinie, zardzewiały wydech i elementy „ręcznego”. Elektryka: problemy z alternatorem, rozrusznikiem i cewkami. Napęd: nieszczelne chłodnice, uszkodzone przeguby półosi napędowych, wycieki oleju z silnika, awarie osprzętu (diesle z turbosprężarką).
- Zalety: duży wybór na rynku, wiele wersji nadwoziowych, bardzo niska cena, tanie części zamienne.
- Wady: kiepski stan techniczny większości aut, podatność na korozję, kłopoty z odsprzedażą za rozsądną cenę.
- Nasza ocena: obecnie Megane I należy traktować jako auto dla majsterkowiczów, które jest tanie i w naprawach, i w zakupie."
# 103
Obrazek

Ekspert
Klubowicz
Majsterkowicz
Grupa Wsparcia

Pokaż profil

Postprzez brejq » 11 lis 2017, o 18:38

Rolnikx, imo auto bardzo fajne w podanej przez Ciebie specyfikacji, tylko polecam dużo cierpliwości w poszukiwani takiego w dobrym stanie, zwłaszcza blacharskim
Było: Łada Oka 0.7l; Clio 2 ph1 1.2 8v; Megane Coupe 2.0 8v
Jest: Clio 2 ph1 2.0 16v | Clio 2 ph1 1.4 8v

Obrazek
Kondory nie lubią gazowanego

Zlotowicz
Zasłużony
Klubowicz
Lider
Grupa Wsparcia

Pokaż profil

Postprzez Rolnikx » 11 lis 2017, o 21:52

Szanowni panowie Bogdan61, brejq, Auto kupiłem bez grama rdzy :-D Nawet pod kołem zapasowym nie ma śladu rudej, także o to sie nie martwie, skrzypi w kabine no troszke ale mi to nie przeszkadza, półoś lewa nap*****la, wymieniłem osłone i naładowałem smaru , pomogło na dwa dni :( szukam najtańszej nowej (ok.150-200zł)
W zawieszeniu jeszcze wszystko ori, końcówki drążków z kalamitkami :-D wymieniłem gumy stabilizatora które były także ori.

Auto w kozackim stanie, wszystko sprawne łacznie z klimą ale zapłaciłem ponad 4tys zł

Początkujący

Pokaż profil

Postprzez Rolnikx » 11 lis 2017, o 21:59

brejq, zapomniałbym :) Ogólnie to nie myślałem o M1ph2 właśnie ze względu dużej ilości zajazdów, ale miałem szczęście i trafiłem perełke.

Pojechałem obejrzeć M2Ph1 też K4M :(
Tragedia: brak mocy, syf,brud, szpachla z progu odpadała, każdy element inny odcień
Potem przy okazji obejrzałem tą co mam :-D

Teraz stwierdzam że M1 jest dużo lepiej wykonana niż m2 i jakoś mi sie teraz bardziej podoba :)

Początkujący

Pokaż profil

Powrót do Forum Ogólne