clio 2 ph1 1.2 silnik do naprawy?

Wszystko co dotyczy Renault Clio z wyłaczeniem problemów technicznych. Masz ciekawy link, przeczytałeś ciekawy artykuł w prasie, chciałbyś wygłosić swoją opinię - podziel się tym z nami.

Moderatorzy: Moderatorzy, Liderzy

clio 2 ph1 1.2 silnik do naprawy?

Postprzez olszi3 » 21 sty 2018, o 21:57

Cześć. Witam i pozdrawiam wszystkich na początek.
Nabyłem leciwe clio 1.2 1999r. z lpg. Niestety silnik dość mocno wyeksploatowany. Bierze olej, i to bardzo, po wyjęciu bagnetu widać jak wypluwa spaliny przez wejście bagnetu. Pytanie jest takie : czy znacie w Łodzi dobrego mechanika od silników renault, który by ogarnął takiego trupa? Nie wiem, czy remontować , i tu przydałaby się porządna diagnoza, czy szukać czegoś na wymianę?
Z góry dziękuję za jakieś info.

Nowy Użytkownik

Pokaż profil

Postprzez marekwodniak » 22 sty 2018, o 15:10

Taki normalny remont to .2.5 -3 tyś .

Bardzo Zaawansowany
Grupa Wsparcia

Pokaż profil

Postprzez Natan » 22 sty 2018, o 15:13

marekwodniak napisał(a):Taki normalny remont to .2.5 -3 tyś .

...a w tej cenie to można spokojnie znaleźć "słupek" w naprawdę dobrej kondycji.

Bardzo Zaawansowany

Pokaż profil

Postprzez olszi3 » 23 sty 2018, o 18:03

Dziękuję za odpowiedzi, tak właśnie podejrzewam, że remont to będą wydatki.
A orientuje się ktoś może w kwestii zegarów do takiego clio?: mam taką ubogą wersję bez obrotomierza . Czy jak kupię sobie na alledrogo wersję z obrotomierzem do silnika 1.2 ,to mi zadziała bez żadnych przeróbek ? Robił ktoś kiedyś taki myk?

Nowy Użytkownik

Pokaż profil

Postprzez Natan » 23 sty 2018, o 18:15

Nie wiem,jak w tym konkretnym silniku,ale niektóre silniki mają uszczelniacze na zaworach.Możliwe,że tutaj jest podobnie i dlatego "dmucha" ze skrzyni korbowej.Może ktoś się na ten temat wypowie.Podstawowa sprawa to pomiar ciśnienia sprężania i wszystko będzie jasne.

Pozdrawiam.

Bardzo Zaawansowany

Pokaż profil

Postprzez wojteks » 23 sty 2018, o 18:44

Takie sprawne Clio ma ceny wywoławcze rzędu 2900-3000zł. Przedmuchy do skrzyni korbowej to zwykle problem pierścieni/tłoków/gładzi i ogólnego zużycia. Naprawa to równowartość sprawnego podobnego Clio, używany goły silnik 500-700zł plus przekładka z 800-1000zł. Czy się opłaci dołożyć do autka 1500zł lekko licząc to sam musisz ocenić.

Ekspert

Pokaż profil

Powrót do Forum Ogólne