Spalanie i ekonomiczna jazda

Wszystko co dotyczy Renault Clio z wyłaczeniem problemów technicznych. Masz ciekawy link, przeczytałeś ciekawy artykuł w prasie, chciałbyś wygłosić swoją opinię - podziel się tym z nami.

Moderatorzy: Moderatorzy, Liderzy

Spalanie i ekonomiczna jazda

Postprzez Artipb » 22 paź 2019, o 07:50

Hej, piszę jako nowy właściciel Clio 3 1.2 z turbinką.
Ostatnie 16 lat spędziłem wyłącznie za kierownicą różnych diesli. Aktualnie ujeżdżam jako drugie Mitshubishi Outlander 2.0 , pompowtryskami pod maską. Stosunkowo ciężki SUV przy średniej nodze bierze (bez klimy) przeciętnie 7,4 l na trasie i równo 10 po mieście.

W przypadku Renault opieram się póki co wyłącznie na wskazaniach komputerka. Na autostradzie pali toto 6,7 na 100 km/h przy prędkości przeciętnie 115-120 km/h. Na trasie mniej więcej podobnie, może bliżej 6.2 - 6-4. Ujeżdżam go natomiast drugi dzień po mieście - wczoraj bardziej agresywnie, dziś spokojniej. Spod domu 4 km do miasta przeciętnie 60 km/h, w mieście 6 razy światła, do przejechania na dwa razy, do tego kilka skrzyżowań, w sumie bez ekstremalnych korków. I wczoraj i dziś na komputerku 10l/100 km. Czy dla tego silnika to normalne, czy mam szukać jakiś problemów?

Drugie pytanie do doświadczonych - jak najlepiej tym autem jeździć - staram się trzymać podczas normalnej jazdy co najmniej 2000 obrotów (vs 1700 - 1900 w dieslu), zmiana biegu na wyższy mniej więcej 2700-2800 obrotów, na niższy przy około 1700 - 1800 . Przy wyprzedzaniu rozpędzam też mniej więcej od 2000 obrotów, jak jest mniej, to robię redukcję przed wyprzedzaniem. Mocniejszego "turbokopniaka" dostaje koło 2500 obrotów, z tym że nie jest to raptowny kop jak w klekocie, tylko rozwija moc bardziej harmonijnie.

Początkujący

Pokaż profil

Postprzez wojteks » 22 paź 2019, o 08:03

Jeżeli myślałeś ze 1.2 turbo mało pali to już się zorientowałeś że jak troszkę mocy trzeba to pali dużo, Nm i KM nie biorą się z powietrza tylko ze spalonej benzyny.

Ekspert

Pokaż profil

Postprzez Artipb » 22 paź 2019, o 08:47

Na trasie pali nie za dużo, biorąc pod uwagę prędkości autostradowe i relatywnie mały silniczek, bardziej chodzi mi o miasto - czy ja mam za ciężką nogę, czy ten typ tak ma, czy mam szukać jakiś problemów. Ogólnie 10/100 to nie jest jakiś problem nie do przeskoczenia, wcześniej w mieście jeździłem MB W124, który do 2,5l pojemności i 90 KM dokładnie tyle potrzebował, Mitsu też pali tyle, ale to znowu dość oszczędny Diesel 2.0 (przy czym oszczędności ze stacji benzynowej lawinowo topnieją przy serwisie).
Moje Clio ostatni raz miało serwis techniczny 8 tysięcy temu w ASO, co w czasie przekłada się jednak na ponad rok i dodatkowo jeździło w Krakowie. Jeżeli ktoś ze znawców uzna, że ta dycha to zdecydowanie za dużo, to biorę się natychmiast za filtr powietrza i może regulację zaworów (auto ma ciut ponad 70 tysięcy, jeździ wyłącznie na PB i podejrzewam że nikt w silniku nie grzebał). Jeśli natomiast ta dycha jest jak najbardziej realna, to póki co nic nie dotykam i cieszę się jazdą.

Początkujący

Pokaż profil

Postprzez wojteks » 22 paź 2019, o 13:49

FiIltr powietrza zawsze możesz wymienić, to tania rzecz.

Przyzwyczajony do współczesnego diesla musisz zmienić sposób jazdy i przejść w tryb emeryta, dynamika istotnie spadnie i zużycie paliwa też.

Ale może tu się jacyś posiadacze 1.2 turbo wypowiedzą.

Ekspert

Pokaż profil

Postprzez Artipb » 22 paź 2019, o 16:19

Muskając pedał gazu, obroty koło 1800 w trakcie jazdy, ze dwa razy przyspieszenie do 2700,a poza tym zmiana biegu przy 2200 i na 20 km po mieście,z czego około 10 w gęstym ruchu i trochę w korkach, dało się osiągnąć 8,2 wg komputerka, ale to była męka,a nie jazda. :think:

Początkujący

Pokaż profil

Postprzez wojteks » 22 paź 2019, o 16:50

Artipb napisał(a): ale to była męka,a nie jazda.

Przyzwyczaj się albo 10l/100km będzie normalnym zużyciem (diesel wyjdzie taniej). Inna sprawa że pojeździj dłużej, oblicz spalanie po zatankowaniu do pełna (średnie z 500km czy coś). Komputer nie jest wyrocznią kiedy liczy na krótkim dystansie.

Ekspert

Pokaż profil

Postprzez konkie » 22 paź 2019, o 21:03

Ten silnik ma dosyć masywny żeliwny blok, dlatego wciąga sporo paliwka, zanim się rozgrzeje. Stosunkowo krótkie dystanse, czyli jazda na niedogrzanym silniku, to główny powód tak dużego spalania. Pewną rekompensatą za ten mankament jest spora trwałość gładzi cylindrowych i niska awaryjność uszczelek pod głowicą.

Średnio Zaawansowany

Pokaż profil

Postprzez jonasz » 22 paź 2019, o 21:36

Za wysokie obroty ;) Przy ekonomicznej jeździe powinieneś zmieniać biegi na wyższy przy ~2000 tys. (mowa o jeździe w mieście). Mnie w ten sposób udawało się zejść (Wawa) poniżej 9l/100 km.
Były Clio 3ph1 3d 1.2 Tce Rip Curl, Clio 4ph2 1.2 Tce Limited, jest KIA Ceed 3 1.4 T-Gdi

Początkujący

Pokaż profil

Postprzez Termi » 22 paź 2019, o 22:28

W mieście to ja w swoim 1.8 16V mam 10l/100 km. Tylko należy pamiętać, że im mocniejszy silnik tym stosunkowo mniej pali (w pewnych warunkach oczywiście). Silnik z większą mocą potrzebuje jednak tej mocy mniej aby się rozpędzić. Dla uturbionego D4F czyli 1.2 16V jednak potrzeba tej mocy trochę więcej - można powiedzieć, że mniejszy silnik bardziej się męczy. W trasie, podczas spokojnej jazdy duże i małe silniki palą podobnie, w granicach 6 - 7. W trasie po prostu utrzymujesz prędkość, nie masz nagłych przyspieszeń czy hamowań.
Małe i uturbione silniki są ekonomiczne tylko z nazwy. No, za OC zapłacisz mniej. Biegi dobrze zmieniać w zakresie 2500 - 3000 obr i nie przyspieszać ostro, to powinieneś zredukować spalanie.
Spalanie w mieście to ogólnie temat rzeka, bo miasto miastu nierówne. Zależy czy jakoś się toczysz, czy więcej stoisz niż jedziesz, czy godziny szczytu, czy nocą itd itp. Zawsze spalanie się sprawdza na trasie, a tu jest w miarę ok wynik.
Stajnia - czyli lub pod opieką od A do Z:
Clio 1 ph1 1.2 (już 1.4) Żółta
Clio 1 ph2 1.8 16V Niebieska
Clio 2 ph2 1.9 dTi Dwójeczka
Clio 1 ph2 1.4 Alize
Clio 2 ph2 1.6 16V Initiale Paris

Ekspert
Klubowicz
Spotowicz

Pokaż profil

Postprzez Duster » 23 paź 2019, o 17:33

Artipb napisał(a):Hej, piszę jako nowy właściciel Clio 3 1.2 z turbinką.

W przypadku Renault opieram się póki co wyłącznie na wskazaniach komputerka. Na autostradzie pali toto 6,7 na 100 km/h przy prędkości przeciętnie 115-120 km/h. Na trasie mniej więcej podobnie, może bliżej 6.2 - 6-4. Ujeżdżam go natomiast drugi dzień po mieście - wczoraj bardziej agresywnie, dziś spokojniej. Spod domu 4 km do miasta przeciętnie 60 km/h, w mieście 6 razy światła, do przejechania na dwa razy, do tego kilka skrzyżowań, w sumie bez ekstremalnych korków. I wczoraj i dziś na komputerku 10l/100 km. Czy dla tego silnika to normalne, czy mam szukać jakiś problemów?

Normalne spalanie, nie ma się czego tu doszukiwać. Przykładowo obecnie mam średnie 9,8l/100km po wyjeżdżeniu 3/4 baku po samym mieście. Można minimalnie mniej ale wymaga to właśnie jazdy w emeryt mode. To spalanie 6,7 co podajesz to nie autostradowe, a raczej takie z trasy szybkiego ruchu gdzie większość i tak przekracza 120 km/h. Na autostradzie gdy osiągniesz 140-150 i dojdzie wiatr i klima to zobaczysz 10l na wyświetlaczu ;) U mnie komputer przekłamuje o jakieś 0,5-0,6l na baku twierdząc, że przykładowo spaliłem 50l, a wlewam na CPN 50,5l do pierwszego odbicia.
Były właściciel Clio III Grandtour 20th

Bardzo Zaawansowany
Grupa Wsparcia

Pokaż profil

Postprzez Artipb » 25 paź 2019, o 23:06

Całościowo wyszło przy tankowaniu 6,8, ale to było pół miasto,a pół autostrada,z tym że z prędkościami ok.120 km/h. Jak dla mnie długa i jednostajna jazda tym autem 150 km/h to byłby jakiś koszmar.Wyraźnie czuć podczas jazdy, że powyżej 120-130 km/h to już nie środowisko dla tego autka.

Początkujący

Pokaż profil

Postprzez Pan Bułka » 26 paź 2019, o 06:24

To jest auto miejskie.
Bułka – odmiana delikatnego pieczywa, najczęściej pszennego, żytniego lub kukurydzianego, w formie niewielkiej nieco spłaszczonej kulki.Oglądam Top Gear i się nie znam na autach.
Anna Maria

Zasłużony
Zlotowicz
Majsterkowicz
Klubowicz
Grupa Wsparcia

Pokaż profil

Postprzez zarembaz » 26 paź 2019, o 06:59

Artipb napisał(a):Wyraźnie czuć podczas jazdy, że powyżej 120-130 km/h to już nie środowisko dla tego autka.

Bo silnik wyje czy co? Jak miałem firmowe Clio III to 160 na trasie nie było niczym nadzwyczajnym. Prowadziło się dobrze przy każdej prędkości.

Średnio Zaawansowany

Pokaż profil

Postprzez Pan Bułka » 26 paź 2019, o 08:24

Prowadzenie to jedno a odczucia to inna sprawa.
Bułka – odmiana delikatnego pieczywa, najczęściej pszennego, żytniego lub kukurydzianego, w formie niewielkiej nieco spłaszczonej kulki.Oglądam Top Gear i się nie znam na autach.
Anna Maria

Zasłużony
Zlotowicz
Majsterkowicz
Klubowicz
Grupa Wsparcia

Pokaż profil

Postprzez Duster » 26 paź 2019, o 18:58

Artipb napisał(a):Jak dla mnie długa i jednostajna jazda tym autem 150 km/h to byłby jakiś koszmar.Wyraźnie czuć podczas jazdy, że powyżej 120-130 km/h to już nie środowisko dla tego autka.

Jeśli chodzi o spalanie to tak, robi się nieciekawie.

Hałas zależy po części od przełożeń skrzyni jaką posiadasz i siły wiatru. U mnie z "długą" skrzynią jeśli przesadnie mocno nie wieje to da się jechać 150 km/h dłuższy czas.

Prowadzenie natomiast po części zależy od opon. 185/60R15 - słabo, szczególnie w łuku, 195/50R16 dużo lepiej i 205/50R16 które mam stabilizują dodatkowo samochód. Przy bardzo silnym wietrze bocznym ciężko powyżej 120-130 wyjść nawet na oponach 205.
Były właściciel Clio III Grandtour 20th

Bardzo Zaawansowany
Grupa Wsparcia

Pokaż profil

Postprzez wojteks » 26 paź 2019, o 19:44

Artipb napisał(a):Całościowo wyszło przy tankowaniu 6,8, ale to było pół miasto,a pół autostrada,z tym że z prędkościami ok.120 km/h.

To całkiem znośny wynik spalania, takiemu biednemu silniczkowi 120 wystarczy bo jak szybciej to spalanie gwałtownie wzrośnie.

Artipb napisał(a): że powyżej 120-130 km/h to już nie środowisko dla tego autka

Clio powinno się dobrze prowadzić nawet przy 150 ale musi mieć dobre opony, nie koniecznie premium ale przynajmniej nowe budżetowe i zawieszenie w dobrym stanie. Hałas od silnika i powietrza to inny problem.

Ekspert

Pokaż profil

Postprzez Termi » 27 paź 2019, o 01:30

wojteks napisał(a):
Artipb napisał(a): że powyżej 120-130 km/h to już nie środowisko dla tego autka

Clio powinno się dobrze prowadzić nawet przy 150 ale musi mieć dobre opony, nie koniecznie premium ale przynajmniej nowe budżetowe i zawieszenie w dobrym stanie. Hałas od silnika i powietrza to inny problem.

Swoją clio 1 jakiś czas temu jechałem 220 i ładnie się prowadziło. Teraz 140 i czuję bicie. Ale to raczej dlatego, że zdejmowałem 100 razy sanki, pewnie geometria się minimalnie przestawiła. Szum wiadomo, swoją drogą. Wycie silnika jest głośniejsze od szumu powietrza czy opon, dlatego jak się robi dużo tras czy autostrad, dobrze jest mieć długą skrzynię.
Clio 1 ph2 1.4 Alize

Ekspert
Klubowicz
Spotowicz

Pokaż profil

Postprzez Artipb » 27 paź 2019, o 19:44

Moje auto prowadzi się ładnie-ale powyżej 120 km/h robi się zdecydowanie głośniej,o spalaniu nie wspominając.Oczywiście przy wyprzedzaniu zdarza się i pod 140, ale chwilowo - jechać tak cały czas zwyczajnie nie było potrzeby.

Początkujący

Pokaż profil

Postprzez Termi » 29 paź 2019, o 01:42

Taki urok małych silniczków i w miarę krótkich skrzyń, nie poradzisz nic na to.
Clio 1 ph2 1.4 Alize

Ekspert
Klubowicz
Spotowicz

Pokaż profil

Postprzez Piotr Sikora » 24 maja 2024, o 06:54

Cześć, mam od niedawna Clio 3 1.2tce 101km z LPG, pojeździłem nim już ponad 1000km i średnie spalanie na komputerze pokazuje 5.8, natomiast realnie wychodzi 7.5 LPG, czy nie jest to zbyt duża różnica ? Podobno LPG powinien spalić jakieś 10% więcej.

Początkujący

Pokaż profil

Następna strona

Powrót do Forum Ogólne