Clio 2 1.2 8v podłączenie przewodów zapłonowych

Wszystko co dotyczy Renault Clio z wyłaczeniem problemów technicznych. Masz ciekawy link, przeczytałeś ciekawy artykuł w prasie, chciałbyś wygłosić swoją opinię - podziel się tym z nami.

Moderatorzy: Moderatorzy, Liderzy

Clio 2 1.2 8v podłączenie przewodów zapłonowych

Postprzez marcin1025 » 25 paź 2019, o 14:10

Jak prawidłowo podłączyć przewody do cewki zapłonowej w Clio 2 1.2 8v z 1999 roku wersja CB0A?
Proszę o pomoc

Początkujący

Pokaż profil

Postprzez Wiktor221 » 25 paź 2019, o 15:38

Każda cewka jest podzielona na 2 cylindry ---wyjście przewodu z pierwszej cewki [ patrząc od lewa góra ] to cylinder 1 i 4 . Wyjścia na cylinder [ cewaka prawy góra ] to 2 i jej dół to 3 cylinder. Reasumując , jak wskazówki zegara -[ godz. 10] - to cyl. 1 ,[ godz. 14] -to cyl.2 ,[ godz. 16] - to cyl. 3 i[ godz. 20 ]- to cyl. 4 .Kolejność cylindrów liczymy od prawej jako pierwszy-- [ skrzynia biegów].

Zaawansowany

Pokaż profil

Postprzez Termi » 26 paź 2019, o 01:00

W tym wypadku nie trzeba liczyć cylindrów od skrzyni czy od rozrządu. Jedna sekcja cylindry 1 i 4, druga sekcja 2 i 3. Jak nie działa to zamienić miejscami ale z zachowaniem tej zasady. Nie ma znaczenia czy od rozrządu czy od skrzyni.
Stajnia - czyli lub pod opieką od A do Z:
Clio 1 ph1 1.2 (już 1.4) Żółta
Clio 1 ph2 1.8 16V Niebieska
Clio 2 ph2 1.9 dTi Dwójeczka
Clio 1 ph2 1.4 Alize
Clio 2 ph2 1.6 16V Initiale Paris

Ekspert
Klubowicz
Spotowicz

Pokaż profil

Postprzez Lukash1710 » 27 paź 2019, o 20:19

Z tym, że jak u siebie pomieszałem to albo nie odpalił albo chodził z efektem "3 garów", także powiem jak u siebie mam:

Cewka:

Lewa góra - cylinder pierwszy od strony termostatu
Prawa góra - cylinder drugi od strony termostatu
Prawy dół - cylinder trzeci od strony termostatu
Lewy dół - cylinder czwarty od strony termostatu (czyt. pierwszy od rozrządu)

To jest prawidłowe umiejscowienie przewodów pod każdy cyl.

Średnio Zaawansowany

Pokaż profil

Postprzez Wiktor221 » 28 paź 2019, o 16:44

Ja też tak mam i jest OK - na mojej cewce są maleńkie cyferki 1,2,3,4 i wiadomo jakie wyjście do którego cylindra [ no chyba że masz obróconą cewkę o 180 stopni] , nie wiem czy jest taka możliwość.

Zaawansowany

Pokaż profil

Postprzez Lukash1710 » 28 paź 2019, o 17:00

Raczej na odwrót cewki nie założysz.

Kazda cewka raczej ma numerki, chyba że czegoś nie wiem i któreś zamienniki są bez cyferek.

Średnio Zaawansowany

Pokaż profil

Postprzez Termi » 29 paź 2019, o 01:41

Jeśli pali na 3 to może coś z silnikiem nie halo lub z wtryskiwaczem?
Stajnia - czyli lub pod opieką od A do Z:
Clio 1 ph1 1.2 (już 1.4) Żółta
Clio 1 ph2 1.8 16V Niebieska
Clio 2 ph2 1.9 dTi Dwójeczka
Clio 1 ph2 1.4 Alize
Clio 2 ph2 1.6 16V Initiale Paris

Ekspert
Klubowicz
Spotowicz

Pokaż profil

Postprzez Lukash1710 » 29 paź 2019, o 12:45

Niee, jak były kable źle połączone na cewce to tak chodziło. :mrgreen: Silnik zdrowiutki jak noworodek. 8-)

Średnio Zaawansowany

Pokaż profil

Postprzez Pan Bułka » 29 paź 2019, o 13:28

Jak miałem padnięty wtrysk to chodził jakby cewka walnięta była.
Bułka – odmiana delikatnego pieczywa, najczęściej pszennego, żytniego lub kukurydzianego, w formie niewielkiej nieco spłaszczonej kulki.Oglądam Top Gear i się nie znam na autach.
Anna Maria

Zasłużony
Zlotowicz
Majsterkowicz
Klubowicz
Grupa Wsparcia

Pokaż profil

Postprzez Natan » 29 paź 2019, o 14:39

Przewody WN ?. Jakieś przebicie na nich :?: . Nowy przewód bądź cewka wcale nie znaczy, że są sprawne. Ja kupowałem nówki świece Beru. Jedna miała przebicie. Latała iskra dookoła ceramiczki jak wściekła. Masz problemy z pracą silnika, czy po prostu profilaktycznie pytasz :?: . Bo z Twojego zapytania nic nie wynika.

Bardzo Zaawansowany

Pokaż profil

Postprzez Lukash1710 » 29 paź 2019, o 22:04

Nom, troszkę się namieszało tu, lecz jeżeli chodzi o moje Clio to z cewkami, wtryskami etc jest wszystko w porządku. :) U siebie po prostu kiedyś pomieszałem przewody miejscami przy cewce i dlatego miałem taki efekt, chociaż nie ukrywam, że przez chwilę myślałem, że to coś poważniejszego... przełożyło się i od razu lżej na sercu się zrobiło. :mrgreen:

Średnio Zaawansowany

Pokaż profil

Powrót do Forum Ogólne