Kierownica w skórze, czyli jaka? od czego? Porada

Wszystko co dotyczy Renault Clio z wyłaczeniem problemów technicznych. Masz ciekawy link, przeczytałeś ciekawy artykuł w prasie, chciałbyś wygłosić swoją opinię - podziel się tym z nami.

Moderatorzy: Moderatorzy, Liderzy

Kierownica w skórze, czyli jaka? od czego? Porada

Postprzez MrugiMrugaczek » 16 lut 2020, o 20:17

Jako, że ostatnio zauważyłem wysyp tematów na grupach o kierownicach, inspiracjach o modyfikacjach samochodu itp. Postanowiłem podzielić się swą wiedzą.
Z tego co ustaliłem są dwa osadzenia kierownicy w Clio2/Thalia, które zamieszczam poniżej w załącznikach - Nazwałem je roboczo "Osadzenie krótkie" oraz "Osadzenie długie", którym będę się poniżej posługiwał. Przyznaje się, że nie wiem z czego one wynikają. Może z wersji wyposażenia, a może czy to wersja przed/po liftowa.
Sugeruję zanim się zaczniecie zabierać za poszukiwanie kierownicy do swojego Clio czy Thalii sprawdzić jakie ma się osadzenie oraz poduszkę na ile kostek, abyście nie zamrozili pieniędzy jak ja na początku. Najłatwiej bez ściągania kierownicy jest to sprawdzić poprzez sprawdzenie czy są schodki/stopie jak przy "osadzeniu krótkim", a kostki sprawdzicie poprzez ściągnięcie osłony kolumny kierowniczej i po środku nie wiele poniżej wysokości od strony zegarów jest kostka od AirBaga - Jeżeli ma 4 piny ma dwie kostki, jeżeli ma 2 piny to ma jedną kostkę.
UWAGA !! AirBag jest kluczowy, bo czasem idzie dorwać kompletną kierownicę z właściwym osadzeniem, ale nie z taką poduchą co trzeba, albo cały komplet, który jest potrzebny. Jeżeli zdarzy się, że zakupiliście kierownicę z nie tym osadzeniem co trzeba to po dokręceniu śruby kierownica nie będzie wracać do punktu zerowego i będzie odstawać od osłony kolumny. Problem nie powracającej kierownicy można rozwiązać dając pod śrubę kilka podkładek i jakoś to będzie. Jednak czy będzie to estetyczne i bezpieczne to sami musicie sobie na to odpowiedzieć.

Jakie Inne kierownicę można zastosować?
Osadzenie Długie - Clio 3, Modus, Kangoo 2, Megane 2/3 (M3 ma CHYBA AirBag na jedną kostkę) - UWAGA !! AirBag trzeba zmienić i poduszka musi być na dwie kostki (przynajmniej z tym co ja się spotkałem szukając)
Osadzenie Krótkie - Safrane (zwrócić uwagę, czy ma wtyczkę na klakson), Laguna 1, Thalia 2 - UWAGA !! AirBag z safrane i laguny trzeba dorwać na jedną kostkę (przynajmniej według tego co ja znalazłem), zaś kierownica od Thalia 2 to poducha podchodzi ta sama co mieliśmy.
Jeżeli ktoś ma klakson w manetce i chce zmienić kierownicę to nic nie stoi na przeszkodzie (można dorwać kiere od Safrane, bez klaksonu w kierownicy), bo najwyżej nie będzie miał klaksonu w kierownicy (można to zmienić poprzez zmianę zwijaka i manetki), albo włożyć kierownicę od 16v z C1 czy R19 i rezystor zamiast AirBaga (ale tu jest już więcej zabawy ze ze względu na wieloklin).

Mam nadzieje, że komuś się ta wiedza przyda i wykorzysta ją. W razie pytań chętnie postaram się pomóc :)
Załączniki
IMG_2469.JPG
Osadzenie długie
350125974c20966a87e8890661a2.jpeg
Osadzenie Krótkie
Natalka - Thalia 1.4 8v + LPG BRC Seq24
https://klubclio.pl/viewtopic.php?f=32&t=39195

Zaawansowany
Klubowicz
Spotowicz
Zlotowicz

Pokaż profil