Niebieska kontrolka zimny silnik

Wszystko co dotyczy Renault Clio z wyłaczeniem problemów technicznych. Masz ciekawy link, przeczytałeś ciekawy artykuł w prasie, chciałbyś wygłosić swoją opinię - podziel się tym z nami.

Moderatorzy: Moderatorzy, Liderzy

Niebieska kontrolka zimny silnik

Postprzez Pytajnik » 18 wrz 2020, o 22:16

Tak się zastanawiam , po jakim czasie musi zniknąć niebieska kontrolka sygnalizujaca że silnik jest zimny? Czy może być to różny czas ? Co jeśli jeżdżę podczas wyświetlania owej kontrolki na biegu wyższym A auto pokazuje że jest zimy silnik i pokazuje strzałke w dół żeby zmniejszyć bieg? Czy może mi przez to brać olej?

Początkujący

Pokaż profil

Postprzez WinFS » 19 wrz 2020, o 01:35

Jak się nagrzeje do 90 stopni to powinna zgasnąć. Zimą dłużej niż latem.
System podpowiedzi biegu nie ma związku z temp. silnika, to jest tylko eko dodatek który ma pomóc w jeździe lepszej dla środowiska przynajmniej w teorii.

Średnio Zaawansowany

Pokaż profil

Postprzez Pytajnik » 19 wrz 2020, o 07:37

Ok dziękuję.
Musiałam zapytać bo zauważyłam że podczas tej chwili gdy jest ta niebieska kontrolka to auto jest wolne i sugeruje małe biegi

Początkujący

Pokaż profil

Postprzez Natan » 19 wrz 2020, o 14:25

Niczym się nie przejmuj. KAŻDY silnik jest w początkowej fazie swojej pracy niedogrzany. Po odpaleniu nie "pałuj" go jak zimny i wszystko będzie ok.

Bardzo Zaawansowany

Pokaż profil

Powrót do Forum Ogólne