Clio 3 wymiana żarówki postojowej

Wszystko co dotyczy Renault Clio z wyłaczeniem problemów technicznych. Masz ciekawy link, przeczytałeś ciekawy artykuł w prasie, chciałbyś wygłosić swoją opinię - podziel się tym z nami.

Moderatorzy: Moderatorzy, Liderzy

Clio 3 wymiana żarówki postojowej

Postprzez Vickul » 12 paź 2020, o 12:15

Witam wszystkich.

Mam problem spaliła mi się żarówka postojowa od strony kierowcy. O ile z wymianą żarówki mijania jakoś sobie z tej strony poradziłem, tak z mijania nie mam pomysłu jak to zrobić, żeby nie rozkręcać pół samochodu. Ma ktoś jakieś doświadczenie w tej sprawie? Czy rzeczywiście trzeba wyjąc akumulator, odkręcić obudowę? Mogłoby być ciekawie gdyby złapała mnie policja i nie wypuściła bez wymiany żarówki.

Początkujący

Pokaż profil

Postprzez Natan » 12 paź 2020, o 13:58

Cześć
Wyjmujemy akumulator, rurę dolotową powietrza, osłonę aku i pokrywkę skrzynki bezpieczników. Jak ktoś ma bardzo szczupłe dłonie to i tak cienko to widzę bez demontażu wspomnianych elementów.
Ostatnio edytowano 12 paź 2020, o 16:50 przez Natan, łącznie edytowano 1 raz

Bardzo Zaawansowany

Pokaż profil

Postprzez Vickul » 12 paź 2020, o 14:21

Natan napisał(a):Cześć
Wyjmujemy akumulator, rurę dolotowa powietrza, osłonę aku i pokrywkę skrzynki bezpieczników. Jak ktoś ma bardzo szczupłe dłonie to i tak cienko to widzę bez demontażu wspomnianych elementów.

Czyli bez inwazyjnie nie idzie tego zrobić. No cóż, takie uroki tych nowszych autek. Próbowałem bez demontażu, ale nie ma żadnych szans. Dzięki za podpowiedź.

Początkujący

Pokaż profil

Postprzez przeklinak » 18 paź 2020, o 12:59

Ponoć szybciej jest zderzak zrzucić i lampę wykręcić wtedy

Fiat 125p 1500 - 1985' - poszło na złom w 2005r
VW Passat b3 1.8 - 1991' - sprzedany
Clio 2 1.4 16v - 2000' - sprzedany
Clio 3 1.2 16v tce - 2007' - obecny
Laguna 2 phII 2.0 16v - 2005' - obecny http://renaultlaguna.pl/forum/user/112921-rafalws/

Bardzo Zaawansowany
Grupa Wsparcia
Klubowicz

Pokaż profil

Postprzez wojteks » 20 paź 2020, o 18:35

Pozycyjne da się wymienić bez ściągania zderzaka, tak samo "krótkie" da się zwykle wymienić, problemem są długie i doświetlanie zakrętów jeżeli jest lampa H7+H1+H7, nie wiem jak przy innych lampach.

Ekspert

Pokaż profil

Powrót do Forum Ogólne